Imbir kojarzy się głównie jako egzotyczna przyprawa wykorzystywana w aromatycznych potrawach. Czym wyróżnia się imbir? Właściwości prozdrowotne tej rośliny są bardzo szerokie. Imbir znany jest przede wszystkim z tego, że wzmacnia odporność organizmu, a to za sprawą bogactwa składników o działaniu antywirusowym. Imbir często jest wykorzystywany do przygotowywania domowych specyfików na infekcje górnych dróg oddechowych i przeziębienie. Ze względu na właściwości odkażające, imbir stosowany jest jako skuteczny preparat łagodzący ból gardła. Stosuje się go także do leczenia bólu głowy, w tym dokuczliwych bólów migrenowych. Ale to nie wszystko. Imbir znajduje także zastosowanie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego i trawiennego. Roślina korzystnie wpływa na proces trawienia, a ponadto pomaga niwelować wzdęcia. Imbir znany jest także ze swojego działania rozgrzewającego. Wywiera korzystny wpływ na obrzęki oraz pomaga pobudzić krążenie. Picie herbaty z imbiru pomaga w leczeniu bólu mięśni i stawów.
Imbir na odporność stosowany jest w czasie trwania infekcji górnych dróg oddechowych jako środek wspomagający walkę organizmu z chorobą. O tym, że imbir jest skutecznym preparatem na odporność, decydują jego właściwości rozgrzewające, ale także przeciwzapalne, odkażające i bakteriobójcze. Stosowanie imbiru w formie naparu, zaleca się zwłaszcza przy dokuczliwym bólu gardła. Ponadto można przygotować domową nalewkę z imbiru na przeziębienia i jesienno-zimowe infekcje. Imbir jest skarbnicą substancji cennych dla organizmu człowieka. W jego składzie znajdziemy witaminę C, witaminę K, witaminę E oraz witaminę A. Ponadto zawiera także sód, fosfor, wapń, żelazo oraz kwas foliowy.
Imbir na wirusy oraz przeziębienie, mimo że jest bardzo skutecznym środkiem, nie może być używany przez każdego. Jakie są ograniczenia co do przyjmowania imbiru i preparatów, w których składzie znajdziemy imbir? Unikać go powinny przede wszystkim osoby, które cierpią na takie schorzenia, jak:
Imbir nie jest również wskazany dla osób, które przyjmują leki na ciśnienie (zarówno nadciśnienie, jak i niedociśnienie), ponieważ w dużych ilościach, imbir może wpłynąć na działanie tych leków. W przypadku przyjmowania leków na ciśnienie należy zatem zachować rozsądek oraz umiar w spożywaniu imbiru.
W jaki sposób w kuchni można wykorzystać imbir? Zastosowanie korzenia imbiru w kuchni jest dosyć szerokie. Imbir jest składnikiem wielu dań o charakterze orientalnym. Dzięki niemu potrawa nabiera pikantnego charakteru, a także innowacyjnych walorów smakowych. Imbir jest składnikiem m.in. zup, sosów, a także dań mięsnych, w tym rybnych. Sprawdzi się także jako dodatek do dżemów i marmolad. Świetnie komponuje się z pieczonymi jabłkami.
Czy imbir się obiera? Świeży korzeń imbiru, który nabywamy w sklepie, pokryty jest skórką. Przed wykorzystaniem go w kuchni, należy się jej pozbyć. Ważne jest, aby zrobić to delikatnie i umiejętnie. Pod skórką skrywają się cenne składniki, które podczas nieudolnego obierania, mogą niechcący zostać zniszczone. Jednym z patentów na obieranie imbiru, jest wykorzystanie do tego celu łyżki, dzięki której (w przeciwieństwie do noża) obierzemy korzeń imbiru znacznie bardziej cienko. Swoich zwolenników ma jednak także teoria, zgodnie z którą nie ma konieczności obierania korzenia imbiru przed wykorzystaniem go w kuchni, a wystarczy dokładnie go oczyścić z ewentualnego brudu i zanieczyszczeń.
Jak przechowywać imbir, aby zachował świeżość na długo? Zakupiony w sklepie korzeń imbiru może być przechowywany w warunkach domowych naprawdę długo, ale należy zadbać przy tym o odpowiednie warunki magazynowania. Korzeń imbiru najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Sprawdzi się np. lodówka, a także spiżarka (upewnij się, że nie ma zbyt dużej wilgoci). Korzeń imbiru można owinąć w ręcznik papierowy, ewentualnie — włożyć do szczelnie zamkniętej plastikowej torby. Dzięki temu zwiększymy jego świeżość i będziemy mogli wykorzystać go przez długi czas.
Zobacz też: Czy imbir podnosi ciśnienie? Może mieć korzystny wpływ na tę grupę ludzi