Co zrobić z pigwy to na pewno jedno z pytań, które zadają sobie osoby nieznające tego dość specyficznego owocu. Jest to roślina, której owoce przypominają wyglądem jabłka, a trochę gruszki. Gdy dojrzeją, ich kolor jest żółty. Kolejną cechą tej rośliny jest to, że w zasadzie nie jest jadalna na surowo ze względu na swój smak. Jest bowiem kwaśna, a czasem nawet gorzkawa. Do tego do zjedzenia na surowo nie zachęca również sam miąższ, bowiem owoce są dość twarde. Jest jednak bardzo cenna z uwagi na zawartość składników odżywczych, ponieważ nie tylko należy do niskokalorycznych owoców, ale posiada bardzo dużo witaminy C, a także inne witaminy oraz magnez, fosfor, żelazo. Dlatego też poleca się jej spożywanie w okresach, w których spada nam odporność, czyli np. jesienno-zimowych.
Choć sam owoc na surowo może być niesmaczny i jest praktycznie niejadalny, to jednak świetnie nadaje się do przyrządzenia z niego konfitury i innych przetworów. Ta z kolei może być wykorzystana jako dodatek np. do kromki chleba czy też ciasta, ale również do herbaty. Na okres jesienno-zimowy, z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, warto również sporządzać soki z pigwy, które można potem pić w tej porze roku. Przykładowy przepis, który może zachwycić nas smakiem i właściwościami w ponure, zimowe wieczory to np.:
Wykonanie:
Owoce umyć, pokroić, usunąć gniazda nasienne i włożyć do garnka lub słoja. Nie obierać ze skórki. Przesypać cukrem, cynamonem i goździkami zmiażdżonymi uprzednio w moździerzu. Następnie należy odstawić na około pięć dni, aby owoce puściły sok. Można od czasu do czasu przymieszać. Następnie powinien pojawić się sok, który można rozpuszczać w wodzie czy herbacie. Natomiast z pozostałej części owoców można spróbować zrobić np. konfiturę lub kisiel.
Niewątpliwie jednym ze specyficznych, ale i wartych wykorzystania owoców, jest pigwa. Co z niej zrobić poza już wskazanymi przetworami? Dość często spotykana jest również nalewka z pigwy. Warto jednak wiedzieć, że ten napój posiadać będzie dość oryginalny smak, który nie każdemu może pasować. Jest ona bowiem bardziej wytrawna niż słodka jak np. malinowa czy wiśniowa. Na pewno jednak warta jest spróbowania, jeśli szukamy nowych smaków.
Na pewno owocowe dodatki, zwłaszcza takie, które posiadają dużą zawartość witaminy C, są dobrym pomysłem jako przetwory na okres jesienno-zimowy. Spada nam wtedy odporność organizmu, a taka herbata może istotnie wspomagać proces zdrowienia. Można przygotować sok z pigwy według przepisu powyżej, a następnie przelać go do słoiczków lub buteleczek. Żeby przetrwał i nadawał się do spożycia przez kilka miesięcy, należy pojemniki te pasteryzować. Oznacza to, że po wlaniu soku do butelek lub słoików należy gotować je przez około 15 min w temperaturze 100°C. Pojemniki te powinny być odwrócony do góry dnem, by wieczka się zassały.
Można również przyrządzić pyszne ciasto, które będzie podobne do szarlotki. Do zrobienia samego ciasta można tutaj wykorzystać przepis na jakiekolwiek ciasto kruche. Natomiast same owoce przyrządzić należy w następujący sposób:
Tak więc jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pigwę do ciasta, to rozwiązanie jest bardzo proste i smaczne.
Zobacz też: Jak zrobić sok z pigwy? Najlepiej tak, jak od sześćdziesięciu lat robi moja babcia. Sekretem są proporcje
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!