Kotlet de volaille to soczysta pierś z kurczaka, doprawiona delikatnymi przyprawami, która wzbudzi apetyt każdego smakosza mięsa. Masełko wylewające się ze środka kotleta sprawia, że jest to sztuka mięsa wyjątkowo krucha i soczysta.
zdjęcie ilustracyjne, gkrphoto, iStock
REKLAMA
REKLAMA
De volaille, czyli sztuka przyrządzania doskonałego kotleta
"Kotlet de volaille" ta nazwa brzmi jak wykwintna nuta dla koneserów pysznych smaków. To niezwykłe danie kryje w sobie wyjątkową elegancję. Kotlety skomponowane są z delikatnej piersi z kurczaka i wyjątkowych przypraw.
REKLAMA
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
sól i pieprz do smaku
jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
tłuszcz do smażenia (najlepiej sprawdzi się masło klarowane)
4 łyżki masła
2 łyżki świeżo posiekanych ziół (np. natka pietruszki, estragon, tymianek)
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj masło ze świeżymi, poszatkowanymi ziołami i sokiem z połowy cytryny.
Piersi z kurczaka rozbij delikatnie tłuczkiem do kotletów.
Na każdym rozbitym kawałku połóż po kawałku masełka ziołowego, a następnie zacznij je zawijać, tworząc roladki. Końce zawiń i zepnij wykałaczkami.
Umieść przed sobą 3 głębokie talerze. Do jednego wsyp przesianą mąkę, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim umieść jajko, które roztrzepiesz widelcem lub trzepaczką.
Obtaczaj przygotowane roladki w mące, jajku i bułce tartej. Dla lepszego efektu możesz powtórzyć to 3 razy, by mieć pewność, że masło ze środka nie wypłynie podczas smażenia.
Roladki odstaw do lodówki na minimum 30 min, aby masło w środku zastygło, a panierka stwardniała.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie nagrzany, smaż pojedynczo kotlety przez około 8 minut. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kotlety de volaille: dodatki pasujące do soczystego mięsa
By podkreślić wyjątkowy smak kotletów de volaille, należy dobrać do nich odpowiednie dodatki. Z czym najlepiej komponują się pyszne roladki?
Purée ziemniaczane z nutą świeżych ziół: Klasyczne, kremowe purée ziemniaczane doskonale równoważy intensywność kotletów. Dodanie świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy tymianek, podkreśli smak całości.
Kolorowe warzywa na patelni: Skarmelizowane marchewki, cukinia czy papryka to świetny wybór. Ich słodki smak i lekka chrupkość staną się kontrastem dla miękkości kotletów.
Klasyczne ziemniaki gotowane w mundurkach: Wybór klasyczny, ale zawsze trafiony. Ziemniaki gotowane w mundurkach zachowają swoją naturalną strukturę i delikatny smak.
Frytki: chrupiące słupki ziemniaczane pieczone w piekarniku będą idealnie komponować się z soczystym mięsem.
Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji
De volaille: przepis na pasujący sos
Gdy smakowite kotlety de volaille królują na talerzu, nie może zabraknąć również odpowiedniego sosu, który wzmocni ich wyjątkowość.
Sos z białym winem i szalotkami:
Składniki:
2 łyżki masła
2 szalotki, drobno posiekane
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki śmietanki kremówki
sól i pieprz do smaku
posiekane świeże zioła (np. tymianek, estragon)
Sposób przygotowania:
W głębokim garnku rozgrzej łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj posiekane szalotki i smaż, aż staną się miękkie i szkliste.
Wlej białe wino, zwiększ ogień i gotuj przez kilka minut, aż wino się zredukuje o połowę.
Dodaj bulion drobiowy i gotuj sos przez kolejne kilka minut.
Następnie wlej śmietankę kremówkę, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodaj drugą łyżkę masła i mieszaj, aż się roztopi i sos nabierze aksamitnej konsystencji.
Wyłącz ogień i dodaj posiekane świeże zioła, takie jak tymianek czy estragon, które dodadzą aromatu i świeżości.
Kotlety de volaille z surówkąFot. Salman Khan/Pexels
De volaille z serem żółtym, czyli nowa odsłona klasycznego dania
Odkryj nowy wymiar smakowej przyjemności dzięki kotletowi de volaille z serem żółtym. To danie, łączące w sobie soczystość kurczaka, wyrazisty smak sera i rozpływające się masło będzie idealną propozycją na rodzinny obiad.
Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 200 g sera żółtego, 2 jajka, szklanka bułki tartej, szklanka mąki, sól, pieprz, masło ziołowe, masło klarowane
Sposób przygotowania jest identyczny jak w recepturach powyżej. Jednocześnie z nadziewaniem mięsa masłem należy dodać plastry sera żółtego tak, by nie wychodziły poza rozbite kotlety.
Kotlety de volaille z serem i pieczarkami: pyszne roladki wypełnione smażonymi grzybami
Kotlety de volaille z serem i pieczarkami to kolejna wariacja na temat tego klasycznego dania. Grzyby zapewnią mu z pewnością wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj już dziś.
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
100 g sera żółtego
150 g pieczarek, pokrojone na mniejsze kawałki
cebula, posiekana
2 jajka
szklanka bułki tartej
szklanka mąki
sól, pieprz
masło ziołowe
masło klarowane
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozgrzać odrobinę masła, smażyć na nim posiekaną cebulę, a następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu zarumienienia i odparowania wody.
Kotlety przygotować jak w przepisie pierwszym. Na etapie nakładania masła, dorzucić też pieczarki i ser żółty.