• Link został skopiowany

Jesienny obiad, który zachwyci Twoich domowników. Poznaj nasze propozycje

Jesienny obiad powinien wyróżniać się smakiem, ale ważne jest także, aby bazował na zdrowych produktach. Jesień to czas, kiedy nasze spiżarnie są pełne warzyw i owoców, które można wykorzystać do przygotowania wyśmienitych dań. Poznaj nasze propozycje na jesienne obiady.
Kaczka pieczona w całości powinna być soczysta i chrupiąca.
zdjęcie ilustracyjne, ALLEKO/ iStock

Dania mięsne na jesień — gulasz wołowy z papryką

Jesienny obiad często kojarzony jest z treściwymi, rozgrzewającymi potrawami. Dania mięsne na jesień przygotujesz z użyciem smacznych, sezonowych produktów. Jedną z propozycji jest gulasz wołowy z papryką. Składniki:

  • 70 dag wołowiny 
  • 250 g pieczarek 
  • papryka czerwona 
  • papryka żółta 
  • cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 3 szklanki gorącej wody 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Wołowinę pokrój w 2-3 centymetrową kostkę. Mięso włóż do miski, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą (przyprawy według uznania). Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka, z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, pieczarki obierz i pokrój w plastry. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż do momentu, aż wołowina nabierze rumianego koloru. Wlej wodę, a następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj paprykę i pieczarki i odrobinę posól. Gotuj pod przykryciem przez ok. godzinę. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolewaj wodę. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, rozpuść mąkę ziemniaczaną w wodzie i dodaj do gulaszu. Dzięki temu stanie się on odpowiednio gęsty. Gulasz możesz podawać np. z kaszą.    

Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Pomysły na dania mięsne jesienią — grillowany kurczak ze śliwkami

Ciekawe pomysły na dania mięsne jesienią? Może wypróbujesz przepis na grillowane filety z kurczaka w sosie z karmelizowanymi śliwkami? Do przygotowania dania będziesz potrzebować:

  • filet z kurczaka (pojedynczy) 
  • łyżeczkę oliwy (do marynaty) i 2 łyżki oliwy (do smażenia) 
  • 200 g śliwek 
  • łyżkę miodu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn, ostra papryka

Wykonanie:

Filet z kurczaka pokrój na cztery części i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa (plastry powinny mieć ok. centymetr grubości). Polej łyżeczką oliwy, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odłóż. Śliwki umyj, pokrój na kawałki i usuń pestki. Dodaj cukier i odrobinę ostrej papryki. Dokładnie wymieszaj i odłóż. Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania i połóż na niej kurczaka. Grilluj przez kilka minut z każdej strony. Dodaj śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj miód wymieszany z octem balsamicznym i chwilę jeszcze podsmaż, mieszając kilka razy. Podawaj np. z kaszą i surówką.

Pieczona kaczka wymaga nieco pracy, ale efekt jest jej wart.
Pieczona kaczka wymaga nieco pracy, ale efekt jest jej wart. zdjęcie ilustracyjne, AlexRaths/ iStock

Zupa na jesień z wieprzowiną i kaszą bulgur to smaczne i pożywne danie

Rozgrzewająca i pożywna zupa na jesień z łopatką wieprzową i kaszą bulgur. Przygotowanie jej nie powinno zająć zbyt wiele czasu, dlatego będzie w sam raz zarówno na obiad jak i późniejszą obiadokolację.

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej 
  • 100 g kaszy bulgur 
  • 3 papryki czerwone 
  • 4 pomidory 
  • 1 cebula 
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju 

Wykonanie:

Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim łopatkę. Dodaj sól, pieprz i wędzoną paprykę, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka i zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte w całości. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz i również pokrój w kostkę. Paprykę i pomidory wrzuć do garnka, następnie dodaj także kaszę bulgur. Jeżeli zupa jest za gęsta — dolej wodę. Gotuj do momentu, aż kasza napęcznieje, a warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pieprz cayenne (według uznania). Podawaj np. z natką pietruszki.   

Jakie mięso jesienią? Kaczka z jabłkami to idealny wybór na odświętny obiad

Kaczka z jabłkami to odpowiedź na pytanie, jakie mięso jesienią warto zaserwować na rodzinny obiad. W jaki sposób przygotować to danie? 

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • składniki na marynatę: 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 1 łyżka roztopionego masła, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka majeranku
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 2 jabłka
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła

Wykonanie: 

Udka z kaczki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Połącz ze sobą składniki marynaty i natrzyj nią kaczkę. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 190°C. Jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. W naczyniu żaroodpornym ułóż udka z kaczki i jabłka, a następnie zalej całość bulionem. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz przez 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, posmaruj udka z kaczki łyżeczką miodu i łyżeczką masła. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.   

Zobacz też: Jak długo gotować grzyby? Ten szczegół jest kluczowy dla smaku i bezpieczeństwa

Więcej o: