Imbir: dlaczego powinien znajdować się w naszej diecie [właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania]

Imbir to roślina, którą coraz częściej spotykamy w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją nie tylko jako dodatek do dań, który podkręca pikantność potrawy i nadaje jej niebanalnych walorów smakowych, ale także coraz częściej doceniamy szerokie właściwości prozdrowotne imbiru. Dowiedz się, jakie są właściwości imbiru i dlaczego jest on tak ważny dla naszego zdrowia.

Imbir — właściwości prozdrowotne

Imbir kojarzy się głównie jako egzotyczna przyprawa wykorzystywana w aromatycznych potrawach. Czym wyróżnia się imbir? Właściwości prozdrowotne tej rośliny są bardzo szerokie. Imbir znany jest przede wszystkim z tego, że wzmacnia odporność organizmu, a to za sprawą bogactwa składników o działaniu antywirusowym. Imbir często jest wykorzystywany do przygotowywania domowych specyfików na infekcje górnych dróg oddechowych i przeziębienie. Ze względu na właściwości odkażające, imbir stosowany jest jako skuteczny preparat łagodzący ból gardła. Stosuje się go także do leczenia bólu głowy, w tym dokuczliwych bólów migrenowych. Ale to nie wszystko. Imbir znajduje także zastosowanie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego i trawiennego. Roślina korzystnie wpływa na proces trawienia, a ponadto pomaga niwelować wzdęcia. Imbir znany jest także ze swojego działania rozgrzewającego. Wywiera korzystny wpływ na obrzęki oraz pomaga pobudzić krążenie. Picie herbaty z imbiru pomaga w leczeniu bólu mięśni i stawów.      

Imbir na odporność: wsparcie organizmu w walce z chorobą

Imbir na odporność stosowany jest w czasie trwania infekcji górnych dróg oddechowych jako środek wspomagający walkę organizmu z chorobą. O tym, że imbir jest skutecznym preparatem na odporność, decydują jego właściwości rozgrzewające, ale także przeciwzapalne, odkażające i bakteriobójcze. Stosowanie imbiru w formie naparu, zaleca się zwłaszcza przy dokuczliwym bólu gardła. Ponadto można przygotować domową nalewkę z imbiru na przeziębienia i jesienno-zimowe infekcje. Imbir jest skarbnicą substancji cennych dla organizmu człowieka. W jego składzie znajdziemy witaminę C, witaminę K, witaminę E oraz witaminę A. Ponadto zawiera także sód, fosfor, wapń, żelazo oraz kwas foliowy.

Imbir posiada właściwości rozgrzewające.
Imbir posiada właściwości rozgrzewające. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Imbir na wirusy: przeciwwskazania do spożywania

Imbir na wirusy oraz przeziębienie, mimo że jest bardzo skutecznym środkiem, nie może być używany przez każdego. Jakie są ograniczenia co do przyjmowania imbiru i preparatów, w których składzie znajdziemy imbir? Unikać go powinny przede wszystkim osoby, które cierpią na takie schorzenia, jak:

  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • wrzody żołądka
  • wrzody dwunastnicy.

Imbir nie jest również wskazany dla osób, które przyjmują leki na ciśnienie (zarówno nadciśnienie, jak i niedociśnienie), ponieważ w dużych ilościach, imbir może wpłynąć na działanie tych leków. W przypadku przyjmowania leków na ciśnienie należy zatem zachować rozsądek oraz umiar w spożywaniu imbiru. 

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Imbir: zastosowanie w kuchni

W jaki sposób w kuchni można wykorzystać imbir? Zastosowanie korzenia imbiru w kuchni jest dosyć szerokie. Imbir jest składnikiem wielu dań o charakterze orientalnym. Dzięki niemu potrawa nabiera pikantnego charakteru, a także innowacyjnych walorów smakowych. Imbir jest składnikiem m.in. zup, sosów, a także dań mięsnych, w tym rybnych. Sprawdzi się także jako dodatek do dżemów i marmolad. Świetnie komponuje się z pieczonymi jabłkami. 

Czy imbir się obiera?

Czy imbir się obiera? Świeży korzeń imbiru, który nabywamy w sklepie, pokryty jest skórką. Przed wykorzystaniem go w kuchni, należy się jej pozbyć. Ważne jest, aby zrobić to delikatnie i umiejętnie. Pod skórką skrywają się cenne składniki, które podczas nieudolnego obierania, mogą niechcący zostać zniszczone. Jednym z patentów na obieranie imbiru, jest wykorzystanie do tego celu łyżki, dzięki której (w przeciwieństwie do noża) obierzemy korzeń imbiru znacznie bardziej cienko. Swoich zwolenników ma jednak także teoria, zgodnie z którą nie ma konieczności obierania korzenia imbiru przed wykorzystaniem go w kuchni, a wystarczy dokładnie go oczyścić z ewentualnego brudu i zanieczyszczeń.

Jak przechowywać imbir, aby zachował świeżość na długo?

Jak przechowywać imbir, aby zachował świeżość na długo? Zakupiony w sklepie korzeń imbiru może być przechowywany w warunkach domowych naprawdę długo, ale należy zadbać przy tym o odpowiednie warunki magazynowania. Korzeń imbiru najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Sprawdzi się np. lodówka, a także spiżarka (upewnij się, że nie ma zbyt dużej wilgoci). Korzeń imbiru można owinąć w ręcznik papierowy, ewentualnie — włożyć do szczelnie zamkniętej plastikowej torby. Dzięki temu zwiększymy jego świeżość i będziemy mogli wykorzystać go przez długi czas.

Zobacz też:  Czy imbir podnosi ciśnienie? Może mieć korzystny wpływ na tę grupę ludzi

Więcej o: