Deser z ciasta francuskiego może przerażać, bo sam przepis na ten rodzaj ciasta może nie być dla każdego prosty. Jednakże na szczęście bez większego trudu można nabyć gotowe ciasto francuskie i użyć go do zrobienia pysznego deseru.
Składniki:
Wykonanie:
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Roztrzepać jajko i posmarować pędzelkiem powierzchnię ciasta. Następnie do rękawa cukierniczego włożyć pierwszy rodzaj nadzienia i narysować linie wzdłuż jednego z boków arkuszu ciasta. Można też zrobić tą łyżeczką do herbaty. Następnie w pewnym odstępie zrobić kolejną linię — innym nadzieniem. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju nadzienia — wszystko zależy od naszego wyboru. Gdy cały arkusz zostanie "przerysowany", nałożyć na niego drugi arkusz ciasta. Następnie pociąć paseczki o wybranej szerokości i długości. Posmarować pozostałą częścią jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 min. Można posmarować lukrem po upieczeniu albo w momencie smarowania górnego arkusza jajkiem, przed wstawieniem do piekarnika, posypać cukrem, cynamonem lub inną posypką.
Zdecydowanie tak — ciasto francuskie posiada niesamowity aromat. Pachnie masłem i słodyczą. Jest też chrupiące i w ciekawy sposób się rozwarstwia. Może być użyte do różnego rodzaju deserów, a w zakresie pomysłów ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Desery z ciasta francuskiego nie muszą być też czasochłonne, co widać po przepisie podanym powyżej. Zakup gotowego ciasta francuskiego, które można przechowywać w lodówce, to gwarancja pysznych słodkości w razie każdej, nawet niezapowiedzianej, wizyty rodziny lub znajomych.
Kolejnym przykładem na szybki deser z ciasta francuskiego jest ten, który często spotyka się pod nazwą cynamonek.
Składniki:
Wykonanie:
Na blachę wyłożyć arkusz ciasta francuskiego. Posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon. Kroić plastry szerokości około 1 cm i układać w niewielkim o oddaleniu od siebie – około 2 - 3 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 do 180°C i piec około 15 minut. (cukier można zastąpić też ksylitolem)
Produktem, który powinien znajdować się w każdej lodówce, jest gotowe ciasto francuskie. Deser z niego wykonany jest szybki i pyszny, ale ten produkt nadaje się również jak najbardziej do przepisów na słono. Bardzo szybkie i podobne w wykonaniu do cynamonek mogą być "ślimaki" nadziewane różnego rodzaju nadzieniem. Arkusz ciasta francuskiego tak, jak powyżej wysypywany był cukrem i cynamonem, należy posmarować np. pastą pomidorową, posypać żółtym serem. Następnie analogicznie należy zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Podobnie też wygląda pieczenie. I tym sposobem powstaje pyszna i szybka słona przekąska.
Wszystko zależy od tego, ile czasu mamy na ich wykonanie. Tak naprawdę można wszystko zrobić samemu od podstaw — łącznie z samym ciastem. Warto czytać skład, jeśli kupujemy gotowe, bo niestety, choć sam przepis na ten rodzaj ciasta wydaje się małoskładnikowy, to niektórzy producenci lubią dodawać polepszacze smaku i inne, niekoniecznie zdrowe, składniki. Tymczasem jednym z pyszniejszych rzeczy jest właśnie ciasto francuskie. Desery można wykonywać wszelakie. Dla przykładu, zamiast smarować jednej warstwy ciasta włożyć do środka kawałek brzoskwini z puszki i zrobić coś a’la pierożek. Można użyć serowego, słodkiego nadzienia. Można też zawinąć marmoladę w formie rogalika. Warto eksperymentowania w kuchni, a ciasto francuskie idealnie się do tego nadaje.
Zobacz też: Szybkie faworki z ciasta francuskiego. Udadzą się każdemu! Przepis na błyskawiczny chrust