Ciasto marchewkowe z orzechami zaskoczy Cię swoim smakiem [przepis krok po kroku]

Ciasto marchewkowe z orzechami to połączenie wilgotnego biszkoptu z delikatnie chrupiącymi orzechami. Wyrazisty aromat przypraw sprawi, że każdy kęs będzie przyjemnością. Marchewka nada delikatności i subtelnej słodyczy.

Ciasto marchewkowo-orzechowe: subtelny smak warzywa w klasycznym wydaniu

Ciasto marchewkowe z orzechami łączy w sobie świeżość, wilgotność i delikatne chrupanie. To połączenie klasycznych składników wzbogacone orzechami sprawia, że ciasto staje się pyszną propozycją na deser z bliskimi.

Składniki:

  • 2 szklanki startych marchewek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj olej.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
  5. Dodaj starte marchewki i posiekane orzechy, wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku, aż wbity patyczek będzie suchy.
  8. Odstaw do ostygnięcia.
Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie.
Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami. Jesienne smaki zamknięte w pysznym deserze

Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami to okazja do odkrycia połączenia naturalnej słodyczy, lekkości ciasta i wyrazistego smaku dodatków, które sprawia, że to ciasto jest świetną propozycją na deser na każdą okazję.

Składniki: 2 szklanki startych marchewek, 1 ½ szklanki mąki pszennej typ 450, 1 ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju roślinnego, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 średnie jabłka.

Przepis:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesiej razem, aby składniki dokładnie się wymieszały.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
  4. Stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
  5. Powoli wmieszaj suche składniki w mokre, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  6. Dodaj starte marchewki, posiekane orzechy i kawałki jabłek, dokładnie mieszając.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch.
  8. Piecz przez 50-60 minut.
Zobacz wideo Warstwowy, orzechowy deser [HAPS KIDS]

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami: masa z serka mascarpone

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami bierzemy z receptur podanych powyżej i postępujemy według instrukcji. Gdy nasz biszkopt jest już dobrze ostudzony, przystępujemy do przygotowania puszystej, słodkiej masy.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Przepis:

  1. W misce miksuj serek mascarpone.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając dokładnie.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli chcesz.
  4. Jeśli potrzebujesz lżejszej konsystencji, dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj.

Teraz nasz biszkopt możemy przekroić na pół i na dolną część delikatnie wykładamy masę z mascarpone. Przykrywamy górą i jeszcze raz smarujemy masą. Nie przejmujemy się, jeśli będzie jej mniej, ponieważ możemy dodatkowo ułożyć na wierzchu dekoracje w postaci malin lub truskawek.

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami: nietypowe połączenie smakowe

Przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasto marchewkowe, które łączy w sobie soczyste marchewki, egzotyczny ananas i chrupiące orzechy. Zaskoczmy swoich bliskich nietypowym połączeniem!

Składniki:

  • 2 szklanki startych marchewek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka kawałków ananasa (z puszki lub świeżego)

Przepis:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Przesiej składniki, aby uzyskać jednolitą mieszankę.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  4. Powoli dodawaj olej roślinny, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
  5. Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, dokładnie mieszając łyżką drewnianą.
  6. Dodaj starte marchewki, kawałki ananasa i posiekane orzechy, równomiernie je rozprowadzając w cieście.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  8. Piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie sprężyste i złociste, a wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie do ostygnięcia przez 10-15 minut.

Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami: harmonijne połączenie smaków

Połączenie delikatnych marchewek, soczystych jabłek i chrupiących orzechów tworzy niezapomniany zmysłowy taniec smaków. Nie tylko cieszy oczy swym wyglądem, ale także zachwyca subtelnym połączeniem słodyczy i lekkości. To deser idealny na każdą okazję, przypominający nam piękno natury i jej bogactwo smaków.

Zobacz też: Orzechówka - przepis na ból żołądka i nie tylko. Robię ją od lat i zawsze trzymam się tych proporcji

Więcej o: