Jaki miód jest najzdrowszy i najlepszy dla naszego organizmu? Tego z pewnością nie wiesz!

Jaki miód jest najzdrowszy dla naszego organizmu? Wskazanie jednego, konkretnego rodzaju miodu czy jego odmiany, jest w zasadzie niemożliwe. Miód, w zależności od rodzaju, ma różne właściwości i to od naszych potrzeb zależy, który z nich okaże się dla nas najzdrowszy i będzie najlepszym wyborem.

Czy miód jest zdrowy? 

Jaki miód jest zdrowy? Czy miód w ogóle jest zdrowy? O właściwościach prozdrowotnych miodu i korzyściach wynikających z jego spożywania, słyszał zapewne każdy. Miód bywa często nazywany płynnym złotem, a to właśnie za sprawą swoich właściwości, które sprawiają, że miód jest doceniany już od wieków. Jeżeli zastanawiasz się, czy miód jest zdrowy, warto poznać jego właściwości prozdrowotne i wpływ na organizm człowieka. Te zależą przede wszystkim od rodzaju miodu, z którym mamy do czynienia.

  • Miody spadziowe zawierają wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (m.in. magnez, żelazo, wapń). Wspierają układ immunologiczny organizmu, działają przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz bakteriobójczo. Zalecane są zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, infekcji układu pokarmowego, chorób serca i układu krążenia.
  • Miody nektarowe wspierają organizm w czasie przeziębienia i jesienno-zimowych infekcji. Ich spożycie wpływa korzystnie na pracę układu krążenia oraz budowanie odporności organizmu.
Pszczoły zbierają nektar, z którego powstaje miód.
Pszczoły zbierają nektar, z którego powstaje miód. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Każdy miód charakteryzuje się nie tylko odmienną konsystencją, smakiem i wyglądem, ale także wpływa na różne rodzaje schorzeń, z jakimi się zmagamy. Warto zatem znać właściwości prozdrowotne poszczególnych odmian miodu, aby dobrać tę odpowiednią dla siebie i potrzeb swojego organizmu. 

Jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci? 

Chcesz wprowadzić miód do diety dziecka i zastanawiasz się, jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci? Miód, jak wiemy, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jego działanie w procesie budowania odporności organizmu jest tak duże, że warto rozważyć wprowadzenie go na stałe do diety. Miód wspiera pracę układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresie sezonowych zachorowań na przeziębienia i grypy. Dostarcza organizmowi multiwitamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto jest środkiem wspierającym walkę z kaszlem i bólem gardła, a także pomaga zwalczyć wirusy i bakterie atakujące organizm. Korzyści, jakie płyną z regularnego spożywania miodu, są zatem bardzo szerokie. Najlepszym wyborem dla dziecka, będą miody o delikatnym, słodkim smaku i płynnej konsystencji. Wśród najczęściej wybieranych miodów dla dzieci, wymienia się miód lipowy, akacjowy i mniszkowy. W przypadku dzieci należy jednak mieć na uwadze pewne ograniczenia w spożywaniu miodu. Zabronione jest podawanie miodu maluchom przed ukończeniem pierwszego roku życia, ponadto zaleca się także obserwację reakcji dziecka po spożyciu miodu pod kątem ewentualnych alergii. 

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Jaki miód jest najzdrowszy w ciąży? 

Jaki miód jest najzdrowszy w ciąży? Ciąża jest szczególnym stanem, w czasie którego kobieta dba o zdrowie nie tylko swoje, ale także rozwijającego się dziecka. Miód jest ważnym produktem w czasie ciąży, ponieważ może stanowić formę naturalnego wsparcia organizmu kobiety w czasie, gdy ma ona ograniczone możliwości sięgania po leki i preparaty farmaceutyczne. Miód pomoże w złagodzeniu objawów ewentualnej infekcji, a także uporczywej zgagi i problemów z układem trawiennym. Spożycie miodu w ciąży jest zatem jak najbardziej wskazane, natomiast odpowiedź na pytanie, jaki miód jest najzdrowszy w ciąży, znów nie będzie jednoznaczna. Wśród miodów uważanych za najlepsze do spożycia w czasie ciąży, wymienia się m.in.:

  • miód gryczany — ze względu na bogactwo witaminy C, a także żelaza, które zapobiega anemii
  • miód akacjowy — działa korzystnie na układ nerwowy człowieka, pomaga w wyciszeniu się i redukcji stresu
  • miód lipowy — działa jak naturalny antybiotyk, dlatego jego stosowanie jest zalecane zwłaszcza w czasie infekcji

Ile miodu dziennie należy spożywać w celach profilaktycznych? 

Nurtuje Cię pytanie, ile miodu dziennie należy spożywać w ramach profilaktyki? Choć miód jest produktem, który wykazuje szereg korzyści dla zdrowia człowieka, warto mieć na uwadze, że jest on bardzo kaloryczny, dlatego warto spożywać go z umiarem i w granicach rozsądku. Przyjmuje się, że dorosła osoba powinna spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki miodu dziennie. Jedna łyżka miodu dostarcza ok. 60 kcal, dlatego osoby, które zmagają się z nadwagą albo są na diecie, powinny uwzględnić to w dziennym bilansie energetycznym. 

Zobacz też: Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego? Wystarczy prosty test z wodą

Więcej o: