Fani grillowania powinni to wiedzieć. Wiemy, którą stroną folii aluminiowej zawijać mięso i ziemniaki

Wakacje to nie tylko wyjazdy za granicę, to również czas grillowania ze znajomymi. Jeśli planujesz w tym roku organizację grilla, musisz o tym wiedzieć. Okazuje się, że wiele osób popełnia ten błąd całkiem nieświadomie. Którą stroną foli należy zawijać mięso na grilla? Ta informacja może cię zaskoczyć.

Sezon grillowania w Polsce rozpoczyna się już wiosną, a w szczególności w pierwszych dniach maja. Wakacje to również dobry moment na rozłożenie grilla i przygotowanie pysznych potraw prosto z rusztu. Jak grillować mięsa w folii aluminiowej? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Grillowanie w folii aluminiowej. Wiele osób popełnia ten błąd

Podczas organizacji grilla decydujemy się zazwyczaj na przygotowanie na niego mięsa oraz różnego rodzaju warzyw. Bardzo często używana jest do tego folia aluminiowa, która w przemyśle spożywczym rozpowszechniła się już w latach 20. XX wieku. Dziś wiele osób bez tego produktu nie wyobraża sobie gotowania i pracy w kuchni. Dzięki folii aluminiowej możemy nieco dłużej zachować temperaturę danego posiłku, a na grillu przygotować dzięki niej soczyste przekąski. Okazuje się, że wiele osób nie wie, jak poprawnie używać folii na grilla. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na stronę produktu. 

Którą stroną folii aluminiowej należy owijać mięso na grilla? To bardzo ważne

Podczas grillowania gdy używasz folii aluminiowej, koniecznie zwróć uwagę na to, w jaki sposób owijasz nią jedzenie. Okazuje się, że ma ona dwie strony i jedna z nich sprawdzi się lepiej na grilla. Lśniąca strona folii, powinna stykać się z grillowanym mięsem czy warzywami, a matowa dotykać rusztu. W ten sposób ciepło przeniknie do produktów i tym samym czas grillowania będzie o wiele krótszy, a twoi goście będą mogli szybciej cieszyć się pysznym jedzeniem. Co ciekawe, używanie folii aluminiowej na grillu ma jeszcze jedną zaletę, a dokładnie to, że gdy np. mięsa są w nią owinięte, tłuszcz nie wytapia się na węgiel. Tym samym nie wytwarzają się szkodliwe substancje, które mogłyby źle wpłynąć na nasze zdrowie.

Jeśli nie masz w domu folii aluminiowej, a planujesz zrobić grilla, możesz zastąpić ją tackami perforowanymi. Wiesz już, jak stosować folię aluminiową na grillu, jednak czy dobrze używasz jej w kuchni? Jeśli przechowujesz żywność w domu za pomocą folii aluminiowej, pamiętaj, że matowa strona zapewni im dłuższą świeżość i trwałość. Oczywiście możesz owinąć produkty również drugą stroną, lecz ten trik wydłuży życie potraw i może nieco wpłynąć na ich lepszy smak. 

Więcej o: