Miód wielokwiatowy to jedna z najszerzej dostępnych odmian miodu w naszym kraju. Czym cechuje się miód wielokwiatowy? Właściwości miodów wielokwiatowych są uzależnione od różnych czynników. Wpływ na to ma rodzaj kwiatów, z których pszczoły pozyskiwały nektar, a także lokalizacja pasieki oraz pora zbioru miodu. Miody wielokwiatowe różnią się między sobą kolorem, konsystencją, smakiem oraz zapachem. Można wyróżnić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnym kolorze i delikatnym smaku oraz miody wielokwiatowe letnie, których smak jest słodszy, a kolor bardziej intensywny. W składzie miodu wielokwiatowego można wyróżnić takie dobroczynne składniki, jak m.in.:
Miód wielokwiatowy sprawdzi się podczas przeziębienia i grypy, ponieważ jego spożycie pozwala na wzmocnienie układu immunologicznego i budowanie odporności. Może być spożywany profilaktycznie w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia infekcji w okresie jesienno-zimowym. Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, a także wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Nie bez znaczenia jest również jego wpływ na układ nerwowy. Miód wielokwiatowy pomaga w rozładowaniu napięcia oraz zmniejsza uczucie zmęczenia.
Czym wyróżnia się miód wielokwiatowy? Jak rozpoznać, że produkt jest naturalny i pełnowartościowy? Miód wielokwiatowy najlepiej nabyć u sprawdzonego pszczelarza — wówczas mamy gwarancję, że nabyty przez nas produkt jest najwyższej jakości. Nie zawsze jednak jest to możliwe, zwłaszcza jeżeli jesteśmy na początku naszej przygody z miodami i nie mamy sprawdzonych dostawców. Istnieje jednak kilka sposobów na sprawdzenie tego, czy nabyty przez nas miód wielokwiatowy (i nie tylko) jest naturalny i prawdziwy.
Ile kosztuje miód wielokwiatowy? Cena za litrowy słoik miodu wielokwiatowego waha się w granicach 45-50 zł. Najlepszy miód wielokwiatowy zakupimy w sprawdzonych pasiekach, ale zawsze warto zapoznać się z etykietą umieszczoną na produkcie. Dobry jakościowo miód wielokwiatowy nie będzie miał dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego ani innych słodzików. Jeżeli powyższe składniki widnieją na etykiecie produktu, to znaczy, że mamy do czynienia z miodem sztucznym, który nie wykazuje żadnych właściwości prozdrowotnych, a jego spożycie nie wpłynie na poprawę naszego stanu zdrowia. Wręcz przeciwnie — będą to puste kalorie, które zwiększą nasz dzienny bilans energetyczny. W przypadku prawdziwego miodu wielokwiatowego również jednak należy uważać na kalorie. Mimo że miód to produkt zdrowy, a jego spożycie przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka, należy mieć na uwadze, że 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego ma ok. 40 kcal. Uważać na niego powinny zwłaszcza osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością.
Zastanawiasz się, kupując miód wielokwiatowy, jak spożywać produkt, aby w pełni korzystać z jego prozdrowotnych właściwości? Miód wielokwiatowy będzie doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, choć w tym przypadku należy przestrzegać pewnej zasady. Nie należy dodawać miodu do wrzątku, ponieważ w kontakcie z gorącą wodą, miód traci większość swoich cennych składników i właściwości. Miód wielokwiatowy można wykorzystać jako składnik sosów oraz marynaty do mięs. Produkt sprawdzi się także jako dodatek do domowych ciast i deserów, np. naleśników i pankejków.
Zobacz też: Czarny miód to nie dziwactwo, a źródło zdrowia. Zrobisz go w banalny sposób, ale uważaj na temperaturę