• Link został skopiowany

Kotlet pożarski bez tego składnika nie może się obyć! Jak przygotować doskonały siekany kotlet? [przepis]

Kotlet pożarski to wyjątkowa potrawa, którą charakteryzuje nie tylko delikatne mięso i aromatyczne przyprawy, ale także ciekawa historia. Jak go przyrządzić?
Kotlety pożarskie przygotowujemy z dobrej jakości mięsa mielonego lub siekanego.
zdjęcie ilustracyjne, Irina Taskova, iStock

Kotlety pożarskie, czyli innymi słowy: odwaga smaku!

Kotlet pożarski jest znany już od XVIII wieku. Wtedy to były przygotowywane dla rosyjskiego generała Aleksandra Pożarskiego. W tym czasie naród rosyjski zjednoczył się w obronie ojczyzny przed najeźdźcami. Jak wygląda współczesna receptura? Nie może się ona obyć bez masła klarowanego, na którym smażony jest soczysty i delikatny kotlet.

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (najlepiej piersi z kurczaka)
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel przez maszynkę lub posiekaj.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni do zeszklenia.
  3. W dużej misce połącz mięso, podsmażoną cebulę, jajka oraz połowę bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dobrze wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
  5. Uformuj kotlety, obtaczając je w pozostałej bułce tartej.
  6. Rozgrzej masło klarowane na patelni.
  7. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.
  8. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Kotlet pożarski: przepis na pyszne dodatki do obiadu

Kotlet pożarski przywołuje ducha kulinarnych tradycji. Jego sposób przygotowania jest bardzo prosty i polega na połączeniu ze sobą kilku składników. Przedstawiamy kilka przepisów na dodatki, które świetnie będą się komponować z naszymi kotletami:

Purée ziemniaczane:

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odsącz ziemniaki i wrzuć je z powrotem do garnka. Dodaj mleko i masło, następnie zmiksuj wszystko na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem według gustu.

Sałatka z kapusty kiszonej:

Składniki:

  • 2 szklanki drobno posiekanej kapusty kiszonej
  • marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie: W misce wymieszaj kapustę, marchewkę i cebulę. W drugiej misce przygotuj sos, łącząc olej roślinny z octem jabłkowym. Skrop kapustę sosem, delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj sól i pieprz.

Kotlet pożarski - przepis (zdjęcie ilustracyjne)
Kotlet pożarski - przepis (zdjęcie ilustracyjne) fot.pixabay/congerdesign

Kotlety pożarskie: przepis na idealny sos do mięsa

Sos jest kluczowym dodatkiem do kotletów pożarskich, dlatego przestawiamy kilka przepisów, które zachwycą każdego smakosza.

Sos chrzanowy:

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania: W misce wymieszaj śmietanę, chrzan i musztardę. Dopraw solą i pieprzem według preferencji. Połączone składniki dokładnie wymieszaj.

Sos Pieczarkowy:

Składniki:

  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i szklista. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda z pieczarek odparuje, a pieczarki zmiękną. Wlej bulion i śmietanę, mieszaj, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dopraw do smaku.

Sos Pomidorowy:

Składniki:

  • cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pomidorów (puszka lub świeże), pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz i oregano do smaku

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i aromatyczne. Dodaj pomidory i cukier, gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj pozostałe przyprawy. Jeśli chcesz uzyskać gładki sos warto go zblendować.

Kotlet pożarski: przepisy na nietypowe smaki

Kotlety pożarskie to wyjątkowy smak w klasycznej odsłonie, lecz czasem warto poeksperymentować z nietypowymi dodatkami.

Kotlet pożarski w obręczy ziemniaczanej:

Składniki:

  • 500 g mięsa (wołowina, drobiowe lub mieszanka)
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mięso, cebulę, jajka i bułkę tartą zgodnie z podstawowym przepisem na kotlet pożarski.
  2. Wymieszaj mięso z cebulą, jajkami i połową bułki tartej, dopraw.
  3. Uformuj płaskie kotlety i otocz każdy ziemniaczanymi plasterkami, tworząc "obręcz".
  4. Obtocz obręcz w pozostałej bułce tartej.
  5. Rozgrzej masło klarowane.
  6. Smaż kotlety z obręczami ziemniaczanymi z obu stron, aż będą chrupiące i złociste.

Kotlet pożarski w otoczce dyniowej:

Składniki:

  • 500 g mięsa (wołowina, drobiowe)
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 200 g purée z dyni
  • sól, pieprz i cynamon do smaku
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso z cebulą, jajkami i połową bułki tartej, dopraw. Uformuj kotlety i delikatnie spłaszcz je. Na każdy kotlet połóż łyżkę purée z dyni, posyp cynamonem.
  2. Przykryj drugim kotletem i dokładnie zlej brzegi, tworząc "otoczkę" z mięsa i dyni.
  3. Obtocz otoczkę w pozostałej bułce tartej.
  4. Rozgrzej masło klarowane.
  5. Smaż kotlety z otoczką dyniową z obu stron, aż będą chrupiące i złociste.

Zobacz też: Babcia mówi, że są lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne mielone. Główny składnik to nic oczywistego

Więcej o: