• Link został skopiowany

Jesienne przyprawy, które rozgrzeją i dodadzą smaku Twoim potrawom. Te musisz mieć w swojej kuchni!

Jesienne przyprawy sprawdzą się zarówno jako dodatek do rozgrzewających napojów na chłodne wieczory, ale także będą idealnie podkręcały smak dań i potraw goszczących na Twoim stole. Dowiedz się, w które jesienne przyprawy warto się zaopatrzyć oraz w jaki sposób wykorzystać je w kuchni.
Jesienne przyprawy nadają wyjątkowego aromatu potrawom.
zdjęcie ilustracyjne, unsplash.com

Przyprawy na jesień idealne do rozgrzewających herbat

Jesienne przyprawy niekoniecznie muszą trafiać do naszych potraw. Równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do napojów. Przygotowujesz jesienną herbatę i zastanawiasz się, jakie dodać do niej przyprawy? Na jesień idealnie sprawdzą się dodatki, dzięki którym nasz organizm rozgrzeje się, gdy za oknem niska temperatura i plucha. Do jesiennego rozgrzewającego naparu warto dodać składniki, które wykazują właściwości wzmacniające organizm oraz pomagające w łagodniejszym przejściu przez sezon chorobowy. Przyprawy na jesień i zimę, które warto mieć w swojej kuchni, to m.in.:

  • goździki — mają właściwości rozgrzewające, ale także antyseptyczne i przeciwbólowe. Sięganie po goździki opłaca się także ze względu na to, że poprawiają perystaltykę jelit oraz pozytywnie wpływają na proces trawienia
  • cynamon — wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego zaleca się jego spożywanie zwłaszcza w okresie infekcji. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz jest skutecznym środkiem na problemy żołądkowo-jelitowe
  • kardamon — polecany jest zwłaszcza w leczeniu przeziębienia, ponieważ łagodzi kaszel oraz wzmacnia organizm i ułatwia szybszą regenerację.

Jakie przyprawy jesienią do ryby? Te przyprawy nie zakłócą smaku ryby

Jakie przyprawy jesienią do ryby? Ryby są niezwykle zdrowe, a zawarte w nich składniki odżywcze bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Warto sięgać po ryby przede wszystkim ze względu na to, że ich spożycie daje gwarancję zbilansowanej i zrównoważonej diety. Ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, ale w ich składzie znajdziemy także m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę A, D i E. Ponadto ryby zawierają żelazo, jod i selen. Powinny one gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu, choć tak naprawdę zalecane jest ich częstsze spożycie. Jakie przyprawy jesienią do ryby sprawią, że danie nabierze smaku i aromatu, a jednocześnie zostanie zachowany delikatny smak rybiego mięsa? Do dań z rybą w roli głównej sprawdzą się przede wszystkim sól oraz pieprz, ale w celu podkręcenia smaku, warto dodać również takie przyprawy jak: koperek, majeranek oraz rozmaryn. W przypadku ryb warto pamiętać również o skropieniu mięsa sokiem z cytryny. 

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Jakie przyprawy jesienią do wieprzowiny? 

Wieprzowina to mięso, które jest bardzo popularne na polskich stołach. Można je wykorzystać do różnych propozycji obiadowych. Jakie przyprawy jesienią do wieprzowiny? Ten rodzaj mięsa doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak:

  • majeranek
  • płatki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • tymianek
  • kminek
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Wymienione wyżej przyprawy można wykorzystać do marynaty w celu wydobycia i podkreślenia smaku wieprzowiny. Jeżeli chcesz nadać daniu nieco pikanterii, możesz użyć także imbiru. Imbir (w różnej formie), warto jest wprowadzić do swojej jesiennej kuchni, ponieważ posiada on właściwości rozgrzewające oraz pozytywnie wpływa na budowanie odporności organizmu. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań dla osób, które lubią orientalny smak i cenią kuchnię wschodnią. 

Imbir chętnie stosowany jest jako przyprawa w kuchni orientalnej.
Imbir chętnie stosowany jest jako przyprawa w kuchni orientalnej.zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Jakie przyprawy jesienią do wołowiny? 

Planujesz zaserwować danie z wołowiną i zastanawiasz się, jakie przyprawy jesienią do wołowiny najlepiej podkręcą smak potrawy? Wołowina jest mięsem, które lubi się z wieloma łatwo dostępnymi przyprawami. Aby danie z wołowiną było dobrze doprawione, użyj do marynaty takich przypraw, jak:

  • czosnek
  • pieprz 
  • sól
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kolendra
  • rozmaryn
  • majeranek 
  • kminek

Jeżeli jesteś zwolennikiem dań na ostro, to do wołowiny na pewno sprawdzi się dodatek papryczki chili. Możesz użyć sproszkowanej papryczki chili lub płatków.

Jakie przyprawy jesienią do kurczaka? Delikatne mięso i wyraziste przyprawy to połączenie idealne

Jakie przyprawy na jesień do kurczaka? Kurczak to mięso, które gości na naszych stołach chyba najczęściej. Dania z drobiu są zazwyczaj proste w przygotowaniu i chętnie sięgają po nie osoby, które są na początku swojej przygody z gotowaniem. Kurczaka możemy przygotować na wiele sposobów. Może on być podstawą dania obiadowego, ale jest także popularnym i często wykorzystywanym składnikiem mięsnym do wielu sałatek. Jakie przyprawy sprawdzą się podczas przygotowywania dań z kurczakiem? Mięso to dobrze jest doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką, papryką ostrą, czosnkiem. Jeżeli podajesz kurczaka z ryżem i warzywami, to dobrze będzie dodać do marynaty do mięsa przyprawę curry.

Zobacz też: Posadź tę roślinę w doniczce i postaw przy oknie. Męczący problem z komarami i muchami się nie powtórzy

Więcej o: