Jesienne przyprawy niekoniecznie muszą trafiać do naszych potraw. Równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do napojów. Przygotowujesz jesienną herbatę i zastanawiasz się, jakie dodać do niej przyprawy? Na jesień idealnie sprawdzą się dodatki, dzięki którym nasz organizm rozgrzeje się, gdy za oknem niska temperatura i plucha. Do jesiennego rozgrzewającego naparu warto dodać składniki, które wykazują właściwości wzmacniające organizm oraz pomagające w łagodniejszym przejściu przez sezon chorobowy. Przyprawy na jesień i zimę, które warto mieć w swojej kuchni, to m.in.:
Jakie przyprawy jesienią do ryby? Ryby są niezwykle zdrowe, a zawarte w nich składniki odżywcze bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Warto sięgać po ryby przede wszystkim ze względu na to, że ich spożycie daje gwarancję zbilansowanej i zrównoważonej diety. Ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, ale w ich składzie znajdziemy także m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę A, D i E. Ponadto ryby zawierają żelazo, jod i selen. Powinny one gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu, choć tak naprawdę zalecane jest ich częstsze spożycie. Jakie przyprawy jesienią do ryby sprawią, że danie nabierze smaku i aromatu, a jednocześnie zostanie zachowany delikatny smak rybiego mięsa? Do dań z rybą w roli głównej sprawdzą się przede wszystkim sól oraz pieprz, ale w celu podkręcenia smaku, warto dodać również takie przyprawy jak: koperek, majeranek oraz rozmaryn. W przypadku ryb warto pamiętać również o skropieniu mięsa sokiem z cytryny.
Wieprzowina to mięso, które jest bardzo popularne na polskich stołach. Można je wykorzystać do różnych propozycji obiadowych. Jakie przyprawy jesienią do wieprzowiny? Ten rodzaj mięsa doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak:
Wymienione wyżej przyprawy można wykorzystać do marynaty w celu wydobycia i podkreślenia smaku wieprzowiny. Jeżeli chcesz nadać daniu nieco pikanterii, możesz użyć także imbiru. Imbir (w różnej formie), warto jest wprowadzić do swojej jesiennej kuchni, ponieważ posiada on właściwości rozgrzewające oraz pozytywnie wpływa na budowanie odporności organizmu. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań dla osób, które lubią orientalny smak i cenią kuchnię wschodnią.
Planujesz zaserwować danie z wołowiną i zastanawiasz się, jakie przyprawy jesienią do wołowiny najlepiej podkręcą smak potrawy? Wołowina jest mięsem, które lubi się z wieloma łatwo dostępnymi przyprawami. Aby danie z wołowiną było dobrze doprawione, użyj do marynaty takich przypraw, jak:
Jeżeli jesteś zwolennikiem dań na ostro, to do wołowiny na pewno sprawdzi się dodatek papryczki chili. Możesz użyć sproszkowanej papryczki chili lub płatków.
Jakie przyprawy na jesień do kurczaka? Kurczak to mięso, które gości na naszych stołach chyba najczęściej. Dania z drobiu są zazwyczaj proste w przygotowaniu i chętnie sięgają po nie osoby, które są na początku swojej przygody z gotowaniem. Kurczaka możemy przygotować na wiele sposobów. Może on być podstawą dania obiadowego, ale jest także popularnym i często wykorzystywanym składnikiem mięsnym do wielu sałatek. Jakie przyprawy sprawdzą się podczas przygotowywania dań z kurczakiem? Mięso to dobrze jest doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką, papryką ostrą, czosnkiem. Jeżeli podajesz kurczaka z ryżem i warzywami, to dobrze będzie dodać do marynaty do mięsa przyprawę curry.
Zobacz też: Posadź tę roślinę w doniczce i postaw przy oknie. Męczący problem z komarami i muchami się nie powtórzy