Jesienny obiad często kojarzony jest z treściwymi, rozgrzewającymi potrawami. Dania mięsne na jesień przygotujesz z użyciem smacznych, sezonowych produktów. Jedną z propozycji jest gulasz wołowy z papryką. Składniki:
Wykonanie:
Wołowinę pokrój w 2-3 centymetrową kostkę. Mięso włóż do miski, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą (przyprawy według uznania). Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka, z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, pieczarki obierz i pokrój w plastry. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż do momentu, aż wołowina nabierze rumianego koloru. Wlej wodę, a następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj paprykę i pieczarki i odrobinę posól. Gotuj pod przykryciem przez ok. godzinę. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolewaj wodę. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, rozpuść mąkę ziemniaczaną w wodzie i dodaj do gulaszu. Dzięki temu stanie się on odpowiednio gęsty. Gulasz możesz podawać np. z kaszą.
Ciekawe pomysły na dania mięsne jesienią? Może wypróbujesz przepis na grillowane filety z kurczaka w sosie z karmelizowanymi śliwkami? Do przygotowania dania będziesz potrzebować:
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokrój na cztery części i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa (plastry powinny mieć ok. centymetr grubości). Polej łyżeczką oliwy, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odłóż. Śliwki umyj, pokrój na kawałki i usuń pestki. Dodaj cukier i odrobinę ostrej papryki. Dokładnie wymieszaj i odłóż. Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania i połóż na niej kurczaka. Grilluj przez kilka minut z każdej strony. Dodaj śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj miód wymieszany z octem balsamicznym i chwilę jeszcze podsmaż, mieszając kilka razy. Podawaj np. z kaszą i surówką.
Pieczona kaczka wymaga nieco pracy, ale efekt jest jej wart. zdjęcie ilustracyjne, AlexRaths/ iStock
Rozgrzewająca i pożywna zupa na jesień z łopatką wieprzową i kaszą bulgur. Przygotowanie jej nie powinno zająć zbyt wiele czasu, dlatego będzie w sam raz zarówno na obiad jak i późniejszą obiadokolację.
Składniki:
Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim łopatkę. Dodaj sól, pieprz i wędzoną paprykę, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka i zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte w całości. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz i również pokrój w kostkę. Paprykę i pomidory wrzuć do garnka, następnie dodaj także kaszę bulgur. Jeżeli zupa jest za gęsta — dolej wodę. Gotuj do momentu, aż kasza napęcznieje, a warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pieprz cayenne (według uznania). Podawaj np. z natką pietruszki.
Kaczka z jabłkami to odpowiedź na pytanie, jakie mięso jesienią warto zaserwować na rodzinny obiad. W jaki sposób przygotować to danie?
Składniki:
Wykonanie:
Udka z kaczki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Połącz ze sobą składniki marynaty i natrzyj nią kaczkę. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 190°C. Jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. W naczyniu żaroodpornym ułóż udka z kaczki i jabłka, a następnie zalej całość bulionem. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz przez 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, posmaruj udka z kaczki łyżeczką miodu i łyżeczką masła. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.
Zobacz też: Jak długo gotować grzyby? Ten szczegół jest kluczowy dla smaku i bezpieczeństwa