Naleśniki bezglutenowe: smaczne, puszyste i bez glutenu!

Naleśniki bezglutenowe to nowy wymiar tradycyjnego przepisu na naleśniki. Teraz każdy może cieszyć się tym wyjątkowym smakiem bez względu na to, czy ogranicza go specjalna dieta, czy nie. Niezależnie od zaleceń, naleśniki bezglutenowe mogą smakować dobrze i zachwycić wszystkich smakoszy.

Naleśnik bezglutenowy: zmiana mąki to podstawa

Naleśniki bezglutenowe spełnią oczekiwania osób, które nie chcą, bądź nie mogą, obciążać żołądka dodatkiem glutenu. Te puszyste, lekkie i smaczne naleśniki są prawdziwym przysmakiem, a przy tym są łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przepis:

  1. W misce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną i mąkę kukurydzianą.
  2. Jajka lekko roztrzep widelcem, a następnie wlej do miski z mąką.
  3. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
  4. Dodaj sól i olej roślinny, dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.
  6. Wlej cienką warstwę ciasta na patelnię, obracając ją, aby ciasto równomiernie pokryło dno.
  7. Smaż każdy naleśnik z obu stron, aż będzie lekko zrumieniony.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej. Czy mają inny smak?

Bezglutenowe naleśniki to danie, które może być równie pyszne co te przygotowane na bazie mąki pszennej. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, dzięki czemu idealnie nada się do naszego przepisu.

Składniki: szklanka mąki kukurydzianej, 2 jajka, szklanka mleka (może być roślinne), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju roślinnego

Przepis:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i sól.
  2. Dodaj jajka do miski i lekko roztrzep je widelcem, łącząc je z mąką.
  3. Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
  4. Wlej olej do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię i obróć ją, aby ciasto równomiernie pokryło dno.

Naleśniki bez glutenu: słodycz bez dodatku alergenu

Marzy Ci się coś słodkiego i puszystego na śniadanie lub podwieczorek, ale musisz unikać glutenu? Nie martw się! Odkryj możliwość cieszenia się wyjątkowym smakiem i teksturą naleśników, które są bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu. Wypełnij je ulubionymi słodkimi nadzieniami, takimi jak dżem, czekolada, owoce czy bita śmietana i ciesz się ich smakiem bez obaw.

Naleśniki bezglutenowe: przepis na zapiekane pyszności

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak połączyć smak klasycznych naleśników z urokiem zapiekanego dania? To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie zarówno tradycję, jak i eksperymenty kulinarne.

Składniki:

  • 6 bezglutenowych naleśników (możesz użyć przepisu podstawowego z mąki ryżowej, kukurydzianej i mąki ziemniaczanej)
  • szklanka ulubionego nadzienia (np. szpinak, ser, grzyby, warzywa)
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka (np. migdałowe, sojowe)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka dowolnie wybranego sera do posypania

Przepis:

  1. Przygotuj nadzienie, jakie lubisz. Może to być mieszanka ulubionych warzyw, szpinaku, grzybów, cebuli, czy też dowolnego, ulubionego składnika.
  2. W małej misce wymieszaj sos pomidorowy z roślinnym mlekiem, suszonym oregano i bazylią. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przygotowane bezglutenowe naleśniki nadziewaj wybranym nadzieniem.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż nadziane naleśniki.
  5. Polej je przygotowanym sosem pomidorowym i posyp serem na wierzchu.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i całe danie będzie dobrze podgrzane.

Naleśniki bezglutenowe: przepisy, które inspirują

Naleśniki bezglutenowe można przygotować i wykorzystać na wiele sposobów. Spróbuj już dziś i zacznij eksperymentować z tradycyjnymi przepisami.

  1. Naleśniki z mąki kokosowej z owocami: Nieco egzotyczna wersja bezglutenowa naleśników, wykorzystująca mąkę kokosową. Podana z owocami tropikalnymi, takimi jak mango, ananas czy kiwi, a także z odrobiną mleczka kokosowego dla jeszcze intensywniejszego smaku.
  2. Naleśniki ryżowe z awokado i pomidorkami: Stwórzmy naleśniki z mąki ryżowej, a następnie nadziejmy je pokrojonym awokado i kawałkami pomidorków koktajlowych. Skropmy całość sokiem z limonki. Następnie sól, pieprz i danie gotowe.
  3. Naleśniki owsiane z jogurtem i miodem: Przygotujmy owsiane naleśniki, które staną się świetną bazą dla zdrowego jogurtu naturalnego i naturalnego miodu. To doskonała opcja na śniadanie, połączona z owocami.
  4. Naleśniki ryżowe z wędzonym łososiem i kremem koperkowym: Po przygotowaniu z ulubionego przepisu bezglutenowych naleśników, czas na nadzienie. Łosoś idealnie komponuje się z serkiem śmietankowym, a dodatek w postaci świeżego, posiekanego koperku nadaje dodatkowej wyrazistości.

Zobacz też: Klasyczny przepis na naleśniki. Moja ciocia robi tak od lat, ale sposób smażenia dziwi młode dziewczyny

Więcej o:
Copyright © Agora SA