Kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu ma stosunkowo krótką historię. Jak go poprawnie przygotować?

Kotlet szwajcarski to wyjątkowe danie, które zachwyca smakoszy na całym świecie swoją niepowtarzalną kompozycją. Cienka warstwa mięsa delikatnie panierowana i smażona ukrywa w sobie aromatyczne dodatki. Jak wygląda klasyczna receptura na to wyjątkowe danie?

Kotlet po szwajcarsku – tradycyjny smak z Alp na polskim stole

Kotlet szwajcarski to jedno z tych dań, które wraz z każdym kęsem przenoszą nas w malownicze krajobrazy alpejskiej Szwajcarii. To wyjątkowe połączenie cienkiego kawałka mięsa, chrupiącej panierki i aromatycznych przypraw sprawia, że posiłek staje się kulinarną podróżą. Przygotowanie tego dania w domu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Kotlet szwajcarski nazywany jest inaczej "cordon bleu". W oryginalnym przepisie wykorzystywane są sznycle cielęce, którymi owijało się ser i szynkę. Następnie kotlety obtaczano w panierce i smażono na tłuszczu. Największą popularnością kotlet po szwajcarsku cieszył się w Stanach Zjednoczonych, gdzie w drugiej połowie XX wieku był ulubionym daniem amerykańskiej elity biznesu. W USA bardzo popularna jest wersja z kurczakiem zamiast cielęciny.

Kotlet szwajcar, czyli mięso wołowe w pysznej panierce

Pomimo tego, że tradycyjny kotlet szwajcarski robi się na cielęcinie, to wykorzystanie mięsa wołowego również będzie pyszne. Mięso, panierka i aromatyczne przyprawy, to tego dobrej jakości żółty ser i szynka. Już dziś można stworzyć niezwykłe danie na wzór kotleta szwajcara w domowym zaciszu.

Składniki: 500 g polędwicy wołowej, 120 g szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej – rodzaj niemieckiej szynki, wędzonej na zimno), 120 g sera żółtego w plastrach, jajko, ½ szklanki bułki tartej, ½ szklanki mąki pszennej, sól, pieprz, olej 

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę delikatnie rozbij, dopilnuj, by porcje nie były dziurawe.
  2. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie na środku płata połóż ser i szynkę (dopasuj wielkość plastrów do wielkości mięsa).
  3. Złóż przygotowany kotlet na pół, by jego środek był dobrze zamknięty.
  4. Obtocz w pierwszej kolejności w mące pszennej, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Jeśli chcesz mieć panierkę o większej grubości, należy powtórzyć tę czynność kilka razy.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj przygotowane kotlety. Smaż z każdej strony aż do zarumienienia się panierki.
  6. Wyjmuj kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął tłuszcz.
Zobacz wideo Cordon bleu

Szwajcar – kotlet ze schabu cielęcego. Prawdziwy przepis na pyszne danie

Szwajcar – kotlet ze schabu cielęcego to danie, które smakiem przeniesie nas wprost do Szwajcarii, gdzie powstała popularna receptura. Oryginalny przepis zawiera mięso cielęce, które jest bardzo delikatne. Idealnie komponuje się z szynką i startym żółtym serem. Można wzbogacić kotlety szwajcarskie o swoje ulubione potrawy, dzięki temu zyskamy pewność, że na pewno przypadnie nam do gustu. Szwajcar to kotlet, któremu nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 200 g schabu cielęcego
  • 4 plastry szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej, parmeńskiej)
  • 4 łyżki startego żółtego sera (może być też ser w plasterkach)
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij schab na cienkie plastry. Uważaj, by nie rozbić go za mocno.
  2. Na przygotowane mięso połóż ser i szynkę, tak, by nie wychodziła poza brzegi. Teraz możesz dodać swoje ulubione przyprawy.
  3. Składaj w kształt pieroga.
  4. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na głębokim tłuszczu do momentu pozłocenia się kotletów.

Kotlet schabowy po szwajcarsku i dodatki do niego pasujące

Kotlet schabowy po szwajcarsku to hołd dla wyśmienitej kuchni alpejskiej, która zachwyca smakiem i prostotą. Aby osiągnąć autentyczny smak, warto zestawić ten klasyczny kotlet z dodatkami, które podkreślą jego wyjątkowość. Oto kilka propozycji:

  1. Ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach, które doskonale równoważą bogactwo smaku kotleta.
  2. Kapusta czerwona zasmażana lub duszona, która doda nuty kwasowości i świeżości.
  3. Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka, która uwydatni delikatność schabu.
  4. Tradycyjny sos pieczeniowy lub sos grzybowy, który nadadzą głębokości smaku.

Kotlet szwajcarski drobiowy, czyli Cordon Bleu po polsku

Drobiowy kotlet szwajcarski to danie, które zawiera dodatkowo ser i szynkę, które to składniki lubią praktycznie wszyscy. To szybkie danie jest idealne dla osób, które mają w lodówce rzeczy, które należy szybko zużyć. Dodatkowo zachwyca swoją prostotą.

Składniki:

  • 4 małe piersi z kurczaka, rozbite
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • słodka papryka
  • kilka plastrów dowolnej, ulubionej szynki
  • kilka plastrów sera
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania jest identyczny jak w instrukcjach powyżej. Warto jednak do jajka dodać mleko i roztrzepać razem, dzięki czemu kurczak będzie jeszcze bardziej chrupiący.

Zobacz też: Schabowe w tej panierce zyskują nowy smak. To nie mąka, ani bułka tarta. Ten dodatek podaje się na śniadanie

Więcej o:
Copyright © Agora SA