Maliny są przepysznymi owocami, które od razu przypominają nam o ciepłym lecie. Niestety okres przydatności tych owoców nie należy do najdłuższych. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą nam zatrzymać ich smak na długie miesiące po zakończeniu sezonu. Sprawdzamy najlepsze przepisy na przetwory.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najlepszych przepisów na przetwory z malin jest zrobienie z nich soku. Receptura jest niezwykle prosta - niestety trzeba się przygotować na to, że zajmie trochę czasu. Jednakże cała praca jest tego warta, ponieważ nic nie zastąpi samodzielnie przygotowanego soku z tych owoców. Sposobów na samodzielne zrobienie soku z malin jest kilka. Najprostszy z nich to umycie malin i powolne wsypywanie ich do garnka warstwami, każdą z nich oddzielając cukrem. Ważne są jednak proporcje. Na kilogram malin potrzeba około jednej szklanki cukru. Gdy taką przekładankę mamy już gotową, zostawiamy ją na 20 minut, aż maliny puszczą sok. Następnie dokładnie mieszamy kilka razem. Następnym krokiem jest postawienie garnka na gazie i mieszanie, aż do zagotowania soku i owoców. Po około 5 minutach gotowania i mieszania przecedzamy uzyskaną zawiesinę przez gęste sitko albo przez tetrową pieluchę czy gazę. Uzyskany sok jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, a później przelewamy do słoików i pozostawiamy do wystygnięcia.
Innym świetnym pomysłem będzie zrobienie dżemu z malin metodą tradycyjną. Potrzebować będziemy jednak trochę cierpliwości i przede wszystkim czasu. Dżem z malin wymaga wyłącznie dwóch składników:
Owoce na początek dokładnie myjemy i odsączamy. Odkładamy połowę z nich. Za pomocą ubijaka miażdżymy kilogram malin, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na około trzy godziny. Po tym czasie garnek z owocami wstawiamy na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy pozostałe owoce i dalej gotujemy, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania uzależniony jest od soczystości owoców. Możemy sprawdzić, czy jest dobry, prostym sposobem. Wystarczy przenieść kroplę dżemu na zimny talerzyk. Jeśli zacznie krzepnąć, oznacza to, że dżem jest gotowy. Teraz wystarczy przełożyć nasze przetwory do wyparzonych słoiczków.