Drożdże znane są z wykorzystywania ich w kuchni, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że sprawdzą się one również w ogrodzie. Ich wykorzystanie może mieć formę oprysku, jak i nawozu do podlewania roślin.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dlaczego warto wykorzystać drożdże piekarskie w ogrodzie? Podlewanie roślin nawozem z drożdży ma pozytywny wpływ na wzrost upraw, obfite kwitnienie oraz wzmacnia korzenie sadzonek. Dodatkowym atutem jest ochrona sadzonek przed szkodnikami oraz chorobami, jednocześnie stanowi ekologiczną i znacznie tańszą alternatywę dla chemicznych nawozów i oprysków. Przygotowanie nawozu z drożdży jest bardzo proste. Do przygotowania potrzebujesz:
Składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać. Produkt należy odstawić na godzinę, a następnie wystarczy już tylko podlać przygotowaną mieszkanką ogórki i pomidory. Można go używać jako nawóz doglebowy jak i dolistny.
Zaraza ziemniaczana to choroba, która dotkliwie dotyka plony ogórków oraz pomidorów. Jeżeli na swoich roślinach zobaczysz obecność tego grzyba, należy jak najszybciej zacząć działać. Obecność patogenu rozpoznamy poprzez wystąpienie na liściach szarozielonych wodnistych plam, które z czasem całkowicie ściemnieją, a następnie spowodują całkowite uschnięcie liści. Spód liści może mieć szarawy nalot. Choroba jest na tyle groźna, że w przeciągu kilku dni może rozprzestrzenić się na całe uprawy. Aby walczyć z zarazą, można wykorzystać oprysk z drożdży. Do wykonania oprysku będą potrzebne:
Mleko należy podgrzać, następnie wymieszać razem z drożdżami. Do całości można dodać odrobinę szarego mydła. Należy poczekać, aż mieszkanka wystygnie, a następnie zrobić oprysk zainfekowanych krzaczków. Oprysk należy wykonywać regularnie, a po kilku dniach powinny być widoczne efekty stosowania.