Zamieranie pędów malin to plaga. Jeśli chcemy uratować krzewy, musimy się stosować do tych zasad

Uprawa malin jest kusząca, dzięki niewielkim wymaganiom i pysznym owocom. Trzeba jednak bardzo uważać, ponieważ ta roślina jest bardzo podatna na choroby. Prawdziwą plagą jest zamieranie pędów. Sprawdzamy, jakich objawów należy wyglądać, jak sobie z nimi poradzić i jak zapobiec chorobie.

Maliny są jednymi z najpopularniejszych krzewów w polskich ogrodach. Dzięki ich niewielkim wymaganiom i pysznym owocom wiele osób decyduje się na ich uprawę. Niestety zdarza się, że ta roślina pada ofiarą chorób. Jedną z najczęściej występujących w ich przypadku jest zamieranie pędów. Sprawdzamy, jakich objawów należy wyglądać i jak zwalczyć tę chorobę.

Zobacz wideo Zwalczają gorączkę, biegunkę i są pyszne! Trwa sezon na maliny Wybierz serwis

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Zamieranie pędów malin: przyczyny i objawy. Ta choroba to prawdziwa zmora 

Zamieranie pędów malin najczęściej spowodowane jest grzybem, który nazywa się Didymella applanata. Czasami jednak odpowiedzialne są za to patogeny i szkodniki, które sprzyjają rozwojowi zamierania. Pierwsze objawy tej choroby zazwyczaj pojawiają się wiosną, od połowy maja do połowy czerwca. Zazwyczaj przybierają formę fioletowobrunatnych plam na pąkach i u nasady liści, które z czasem zmieniają się w ciemne smugi pokrywające większą część pędów. Kiedy gałęzie zaczynają drewnieć, plamy przybierają szary kolor. Dodatkowo powinniśmy wyglądać ciemnych punkcików, które są zarodnikami grzybów. W kolejnych sezonach kora w tych miejscach będzie pękać i się złuszczać. Zdarzają się jednak sytuacje, że pierwszymi objawami zamierania pędów są zmiany wyglądu liści malin. Zanim choroba da o sobie dotkliwie znać, na pędach, wzdłuż nerwów na liściach pojawiają się brunatne plamy. Trzeba pamiętać, że choroba nie wpływa wyłącznie na wygląd krzewów. Dochodzi też do zatrzymania rozwoju rośliny, zmniejszania wielkości plonu i spadku odporności na mróz. Z czasem dochodzi w końcu do całkowitego obumarcia rośliny.

Maliny - jak zapobiec chorobie?  Wystarczy się do tego stosować

Aby zapobiec występowaniu choroby, gleba powinna być żyzna, lekka i w miarę przepuszczalna. Niezbędne jest również przycinanie pędów. Nie tylko pobudza to roślinę do rozwoju i owocowania, ale także, żeby zapobiec powstawaniu nadmiernego wilgotnego mikroklimatu. Dzięki temu możemy również usunąć chore części roślin. Równie ważne jest również regularne odchwaszczanie i ściółkowanie grządek wokół malin. Chwasty sprzyjają rozwojowi grzybów, dlatego pozbywanie się ich jest niezbędne. Należy też pamiętać o odpowiednim podlewaniu malin. Pod żadnym pozorem nie wolno lać ich po liściach.

Zamieranie malin: Co zrobić, gdy zauważymy pierwsze objawy choroby?

Jeśli zauważyliśmy objawy zamierania pędów na naszych malinach, jak najszybciej należy podjąć kroki w celu eliminacji choroby. Na początek wycinamy wszystkie porażone części rośliny, tak by przestały stanowić zagrożenie dla pozostały krzewów owocowych. Nie wolno wyrzucać ich do kompostownika, ponieważ tam patogeny będą rozwijać się jeszcze szybciej. Chore pędy powinno się jak najszybciej spalić. Następnym krokiem jest odchwaszczenia otoczenia i wyściółkowania podłoża wokół krzaczków. W ten sposób usuniemy nagromadzone zarodniki. Nie zapominajmy również o usuwaniu starych owoców, by nie stały się miejscem rozwoju grzybów. Jeśli to nie wystarcza, należy sięgnąć po odpowiednie opryski.

Więcej o: