Storczyk zakwitnie w mgnieniu oka. Zmieszaj to z wodą i patrz jak pojawiają się kolejne kwiaty

Jak wykorzystać łupiny z orzecha włoskiego? Po zjedzeniu, zamiast wyrzucać je do kosza, można użyć ich w zupełnie innym celu. Okazuje się, że świetnie sprawdzają się jako dodatek do roślin w postaci nawozu. Sprawdź, jak wykorzystać łupiny orzecha do wykonania wartościowego nawozu.

Zalety płynące ze spożywania orzechów włoskich są znane i cenione przez ludzi już od dziesięcioleci. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że wartości odżywcze znajdują się również w skorupce, które można wykorzystać w domowym ogródku.  

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zastosowanie łupin orzecha włoskiego. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Skorupki orzecha włoskiego są bardzo wartościowe. Zawierają fosfor i potas oraz wiele innych mikroskładników takich jak: cynk, magnez czy żelazo. Wszystko to sprawia, że sprawdzą się idealnie do wykorzystania ich zarówno w ogrodzie jak i w domu. Można użyć skorupek między innymi do sadzenia roślin. Pokruszone na mniejsze kawałki można wykorzystać również na dno doniczki jako warstwa drenażowa, zamiast np. keramzytu. Odpadki z łupin warto użyć również jako dodatek do ziemi, który rozluźni ją oraz zapewni korzeniom lepszą wentylację. Łupiny można także wykorzystać w ogrodzie jako ściółkę, która zapobiegnie pojawieniu się chwastów, a także użyźni ziemię, stopniowo uwalniając do niej składniki odżywcze. W pielęgnacji kwiatów domowych również znajdą zastosowanie w formie nawozu, którego przygotowanie jest bardzo proste.

Jak zrobić nawóz z łupin orzecha włoskiego? Wykonanie jest bardzo proste

Naturalne nawozy bywają lepsze o tych dostępnych w sklepie. Ciężko o przenawożenie, a w dodatku są przyjazne środowisku. Nawóz z łupin orzecha włoskiego świetnie nada się do roślin z zielonymi liśćmi. Pokochają je również kwiaty kwitnące takie jak storczyki, fiołki czy sukulenty. Przygotowanie takiego nawozu jest banalnie proste, wystarczy mieć jedynie dwie garście łupin i 1,5 litra wody. Łupiny wrzucamy do garnka, a następnie gotujemy przez około 20 minut. Następnie ściągamy z ognia i czekamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu należy przecedzić skorupki, a powstały wywar przelać do konewki rozcieńczając go z wodą w proporcji 1:3. Taki roztwór można wykorzystać również do podlewania roślin domowych, balkonowych i ogrodowych. Właściwości płynących ze stosowania takiego nawozu jest wiele.

  • Dostarcza on najpotrzebniejszych składników odżywczych.
  • Wspomaga wzrost roślin.
  • Pobudza do kwitnienia.
  • Wzmacnia odporność.
  • Chroni przed szkodnikami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA