Kotlet szwajcarski to jedno z tych dań, które wraz z każdym kęsem przenoszą nas w malownicze krajobrazy alpejskiej Szwajcarii. To wyjątkowe połączenie cienkiego kawałka mięsa, chrupiącej panierki i aromatycznych przypraw sprawia, że posiłek staje się kulinarną podróżą. Przygotowanie tego dania w domu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Kotlet szwajcarski nazywany jest inaczej "cordon bleu". W oryginalnym przepisie wykorzystywane są sznycle cielęce, którymi owijało się ser i szynkę. Następnie kotlety obtaczano w panierce i smażono na tłuszczu. Największą popularnością kotlet po szwajcarsku cieszył się w Stanach Zjednoczonych, gdzie w drugiej połowie XX wieku był ulubionym daniem amerykańskiej elity biznesu. W USA bardzo popularna jest wersja z kurczakiem zamiast cielęciny.
Pomimo tego, że tradycyjny kotlet szwajcarski robi się na cielęcinie, to wykorzystanie mięsa wołowego również będzie pyszne. Mięso, panierka i aromatyczne przyprawy, to tego dobrej jakości żółty ser i szynka. Już dziś można stworzyć niezwykłe danie na wzór kotleta szwajcara w domowym zaciszu.
Składniki: 500 g polędwicy wołowej, 120 g szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej – rodzaj niemieckiej szynki, wędzonej na zimno), 120 g sera żółtego w plastrach, jajko, ½ szklanki bułki tartej, ½ szklanki mąki pszennej, sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
Szwajcar – kotlet ze schabu cielęcego to danie, które smakiem przeniesie nas wprost do Szwajcarii, gdzie powstała popularna receptura. Oryginalny przepis zawiera mięso cielęce, które jest bardzo delikatne. Idealnie komponuje się z szynką i startym żółtym serem. Można wzbogacić kotlety szwajcarskie o swoje ulubione potrawy, dzięki temu zyskamy pewność, że na pewno przypadnie nam do gustu. Szwajcar to kotlet, któremu nikt się nie oprze!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kotlet schabowy po szwajcarsku to hołd dla wyśmienitej kuchni alpejskiej, która zachwyca smakiem i prostotą. Aby osiągnąć autentyczny smak, warto zestawić ten klasyczny kotlet z dodatkami, które podkreślą jego wyjątkowość. Oto kilka propozycji:
Drobiowy kotlet szwajcarski to danie, które zawiera dodatkowo ser i szynkę, które to składniki lubią praktycznie wszyscy. To szybkie danie jest idealne dla osób, które mają w lodówce rzeczy, które należy szybko zużyć. Dodatkowo zachwyca swoją prostotą.
Składniki:
Sposób przygotowania jest identyczny jak w instrukcjach powyżej. Warto jednak do jajka dodać mleko i roztrzepać razem, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej chrupiący.
Zobacz też: Schabowe w tej panierce zyskują nowy smak. To nie mąka, ani bułka tarta. Ten dodatek podaje się na śniadanie