Ciasto francuskie z makiem może być doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Jak je przygotować?

Ciasto francuskie z makiem, czyli przepis na pyszne słodkości, którym nie będziesz się mógł oprzeć. Nieskomplikowany i pyszny deser przygotujesz w zaledwie kilka minut i już możesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.

Ciasto francuskie z makiem. Czy warto skorzystać z gotowej masy makowej?

Ciasto francuskie z makiem to pyszny deser, który kusi zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wydaje się skomplikowany tak samo, jak ciasto drożdżowe z makiem, podczas gdy w rzeczywistości tak nie jest, bo można kupić zarówno gotowe ciasto francuskie jak i masę makową. Oznacza to, że jest znacznie mniej pracy. W odniesieniu do gotowej masy makowej wskazać należy, że obecnie dostępne są jej różne rodzaje. Różnica pomiędzy masą zrobioną samodzielnie a tą kupioną polega przede wszystkim na tym, że jeśli robi się ją samemu, zna się dokładnie jej skład. Tymczasem gotowe masy mogą zawierać wiele zbędnych składników, jak syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy itp. Dlatego warto czytać składy kupowanych produktów i wybierać te o jak najprostszej recepturze, bez zbędnych wypełniaczy.

Ciasto francuskie z makiem z puszki. Przygotowanie to zaledwie kilka minut

W sklepach znajdziemy masy makowe oferowane przez wielu producentów. Część z nich z pewnością nie powinna znajdować się w naszej kuchni ze względu na mocno chemiczny skład. Można jednak znaleźć także takie, które mają odpowiednią listę składników i warto korzystać z takich opcji. Ciasto francuskie z makiem z puszki jak najbardziej może być zrobione smacznie i z dobrym składem. Warto też pamiętać, że niezależnie od samego składu gotowej masy makowej, zawsze można domieszać ulubiony składnik np.: rodzynki, ulubione orzechy, płatki migdałów.

Ciasto francuskie idealnie nadaje się do przygotowania przekąsek na ciepło.Ciasto francuskie idealnie nadaje się do przygotowania przekąsek na ciepło. zdjęcie ilustracyjne, Elena Yastrebova, iStock

Gotowe ciasto francuskie z masą makową, czyli makowiec

Przepis na to ciasto jest bardzo prosty. Wystarczy kupić gotowy arkusz ciasta francuskiego, puszkę masy makowej, jedno jajko. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na arkusz ciasta francuskiego wyłożyć równomiernie masę makową, która powinna być na całości ciasta (poza brzegami) i zwinąć w rulon. Brzegi na końcach powinny mieć na tyle pustego miejsca, by móc zamknąć, zakleić je i w ten sposób mieć klasycznego, podłużnego makowca. Chodzi o to, by masa makowa nie wydostała się na zewnątrz. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 30 min.

Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Przepis na ciasteczka francuskie z makiem. Odrobina luksusu na Twoim talerzu

Aby uzyskać śliczne, smaczne i aromatyczne ciasteczka francuskie z makiem wystarczy, jak powyżej:

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • masa makowa,
  • roztrzepane jajko.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180°C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Arkusz ciasta francuskiego smarujemy makiem równomiernie i zwijamy w rulon. Następnie kroimy go w plastry o grubości około 1- 2 cm. Układamy na papierze do pieczenia z przerwami, by przy wzroście ciasto nie posklejało się. Pieczemy około 15 do 20 min.

Jak zrobić ciasto francuskie z makiem i serem? Przepis krok po kroku

Ciasto francuskie z makiem i serem może być przepysznym deserem na różne okazje. Składniki potrzebne do jego przygotowania:

  • dwa arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • puszka masy makowej
  • opakowanie sera do sernika
  • jedno jajko.

 Wykonanie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i jednym arkuszem ciasta francuskiego. Na wierzch wykładać na zmianę paski sera i masy makowej, które nie mogą być zbyt grube. Następnie na nadzienie wyłożyć drugi arkusz ciasta francuskiego. Całość pociąć na kawałki na kształt batonów. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180° przez około 15 do 20 min.

Zobacz też: Rolady z ciasta francuskiego. Prosto, tanio, smacznie i szybko, czyli najlepszy obiad gotowy w kilka chwil

Więcej o:
Copyright © Agora SA