Lato jest miesiącem, w którym wiele sezonowych warzyw i owoców jest gotowych do zbioru. Niestety znaczna część z nich pojawia się tylko kilka miesięcy w roku. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą nam przez długi czas cieszyć się pysznymi owocami. Tym razem sprawdzamy, jak najlepiej jest przerobić czarną porzeczkę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie musisz posiadać wybitnych umiejętności kulinarnych, czasu czy budżetu, aby zrobić naprawdę smaczny sok z czarnej porzeczki. Nie trzeba mieć nawet w domu sokownika, ponieważ wystarczy garnek, woda i owoce. Aby przygotować domowy sok z czarnej porzeczki, będziemy potrzebować:
Porzeczki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Owoce wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie myjemy cytryny i wyciskamy z nich sok, który później dodajemy do porzeczek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sok należy przelać przez sitko do słoików lub szklanych butelek, które wcześniej były dokładnie wyparzone. Następnie nadszedł czas na pasteryzację. Tu sprawdzi się babciny sposób "na mokro". Butelki szklane ustawiamy w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, upewniając się, że nie stykają się ze sobą. Nalewamy wody do koło 3/4 wysokości słoików. Woda musi być zbliżona do temperatury przetworów, czyli zimne butelki zalewamy zimna wodą. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Pasteryzujemy przez 15, minut, a następnie czekamy, aż ostygną i chowamy w ciemne i chłodne miejsce.
Można również spróbować zrobić dżem z czarnej porzeczki. Będziemy potrzebować wtedy kilogram tego owocu i około 500 gramów cukru. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wkładamy do płaskiego garnka razem z cukrem. Całość mieszamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy moc palnika i zostawiamy do gotowania się przez około godzinę, bez pokrywki, aż do momentu, w którym woda odparuje. Od czasu do czasu miksturę należy zamieszać. Gdy będzie gotowa, nakładamy do słoików i pasteryzujemy. Według babcinej metody można zrobić to "na sucho". Słoiki układamy na blaszce wyłożonej ściereczką lub gazą. Zimne słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, a jeszcze gorące do już nagrzanego urządzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 120/130 stopni Celsjusza i pasteryzujemy przez 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale nasz dżem zostawiamy jeszcze na pół godziny, by mógł przestygnąć.