Kolacja na ciepło to coś, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Szybkie i proste przepisy są kluczem do smacznych potraw idealnych na jesienne wieczory. Gdy dni stają się krótsze, a zimne wieczory stają się normą, nic nie równa się z przyjemnością delektowania się rozgrzewającą kolacją.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Szybka kolacja na ciepło: idealna na zimne wieczory
Kolacja na ciepło to idealna propozycja na chłodne wieczory. Gdy dni stają się coraz krótsze jedyne, o czym marzymy to proste, smaczne, szybkie i rozgrzewające jedzenie. Oto propozycje potraw spełniających te warunki.
REKLAMA
Makaron ze szpinakiem, pomidorami i parmezanem
Składniki: 200 g makaronu (np. penne, spaghetti), 2 szklanki świeżego szpinaku, puszka pomidorów krojonych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki płatków chili, sól i pieprz do smaku, starty parmezan do posypania
W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolni swój aromat.
Dodaj pomidory krojone wraz z sokiem z puszki do rondla. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Gotuj przez około 5-7 minut, aż sos się zagęści.
Dodaj świeży szpinak do sosu pomidorowego i gotuj przez minutę lub dwie, aż szpinak zmięknie.
Dodaj odcedzony makaron do sosu i delikatnie wymieszaj.
Kolacja na ciepło z piekarnika, czyli tarta jaglana z serem i kurczakiem
Kolacja na ciepło z piekarnika to nie tylko pomysł na pożywne danie, ale przede wszystkim opcja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków. Pieczenie w piekarniku nie wymaga zbyt wiele zaangażowania, a efekt jest znakomity.
Ciasto: szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki bulionu drobiowego, jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku
Nadzienie: 2 piersi z kurczaka, cebula, 2 ząbki czosnku, czerwona papryka, szklanka startego ostrego sera (np. cheddar), łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Ciasto: Gotuj kaszę w bulionie drobiowym, aż zmięknie. Po ugotowaniu odstaw, aby przestygła i dodaj jajko, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj. Wyłóż ciasto jaglane na dnie formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut.
Nadzienie: Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kurczaka i podsmaż. Dodaj paprykę, przyprawy i smaż, aż kurczak zbrązowieje się i papryka zmięknie.
Wyłóż nadzienie na upieczony spód tarty. Posyp serem.
Piecz tartę przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i zyska złoty kolor.
Pomysły na kolację na ciepło, czyli co zrobić, by było pysznie i rozgrzewająco
Kiedy dni stają się krótsze, a chłód zaczyna nas oplatać, nic nie przywraca uczucia komfortu tak jak ciepła i aromatyczna kolacja. Oto kilka pomysłów, które rozgrzeją, tworząc doskonałe menu na chłodne wieczory. Pomysły na kolację na ciepło czerpać można z różnych źródeł.
Kremowa zupa dyniowa z orzechami: Delikatnie słodka i kremowa, podawana z prażonymi orzechami włoskimi zupa, to pyszny sposób na rozpoczęcie ciepłego wieczoru.
Ratatouille z pieczonymi warzywami: Ten klasyczny francuski przepis łączy paprykę, bakłażana, cukinię i pomidory w smakowite danie.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą: Warstwy ziemniaków, kiełbasy i sera, podlane sosem śmietanowo-musztardowym, tworzą pożywną i rozgrzewającą kolację.
Zobacz wideo Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]
Pomysł na kolację na ciepło: słodki przepis na chłodne wieczory
Kolacja nie musi być tylko wytrawna. Pomysł na kolację na ciepło również może przybierać słodką postać. Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem jest jednym z takich dań, które idealnie będą współgrać z chłodnym wieczorem.
Składniki:
szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka (może być roślinne, np. migdałowe)
2 duże jabłka, obrane, wydzielone i pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
posiekane orzechy włoskie do posypania
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W garnku podgrzej mleko do wrzenia. Dodaj płatki owsiane i szczyptę soli, gotuj przez kilka minut, aż płatki zmiękną i całość zgęstnieje. Wyłącz ogień.
W garnku rozgrzej masło. Dodaj pokrojone jabłka, cukier brązowy i cynamon. Smaż przez 4-5 minut, aż jabłka staną się miękkie i karmelizowane.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę płatków owsianych, następnie warstwę jabłek, powtarzając te warstwy.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż całość się podgrzeje i połączy.
Wyjmij naczynie z piekarnika i pozwól troszkę przestygnąć przed podaniem.
Krem z marchewkiwww.vegkitchen.com
Lekkostrawna kolacja na ciepło, czyli pomysł na rozgrzewającą potrawę
Lekkostrawna kolacja na ciepło to nie tylko propozycja dla osób będących na diecie, bądź unikających ciężkich dań tuż przed snem. Takie danie z pewnością przypadnie ci do gustu.
Zupa Krem z marchewki i imbiru:
Składniki:
4 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
cebula, posiekana
2-3 cm korzenia imbiru, obrany i posiekany
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleczka kokosowego
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przepis:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę i imbir, aż staną się miękkie i aromatyczne.
Dodaj pokrojone marchewki i smaż przez kilka minut, aż lekko się podsmażą.
Zalej warzywa bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Zblenduj zupę na gładki krem.
Wlej mleczko kokosowe do zupy, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
Prosta kolacja na ciepło, czyli co zrobić, gdy nie mamy dużo czasu
Kiedy czas płynie szybko, a energia do gotowania jest ograniczona, prosta kolacja na ciepło może stać się naszym sprzymierzeńcem.
Składniki:
2 filety z kurczaka
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka przyprawy do grillowania
sól i pieprz do smaku
szklanka kuskusu
1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
łyżka masła
cebula, pokrojona w kostkę
czerwona papryka, pokrojona w paski
żółta papryka, pokrojona w paski
cukinia, pokrojona w plasterki
szczypta suszonego oregano
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka natrzyj mieszanką oliwy, przyprawy do grillowania, soli i pieprzu. Grilluj przez 5-6 minut z każdej strony, a potem pokrój.
Zalej kuskus wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 5 minut. Dodaj masło i wymieszaj.
Podsmaż cebulę, a potem dodaj paprykę i cukinię. Po kilku minutach dodaj oregano.
Wymieszaj kuskus z warzywami, skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z pokrojonym kurczakiem. Posyp natką pietruszki.