Jaki miód jest zdrowy? Czy miód w ogóle jest zdrowy? O właściwościach prozdrowotnych miodu i korzyściach wynikających z jego spożywania, słyszał zapewne każdy. Miód bywa często nazywany płynnym złotem, a to właśnie za sprawą swoich właściwości, które sprawiają, że miód jest doceniany już od wieków. Jeżeli zastanawiasz się, czy miód jest zdrowy, warto poznać jego właściwości prozdrowotne i wpływ na organizm człowieka. Te zależą przede wszystkim od rodzaju miodu, z którym mamy do czynienia.
Każdy miód charakteryzuje się nie tylko odmienną konsystencją, smakiem i wyglądem, ale także wpływa na różne rodzaje schorzeń, z jakimi się zmagamy. Warto zatem znać właściwości prozdrowotne poszczególnych odmian miodu, aby dobrać tę odpowiednią dla siebie i potrzeb swojego organizmu.
Chcesz wprowadzić miód do diety dziecka i zastanawiasz się, jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci? Miód, jak wiemy, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jego działanie w procesie budowania odporności organizmu jest tak duże, że warto rozważyć wprowadzenie go na stałe do diety. Miód wspiera pracę układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresie sezonowych zachorowań na przeziębienia i grypy. Dostarcza organizmowi multiwitamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto jest środkiem wspierającym walkę z kaszlem i bólem gardła, a także pomaga zwalczyć wirusy i bakterie atakujące organizm. Korzyści, jakie płyną z regularnego spożywania miodu, są zatem bardzo szerokie. Najlepszym wyborem dla dziecka, będą miody o delikatnym, słodkim smaku i płynnej konsystencji. Wśród najczęściej wybieranych miodów dla dzieci, wymienia się miód lipowy, akacjowy i mniszkowy. W przypadku dzieci należy jednak mieć na uwadze pewne ograniczenia w spożywaniu miodu. Zabronione jest podawanie miodu maluchom przed ukończeniem pierwszego roku życia, ponadto zaleca się także obserwację reakcji dziecka po spożyciu miodu pod kątem ewentualnych alergii.
Jaki miód jest najzdrowszy w ciąży? Ciąża jest szczególnym stanem, w czasie którego kobieta dba o zdrowie nie tylko swoje, ale także rozwijającego się dziecka. Miód jest ważnym produktem w czasie ciąży, ponieważ może stanowić formę naturalnego wsparcia organizmu kobiety w czasie, gdy ma ona ograniczone możliwości sięgania po leki i preparaty farmaceutyczne. Miód pomoże w złagodzeniu objawów ewentualnej infekcji, a także uporczywej zgagi i problemów z układem trawiennym. Spożycie miodu w ciąży jest zatem jak najbardziej wskazane, natomiast odpowiedź na pytanie, jaki miód jest najzdrowszy w ciąży, znów nie będzie jednoznaczna. Wśród miodów uważanych za najlepsze do spożycia w czasie ciąży, wymienia się m.in.:
Nurtuje Cię pytanie, ile miodu dziennie należy spożywać w ramach profilaktyki? Choć miód jest produktem, który wykazuje szereg korzyści dla zdrowia człowieka, warto mieć na uwadze, że jest on bardzo kaloryczny, dlatego warto spożywać go z umiarem i w granicach rozsądku. Przyjmuje się, że dorosła osoba powinna spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki miodu dziennie. Jedna łyżka miodu dostarcza ok. 60 kcal, dlatego osoby, które zmagają się z nadwagą albo są na diecie, powinny uwzględnić to w dziennym bilansie energetycznym.
Zobacz też: Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego? Wystarczy prosty test z wodą