Ciasto marchewkowe z orzechami zaskoczy Cię swoim smakiem [przepis krok po kroku]

Ciasto marchewkowe z orzechami to połączenie wilgotnego biszkoptu z delikatnie chrupiącymi orzechami. Wyrazisty aromat przypraw sprawi, że każdy kęs będzie przyjemnością. Marchewka nada delikatności i subtelnej słodyczy.

Ciasto marchewkowo-orzechowe: subtelny smak warzywa w klasycznym wydaniu

Ciasto marchewkowe z orzechami łączy w sobie świeżość, wilgotność i delikatne chrupanie. To połączenie klasycznych składników wzbogacone orzechami sprawia, że ciasto staje się pyszną propozycją na deser z bliskimi.

Składniki:

  • 2 szklanki startych marchewek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj olej.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
  5. Dodaj starte marchewki i posiekane orzechy, wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku, aż wbity patyczek będzie suchy.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie.Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami. Jesienne smaki zamknięte w pysznym deserze

Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami to okazja do odkrycia połączenia naturalnej słodyczy, lekkości ciasta i wyrazistego smaku dodatków, które sprawia, że to ciasto jest świetną propozycją na deser na każdą okazję.

Składniki: 2 szklanki startych marchewek, 1 ½ szklanki mąki pszennej typ 450, 1 ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju roślinnego, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 średnie jabłka.

Przepis:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesiej razem, aby składniki dokładnie się wymieszały.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
  4. Stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
  5. Powoli wmieszaj suche składniki w mokre, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  6. Dodaj starte marchewki, posiekane orzechy i kawałki jabłek, dokładnie mieszając.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch.
  8. Piecz przez 50-60 minut.
Zobacz wideo Warstwowy, orzechowy deser [HAPS KIDS]

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami: masa z serka mascarpone

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami bierzemy z receptur podanych powyżej i postępujemy według instrukcji. Gdy nasz biszkopt jest już dobrze ostudzony, przystępujemy do przygotowania puszystej, słodkiej masy.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Przepis:

  1. W misce miksuj serek mascarpone.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając dokładnie.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli chcesz.
  4. Jeśli potrzebujesz lżejszej konsystencji, dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj.

Teraz nasz biszkopt możemy przekroić na pół i na dolną część delikatnie wykładamy masę z mascarpone. Przykrywamy górą i jeszcze raz smarujemy masą. Nie przejmujemy się, jeśli będzie jej mniej, ponieważ możemy dodatkowo ułożyć na wierzchu dekoracje w postaci malin lub truskawek.

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami: nietypowe połączenie smakowe

Przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasto marchewkowe, które łączy w sobie soczyste marchewki, egzotyczny ananas i chrupiące orzechy. Zaskoczmy swoich bliskich nietypowym połączeniem!

Składniki:

  • 2 szklanki startych marchewek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka kawałków ananasa (z puszki lub świeżego)

Przepis:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Przesiej składniki, aby uzyskać jednolitą mieszankę.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  4. Powoli dodawaj olej roślinny, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
  5. Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, dokładnie mieszając łyżką drewnianą.
  6. Dodaj starte marchewki, kawałki ananasa i posiekane orzechy, równomiernie je rozprowadzając w cieście.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  8. Piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie sprężyste i złociste, a wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie do ostygnięcia przez 10-15 minut.

Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami: harmonijne połączenie smaków

Połączenie delikatnych marchewek, soczystych jabłek i chrupiących orzechów tworzy niezapomniany zmysłowy taniec smaków. Nie tylko cieszy oczy swym wyglądem, ale także zachwyca subtelnym połączeniem słodyczy i lekkości. To deser idealny na każdą okazję, przypominający nam piękno natury i jej bogactwo smaków.

Zobacz też: Orzechówka - przepis na ból żołądka i nie tylko. Robię ją od lat i zawsze trzymam się tych proporcji

Więcej o:
Copyright © Agora SA