Coraz więcej osób sięga po domowe nawozy. Są one świetnym rozwiązaniem, ponieważ większość z nich jest tania, niezwykle skuteczna, a do tego możemy zrobić je z produktów, które często już mamy w domu. Ważne jest, by pamiętać, że każda roślina ma różne potrzeby i nie każdy nawóz będzie do niej odpowiedni. Sprawdzamy, jakie domowe zasilacze pasują do jakich roślin.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najpopularniejszych domowych nawozów są fusy z kawy. Mają one lekko kwaśny odczyn pH, więc będą idealnym rozwiązaniem dla kwasolubnych roślin. Zaliczają się do nich między innymi różaneczniki, azalie, wrzosy, hortensje, paprocie, borówki amerykańskie, a także niektóre warzywa i owoce na przykład pomidory, truskawki. By przygotować ten nawóz do roślin w ogrodzie, wystarczy zalać szklankę fusów 10 litrami wody. Kiedy fusy napęcznieją, całość mieszamy i podlewamy rośliny raz na tydzień/dwa tygodnie. Jeśli chodzi o rośliny domowe, przepis jest podobny, zmieniają się tylko proporcje. Łyżeczka fusów na szklankę wody. Raz na dwa tygodnie roztworem można podlewać anturium, kamelię, paprocie, sępolie i kaktusy niedopitą kawą rozcieńczoną w wodzie w proporcjach 1:5.
Nawóz drożdżowy świetnie sprawdzi się przy dużej gamie roślin. Można zasilać nim warzywa takie jak pomidory i ogórki, ale również krzewy, drzewa owocowe, rośliny ozdobne oraz rośliny doniczkowe. Naturalny nawóz z drożdży piekarskich ma bardzo szerokie zastosowanie. Pobudza wzrost roślin, powoduje bujniejsze kwitnięcie i wzmacnia układ korzeniowy, co ułatwia pobieranie wody i składników mineralnych z gleby. Oprócz tego ogranicza on również występowanie niekorzystnych drobnoustrojów, które są powodem pojawiania się chorób systemu korzeniowego oraz chroni przed grzybami.
Nawóz ze skórek banana, ale również całe banany na przykład te przejrzałe można użyć jako zasilacz do wielu różnych roślin. Świetnie sprawdzi się do warzyw, drzew i krzewów owocowych, ozdobnych roślin jednorocznych, bylin, róż, a także roślin doniczkowych. Stosować go można również do zasilania roślin, które są dopiero w początkowej fazie wzrostu, przy schodach, wzroście siewek i ukorzenianiu. Skórki bananów sprawdzą się jako cenne źródło potasu i fosforu oraz kwasu krzemowego, wapnia, magnezu i siarki. Nawóz z nich poprawia ukorzenianie się, krzewienie i kwitnięcie.