Ciasto marchewkowe z orzechami to połączenie wilgotnego biszkoptu z delikatnie chrupiącymi orzechami. Wyrazisty aromat przypraw sprawi, że każdy kęs będzie przyjemnością. Marchewka nada delikatności i subtelnej słodyczy.
3
zdjęcie ilustracyjne, Nadezhda_Nesterova, iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto marchewkowo-orzechowe: subtelny smak warzywa w klasycznym wydaniu
Ciasto marchewkowe z orzechami łączy w sobie świeżość, wilgotność i delikatne chrupanie. To połączenie klasycznych składników wzbogacone orzechami sprawia, że ciasto staje się pyszną propozycją na deser z bliskimi.
REKLAMA
Składniki:
2 szklanki startych marchewek
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki oleju roślinnego
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj olej.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
Dodaj starte marchewki i posiekane orzechy, wymieszaj.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
Piecz przez 45-50 minut w piekarniku, aż wbity patyczek będzie suchy.
Odstaw do ostygnięcia.
Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie.zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami. Jesienne smaki zamknięte w pysznym deserze
Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami to okazja do odkrycia połączenia naturalnej słodyczy, lekkości ciasta i wyrazistego smaku dodatków, które sprawia, że to ciasto jest świetną propozycją na deser na każdą okazję.
Składniki: 2 szklanki startych marchewek, 1 ½ szklanki mąki pszennej typ 450, 1 ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju roślinnego, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 średnie jabłka.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesiej razem, aby składniki dokładnie się wymieszały.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
Stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
Powoli wmieszaj suche składniki w mokre, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Dodaj starte marchewki, posiekane orzechy i kawałki jabłek, dokładnie mieszając.
Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch.
Piecz przez 50-60 minut.
Zobacz wideo Warstwowy, orzechowy deser [HAPS KIDS]
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami: masa z serka mascarpone
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami bierzemy z receptur podanych powyżej i postępujemy według instrukcji. Gdy nasz biszkopt jest już dobrze ostudzony, przystępujemy do przygotowania puszystej, słodkiej masy.
Składniki:
250 g serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
2 łyżki śmietany kremówki
Przepis:
W misce miksuj serek mascarpone.
Stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając dokładnie.
Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli chcesz.
Jeśli potrzebujesz lżejszej konsystencji, dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj.
Teraz nasz biszkopt możemy przekroić na pół i na dolną część delikatnie wykładamy masę z mascarpone. Przykrywamy górą i jeszcze raz smarujemy masą. Nie przejmujemy się, jeśli będzie jej mniej, ponieważ możemy dodatkowo ułożyć na wierzchu dekoracje w postaci malin lub truskawek.
Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami: nietypowe połączenie smakowe
Przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasto marchewkowe, które łączy w sobie soczyste marchewki, egzotyczny ananas i chrupiące orzechy. Zaskoczmy swoich bliskich nietypowym połączeniem!
Składniki:
2 szklanki startych marchewek
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki oleju roślinnego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szklanka kawałków ananasa (z puszki lub świeżego)
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Przesiej składniki, aby uzyskać jednolitą mieszankę.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Powoli dodawaj olej roślinny, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, dokładnie mieszając łyżką drewnianą.
Dodaj starte marchewki, kawałki ananasa i posiekane orzechy, równomiernie je rozprowadzając w cieście.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie sprężyste i złociste, a wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie do ostygnięcia przez 10-15 minut.
Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami: harmonijne połączenie smaków
Połączenie delikatnych marchewek, soczystych jabłek i chrupiących orzechów tworzy niezapomniany zmysłowy taniec smaków. Nie tylko cieszy oczy swym wyglądem, ale także zachwyca subtelnym połączeniem słodyczy i lekkości. To deser idealny na każdą okazję, przypominający nam piękno natury i jej bogactwo smaków.