Pomysł na kawę jesienną. Przyrządź aromatyczny i rozgrzewający napój

Pomysł na kawę jesienną warto oprzeć o naturalne składniki, które zapewnią wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Co dodać do kawy jesiennej? Poznaj nasze receptury na aromatyczną i smakowitą kawę jesienną i zaserwuj sobie chwilę przyjemnego relaksu.

Co dodać do kawy jesiennej? 

Pomysł na kawę jesienną? Zastanawiasz się, co dodać do kawy jesiennej, aby urozmaicić smak klasycznego napoju i poprawić sobie humor, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza? Jesienna kawa z dodatkami to najlepszy sposób na chłody. Wyjątkowe pomysły na kawę jesienną opierają się na aromatycznych i rozgrzewających dodatkach, które warto wpleść do swojego jesiennego menu. Co dodać do kawy jesiennej? Przede wszystkim odpowiednie przyprawy. Odpowiednie na jesień to takie, które rozgrzeją organizm i podkręcą smak naszego napoju. W jesienne dni warto sięgać po:

  • cynamon — działa rozgrzewająco na organizm, a ponadto jest źródłem witamin i minerałów, które wzmacniają organizm
  • goździki — działają przeciwzapalnie i nadają wyjątkowego aromatu
  • kardamon — również działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm 
  • imbir — działa antywirusowo i antybakteryjnie 
  • miód — jest bogaty w witaminy i przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu

Jesienne kawy: kawa o smaku szarlotki

Gdy sezonowe jesienne kawy pojawiają się w menu kawiarni i restauracji, to znak, że słoneczne lato dobiegło końca. Aby poprawić sobie humor i umilić czas w chłodne, deszczowe dni, warto sięgnąć po smakowite i aromatyczne jesienne kawy. Jedną z naszych propozycji jest kawa o smaku szarlotki, czyli połączenie ulubionego naparu z ulubionym deserem. Aby przygotować kawę o smaku szarlotki, potrzebujesz:

  • filiżankę espresso 
  • jabłko 
  • pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 
  • łyżeczki miodu 
  • kilku orzechów włoskich 
  • przypraw: szczypty cynamonu i szczypty kardamonu 

Sposób przygotowania:

Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni, dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj z orzechami włoskimi. W międzyczasie zaparz espresso i spień mleko za pomocą ręcznego spieniacza. Do dużego kubka przełóż jabłka, a następnie dodaj łyżeczkę miodu. Dodaj spienione mleko, a następnie ostrożnie wlej kawę, najlepiej po ściance kubka. Wierzch możesz posypać cynamonem.

Pomysł na jesienną kawę może wiązać się z dodatkowymi przyprawami.
Pomysł na jesienną kawę może wiązać się z dodatkowymi przyprawami. zdjęcie ilustracyjne, ChamilleWhite, iStock

Dodatki do kawy: pumpkin spice latte

Jakie dodatki do kawy będą potrzebne do przygotowania pumpkin spice latte? Pumpkin spice latte to kawa, która od kilku lat cieszy się bardzo dużą popularnością w okresie jesiennym. Jej przygotowanie opiera się na syropie dyniowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu. Domowy syrop dyniowy sprawdzi się doskonale nie tylko jako dodatek do kawy, ale możesz go wykorzystać także do dań na słodko np. jako polewa do naleśników. Aby przygotować domowy syrop dyniowy, który wykorzystasz do przepisu na jesienną kawę, będziesz potrzebować:

  • szklankę dyni pokrojonej w kosteczkę 
  • pół szklanki miodu 
  • 150 ml wody 
  • łyżeczkę ekstraktu z wanilii 
  • przypraw: 0,5 łyżeczki cynamonu,0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  

opcjonalnie: bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do rondelka włóż dynię, dodaj przyprawy oraz ekstrakt z wanilii. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż dynia będzie miękka. Zdejmij z ognia i chwilę odczekaj, aż napar nieco przestygnie. Dodaj miód i całość dokładnie zblenduj.

Pomysł na jesienną kawę z wykorzystaniem domowego syropu dyniowego:

Zaparz kawę espresso. Spień mleko (0,5 szklanki) za pomocą ręcznego spieniacza do mleka. Do szklanki wlej kilka łyżeczek syropu dyniowego, dodaj spienione mleko, a na koniec delikatnie wlej kawę, najlepiej po ściance szklanki. Możesz podawać z bitą śmietaną i wiórkami z czekolady. 

Przepisy na jesienne kawy: czarna kawa korzenna

Jeżeli interesują Cię przepisy na jesienne kawy o intensywnym aromacie, to wypróbuj czarną kawę z korzennymi przyprawami. Kawa korzenna rozgrzeje i pobudzi, jest zatem znakomitym rozwiązaniem na dobry początek dnia. Na jedną filiżankę napoju przygotuj:

  • 250 ml wody 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • przyprawy: 2 goździki, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta imbiru

opcjonalnie: bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji

Do rondelka wlej wodę, dodaj kawę i podgrzej (bez mieszania). Gdy w naczyniu zacznie zbierać się piana, zdejmij rondelek z ognia i dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na palnik i dodaj goździki. Zamieszaj, chwilę odczekaj i dodaj cynamon. Ponownie zamieszaj i chwilę odczekaj. Następnie w ten sam sposób dodaj kardamon i imbir. Podgrzewaj przez kilka minut. Możesz użyć gotowej przyprawy do piernika, ale smak kawy będzie wówczas nieco inny. Gdy napój będzie gotowy, przecedź napój do filiżanki. Możesz użyć bitej śmietany i wiórków czekoladowych do dekoracji i nadania nieco słodyczy.

Zobacz też: Cały świat robi ten deser z dwóch składników. L'affogato al caffe to najlepsza rzecz, jaką możesz zjeść w upał

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.