Czyszczenie kuchenki gazowej jest na tyle uciążliwe, że skutecznie może zniechęcić do gotowania. Znamy jednak sposoby, które pozwolą temu zaradzić.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Osoby, które posiadają kuchenkę gazową, doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak uciążliwe bywa mycie tego sprzętu. Na szczęście nie musisz zniechęcać się do gotowania. Aby utrzymać czystość kuchenki, wystarczy, że będziesz stosować się do tych kilku prostych zasad.
Oczywiście żadna z tych metod nie będzie w stu procentach zapewniała, że nie ubrudzimy kuchenki. Dlatego dobrze jest po każdym gotowaniu przetrzeć na szybko kuchenkę gąbką spryskaną środkiem czyszczącym. Zajmie ci to chwilę, a kuchenka zawsze będzie lśnić czystością.
Numerem jeden w usuwaniu przypaleń na kuchence jest oczywiście ocet. Wystarczy spryskać spaloną powierzchnię produktem, pozostawić na około dziesięć/piętnaście minut, a następnie usunąć brud gąbką. Octu można również użyć do żeliwnego rusztu, który jest najtrudniejszym elementem do wyczyszczenia z całej kuchenki. Samo sprzątnie tego urządzenia, można wykonać przy użyciu delikatnych detergentów myjących, takich jak płyn do mycia naczyń czy mleczko do czyszczenia. Nie używaj jednak w tym celu dużej ilości wody. Lepiej postawić w tym przypadku na gęstą pianę, niż mieszankę wodną. Pozostaw powstałą pianę na chwilę, aby zabrudzenia miały możliwość się rozpuścić. Po kilku minutach wyszoruj delikatnie gąbką, a następnie zetrzyj detergent, używając do tego wilgotnej ścierki.