Camembert w cieście francuskim to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i wykwintne danie. W zasadzie w całości opiera się na gotowych produktach, więc przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Co ciekawe — obecnie można kupić również camembert w różnych smakach, np. grzybowy, z pieprzem, z bazylią i wiele innych. To również może mieć wpływ na smak naszego dania. Jeśli masz zwykły, śmietankowy camembert, możesz samemu dosypać ulubionych ziół czy dołożyć czosnek. Dla osób, które starają się zwracać uwagę na kaloryczność potraw, przydatna może być informacja, że dostępne są też sery camembert w wersji light.
Dobrze jest brać pod uwagę, że nie trzeba zapiekać całego sera w jednym kawałku ciasta. Można zrobić też małe pakieciki czy koperty, które stanowić będą nie tyle danie, ile przekąskę. Ciasto francuskie z camembertem ma więc wiele różnych odsłon. Składniki na takie danie to:
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokroić arkusz ciasta francuskiego na kwadraty wybranej wielkości. Pokroić krążek sera na trójkąty. Kawałek camemberta umieścić na cieście i zawinąć rogi w górę tak, by powstała koperta. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Poukładać na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 20 minut.
To danie kusi nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Dowiedz się jak przygotować ciasto francuskie z serem camembert.
Składniki:
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jedną warstwę ciasta francuskiego wyłożyć pesto i posmarować całą powierzchnię równomiernie (zamiast pesto, użyć można także innej pasty, np. ajvar). Na środku położyć krążek ulubionego camemberta. Przykryć równo drugim arkuszem ciasta i lekko docisnąć. Następnie kółkiem do wycinania wzorków w cieście wyciąć od sera w kierunku brzegu "promienie" słoneczka. Potem każdy z promyków poskręcać w świderek. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180°C na około 20-30 minut. Następnie wyjąć i odciąć górną warstwę słoneczka. Otworzy się wtedy jakby pojemnik z płynnym serem. Ułamując kolejne promyczki, można w nim maczać i chrupać pyszną przekąskę. Ciasto francuskie z serem camembert to świetny pomysł na posiłek.
Śmiało chyba można powiedzieć, że jedno z najlepszych. Ciasto francuskie z serem camembert i żurawiną to cudowna kompozycja smaków. Z jednej kremowa, z drugiej owocowa i kwaskowata. Zresztą sam sos żurawinowy pasuje cudownie do wielu serów — nie tylko do mięsa. Będzie więc świetnie komponował się niemal z prawie każdym, a na pewno z wędzonym z grilla, np. oscypkiem.
Także i z tym przepisem można śmiało eksperymentować. Ser camembert w cieście francuskim bardzo dobrze komponuje się też z mięsem. Dlatego śmiało można zastąpić pesto np. cienkimi plastrami szynki czy boczku. Dobrze jest jednak wtedy pierwszą warstwę ciasta posmarować jajkiem, żeby szynka się przykleiła i łatwiej się zawijały rogi słoneczka.
Zobacz też: Ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem puszystego kremu. Ekspresowy wypiek na każdą okazję