Miód wielokwiatowy, nazywany miodem "tysiąca kwiatów", to jeden z najpopularniejszych produktów pszczelich. Jakie ma właściwości?

Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych produktów pszczelich w naszym kraju. Pod tym pojęciem kryje się produkt, który powstaje dzięki pracy pszczół, zbierających nektar z różnych roślin kwitnących w tym samym czasie. Miody wielokwiatowe są różnorodne i cechują je różne właściwości. Dowiedz się, czym wyróżniają się miody wielokwiatowe.

Miód wielokwiatowy — właściwości i charakterystyczne cechy

Miód wielokwiatowy to jedna z najszerzej dostępnych odmian miodu w naszym kraju. Czym cechuje się miód wielokwiatowy? Właściwości miodów wielokwiatowych są uzależnione od różnych czynników. Wpływ na to ma rodzaj kwiatów, z których pszczoły pozyskiwały nektar, a także lokalizacja pasieki oraz pora zbioru miodu. Miody wielokwiatowe różnią się między sobą kolorem, konsystencją, smakiem oraz zapachem. Można wyróżnić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnym kolorze i delikatnym smaku oraz miody wielokwiatowe letnie, których smak jest słodszy, a kolor bardziej intensywny. W składzie miodu wielokwiatowego można wyróżnić takie dobroczynne składniki, jak m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • krzem 
  • kwasy organiczne.

Miód wielokwiatowy sprawdzi się podczas przeziębienia i grypy, ponieważ jego spożycie pozwala na wzmocnienie układu immunologicznego i budowanie odporności. Może być spożywany profilaktycznie w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia infekcji w okresie jesienno-zimowym. Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, a także wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Nie bez znaczenia jest również jego wpływ na układ nerwowy. Miód wielokwiatowy pomaga w rozładowaniu napięcia oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. 

Prawdziwy, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji.
Prawdziwy, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji. zdjęcie ilustracyjne, CalypsoArt, iStock

Miód wielokwiatowy — jak rozpoznać prawdziwy miód wielokwiatowy?

Czym wyróżnia się miód wielokwiatowy? Jak rozpoznać, że produkt jest naturalny i pełnowartościowy? Miód wielokwiatowy najlepiej nabyć u sprawdzonego pszczelarza — wówczas mamy gwarancję, że nabyty przez nas produkt jest najwyższej jakości. Nie zawsze jednak jest to możliwe, zwłaszcza jeżeli jesteśmy na początku naszej przygody z miodami i nie mamy sprawdzonych dostawców. Istnieje jednak kilka sposobów na sprawdzenie tego, czy nabyty przez nas miód wielokwiatowy (i nie tylko) jest naturalny i prawdziwy.

  • Jednym z najpopularniejszych sposobów, jest wykonanie testu wody, który polega na wlaniu łyżki miodu do szklanki z przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej. Jeżeli miód spływa równomiernym i nieprzerwanym strumieniem, wówczas mamy do czynienia z prawdziwym miodem wielokwiatowym. W przypadku, gdy strumień miodu jest nieregularny i "przerywa się", mamy do czynienia z produktem, który bazuje na cukrze.
  • Kolejną metodą na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z pełnowartościowy produktem, jest nabranie łyżki miodu i przelanie jej na talerzyk. Jeżeli produkt ułoży się na kształt stożka, wówczas mamy pewność, że miód jest naturalny i prawdziwy. 
Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Miód wielokwiatowy — cena za litrowy słoik

Ile kosztuje miód wielokwiatowy? Cena za litrowy słoik miodu wielokwiatowego waha się w granicach 45-50 zł. Najlepszy miód wielokwiatowy zakupimy w sprawdzonych pasiekach, ale zawsze warto zapoznać się z etykietą umieszczoną na produkcie. Dobry jakościowo miód wielokwiatowy nie będzie miał dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego ani innych słodzików. Jeżeli powyższe składniki widnieją na etykiecie produktu, to znaczy, że mamy do czynienia z miodem sztucznym, który nie wykazuje żadnych właściwości prozdrowotnych, a jego spożycie nie wpłynie na poprawę naszego stanu zdrowia. Wręcz przeciwnie — będą to puste kalorie, które zwiększą nasz dzienny bilans energetyczny. W przypadku prawdziwego miodu wielokwiatowego również jednak należy uważać na kalorie. Mimo że miód to produkt zdrowy, a jego spożycie przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka, należy mieć na uwadze, że 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego ma ok. 40 kcal. Uważać na niego powinny zwłaszcza osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. 

Miód wielokwiatowy — jak spożywać?

Zastanawiasz się, kupując miód wielokwiatowy, jak spożywać produkt, aby w pełni korzystać z jego prozdrowotnych właściwości? Miód wielokwiatowy będzie doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, choć w tym przypadku należy przestrzegać pewnej zasady. Nie należy dodawać miodu do wrzątku, ponieważ w kontakcie z gorącą wodą, miód traci większość swoich cennych składników i właściwości. Miód wielokwiatowy można wykorzystać jako składnik sosów oraz marynaty do mięs. Produkt sprawdzi się także jako dodatek do domowych ciast i deserów, np. naleśników i pankejków. 

Zobacz też: Czarny miód to nie dziwactwo, a źródło zdrowia. Zrobisz go w banalny sposób, ale uważaj na temperaturę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.