Rozgrzewające napoje na jesień umilą długie wieczory [przepisy]

Rozgrzewające napoje na jesień to idealna propozycja na długie i chłodne wieczory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, sięgnij po pyszne i rozgrzewające napoje, które skomponujesz w oparciu o smaczne przyprawy i dodatki. Sprawdź nasze przepisy na rozgrzewające jesienne napoje.

Dobre rozgrzewające napoje — jakie składniki warto do nich dodać? 

Rozgrzewające napoje na jesień przydają się nie tylko w sytuacji, kiedy czujemy, że "łapie" nas przeziębienie. Warto stosować je także profilaktycznie. W jakie składniki warto się zaopatrzyć, jeśli chcesz przygotować dobre, rozgrzewające napoje na jesienne i zimowe wieczory? Jeżeli chcesz, aby Twój jesienny napój był nie tylko smaczny, ale także zdrowy, warto dodać do niego składniki, które są znane z dobroczynnego działania na organizm. W okresie jesiennym bardzo istotne jest zadbanie o to, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, zwłaszcza witaminy C, a także innych składników, które wzmocnią jego odporność. Co warto dodawać do jesiennych napojów i dlaczego?

  • goździki — wykazują właściwości rozgrzewające, ponadto działają antyseptyczne oraz przeciwbólowo
  • kardamon — polecany jest w czasie infekcji gardła oraz przy uporczywym kaszlu
  • cynamon — działa antybakteryjne oraz antyoksydacyjnie 
  • imbir — rozgrzewa organizm, ponadto działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie oraz pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii
  • cytryna i sok z cytryny — jest to bogate źródło witaminy C, ponadto wykazuje działanie antybakteryjne 
  • sok z malin — działa przeciwzapalnie i pomaga w leczeniu przeziębienia, wspomaga układ immunologiczny 
  • kurkuma — działa antybakteryjnie
  • miód — jest źródłem wielu składników mineralnych i pomaga w leczeniu infekcji
  • żurawina — jest cennym źródłem witaminy C
  • pomarańcza — jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B
  • anyż — zalecany jest w czasie infekcji dróg oddechowych 
Pomysły na herbatę jesienną. Suszone owoce, syropy czy soki? Lista aromatycznych dodatków
Pomysły na herbatę jesienną. Suszone owoce, syropy czy soki? Lista aromatycznych dodatków fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

Rozgrzewające napoje na jesień w sam raz na poprawę odporności

Rozgrzewające napoje na jesień wzmocnią Twój organizm i pomogą w walce z sezonową infekcją. Możesz spożywać je profilaktycznie, a także w czasie infekcji jako dodatkowe wsparcie w walce z chorobą. Poznaj przepis na rozgrzewający napój na jesień z dodatkiem imbiru, kurkumy i miodu. 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżeczki miodu 
  • 4 łyżeczki soku z cytryny 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru 
  • 2 szklanki wody 

Sposób przygotowania:

Imbir delikatnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka włóż imbir, kurkumę i miód. Zalej dwiema szklankami wody. Temperatura wody nie powinna przekraczać 50°C, z uwagi na miód, który w kontakcie z wrzątkiem traci swoje cenne prozdrowotne właściwości. Wodę możesz zagotować i odczekać chwilę, aż przestygnie. Do powstałego napoju wlej sok z cytryny i zamieszaj. Spożywaj gorący. Napój dobrze będzie się komponował z plastrami pomarańczy.

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Przepisy na rozgrzewające napoje. Tradycyjne mleko z miodem

Jakie przepisy na rozgrzewające napoje są znane od lat i przekazywane z pokolenia na pokolenie? Oczywiście chodzi o mleko z miodem. Chyba każdy pamięta z dzieciństwa smak tradycyjnego, domowego napoju, serwowanego przez nasze mamy i babcie w czasie choroby. Mleko z miodem jest od wieków traktowane w medycynie ludowej jako skuteczne antidotum na przeziębienie. Połączenie tych dwóch składników koi kaszel, a także wpływa na łagodzenie bólu gardła. Mleko z miodem i dodatkiem czosnku działa jak naturalny antybiotyk. W jaki sposób przygotować ten rozgrzewający napój na jesień? 

Składniki na dwie porcje:

  • 0,5 l mleka 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej mleko, zważając na to, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Dodaj miód i masło, a następnie rozdrobniony czosnek. Możesz go rozgnieść praską lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Napój należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej przed snem, ponieważ wówczas mamy gwarancję, że organizm dobrze się wygrzeje. 

Pomysły na rozgrzewające jesienne napoje. Grzaniec na dwa sposoby

Grzaniec z wina lub grzaniec z piwa to kolejne pomysły na rozgrzewające jesienne napoje. Aromatyczny grzaniec, koc i dobry film lub książka to idealny scenariusz na długie jesienne popołudnie i wieczór. Reguła przygotowywania tych rozgrzewających napojów na jesień jest podobna. Zarówno do grzańca z piwa, jak i do grzańca z wina pasują te same przyprawy, dlatego przepis możemy wykorzystać do przygotowania obu trunków. Prosty przepis na grzańca z piwa — składniki:

  • butelka piwa 
  • pomarańcza 
  • szczypta imbiru 
  • szczypta cynamonu 
  • kilka goździków 
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Piwo przelej do rondelka i dodaj do niego przyprawy. Pomarańczę pokrój w plastry i wrzuć do rondelka. Całość podgrzewaj, ale uważaj, by nie zagotować. Dodaj miód, jeżeli go używasz. Grzaniec spożywaj gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz też: Złote mleko - przepis na najlepszy napój na jesień. Dodaj szczyptę aromatycznej przyprawy, a raz-dwa się rozgrzejesz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.