Rozgrzewające napoje na jesień przydają się nie tylko w sytuacji, kiedy czujemy, że "łapie" nas przeziębienie. Warto stosować je także profilaktycznie. W jakie składniki warto się zaopatrzyć, jeśli chcesz przygotować dobre, rozgrzewające napoje na jesienne i zimowe wieczory? Jeżeli chcesz, aby Twój jesienny napój był nie tylko smaczny, ale także zdrowy, warto dodać do niego składniki, które są znane z dobroczynnego działania na organizm. W okresie jesiennym bardzo istotne jest zadbanie o to, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, zwłaszcza witaminy C, a także innych składników, które wzmocnią jego odporność. Co warto dodawać do jesiennych napojów i dlaczego?
Rozgrzewające napoje na jesień wzmocnią Twój organizm i pomogą w walce z sezonową infekcją. Możesz spożywać je profilaktycznie, a także w czasie infekcji jako dodatkowe wsparcie w walce z chorobą. Poznaj przepis na rozgrzewający napój na jesień z dodatkiem imbiru, kurkumy i miodu.
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Imbir delikatnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka włóż imbir, kurkumę i miód. Zalej dwiema szklankami wody. Temperatura wody nie powinna przekraczać 50°C, z uwagi na miód, który w kontakcie z wrzątkiem traci swoje cenne prozdrowotne właściwości. Wodę możesz zagotować i odczekać chwilę, aż przestygnie. Do powstałego napoju wlej sok z cytryny i zamieszaj. Spożywaj gorący. Napój dobrze będzie się komponował z plastrami pomarańczy.
Jakie przepisy na rozgrzewające napoje są znane od lat i przekazywane z pokolenia na pokolenie? Oczywiście chodzi o mleko z miodem. Chyba każdy pamięta z dzieciństwa smak tradycyjnego, domowego napoju, serwowanego przez nasze mamy i babcie w czasie choroby. Mleko z miodem jest od wieków traktowane w medycynie ludowej jako skuteczne antidotum na przeziębienie. Połączenie tych dwóch składników koi kaszel, a także wpływa na łagodzenie bólu gardła. Mleko z miodem i dodatkiem czosnku działa jak naturalny antybiotyk. W jaki sposób przygotować ten rozgrzewający napój na jesień?
Składniki na dwie porcje:
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej mleko, zważając na to, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Dodaj miód i masło, a następnie rozdrobniony czosnek. Możesz go rozgnieść praską lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Napój należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej przed snem, ponieważ wówczas mamy gwarancję, że organizm dobrze się wygrzeje.
Grzaniec z wina lub grzaniec z piwa to kolejne pomysły na rozgrzewające jesienne napoje. Aromatyczny grzaniec, koc i dobry film lub książka to idealny scenariusz na długie jesienne popołudnie i wieczór. Reguła przygotowywania tych rozgrzewających napojów na jesień jest podobna. Zarówno do grzańca z piwa, jak i do grzańca z wina pasują te same przyprawy, dlatego przepis możemy wykorzystać do przygotowania obu trunków. Prosty przepis na grzańca z piwa — składniki:
Piwo przelej do rondelka i dodaj do niego przyprawy. Pomarańczę pokrój w plastry i wrzuć do rondelka. Całość podgrzewaj, ale uważaj, by nie zagotować. Dodaj miód, jeżeli go używasz. Grzaniec spożywaj gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.