Pasteryzację przetworów zwykle wykonuje się poprzez gotowanie słoików w garnku z wodą. To dobra metoda, ale nie jest jedyna. Mało kto wie, że można to robić również w inny sposób, i to na sucho. Dzięki temu trikowi nie trzeba stać przy kuchence przez cały czas, a przy okazji będzie mniej sprzątania. Sprawdź, jak pasteryzować przetwory w piekarniku.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Końcówka lata to świetny czas na przetwory. Warto schować do słoików śliwki, ogórki i inne owoce naszych ogródkowych zbiorów, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. W tym celu należy odpowiednio zakonserwować słoiki. Pasteryzacja polega na usunięciu z jedzenia bakterii, przy jednoczesnym zachowaniu składników odżywczych, co pomoże utrzymać świeżość przetworów na dłużej. Wiele osób robi to w gorącej wodzie. Wówczas wkłada się słoiki do garnka i zalewa wodą na 3/4 wysokości naczynia. Całość podgrzewa się pod przykryciem, a gdy woda zacznie bulgotać można zacząć odliczać czas pasteryzacji. Później wyciąga się słoiki z garnka i odkłada na ścierkę do góry dnem. To skuteczna metoda, ale wymaga bardzo dużo pracy. Należy wówczas cały czas stać przy kuchence i pilnować, by woda z garnka nie wykipiała. Jest na to lepszy sposób.
Jeśli nie chce ci się stać nad garnkami, to mamy lepszą metodę na skuteczne pasteryzowanie przetworów. Można to zrobić w piekarniku. Jak się za to zabrać? W tym celu należy przelać jeszcze gorące przetwory do słoika w taki sposób, by nie wypełniały naczynia w całości. Warto zostawić 2-3 cm odstępu od nakrętki. Następnie zakręć słoiki i wyłóż blaszki piekarnika papierem do pieczenia lub gazetami. Postaw na nich naczynia w taki sposób, by nie stykały się ze sobą. Ustaw urządzenie na 120-130 stopni Celsjusza, jeśli przetwory są jeszcze gorące. Jeśli jednak zdążyły wystygnąć, możesz włożyć je do zimnego piekarnika. Następnie podgrzewaj słoiki przez około 30-40 minut. Jeśli piekarnik nie był rozgrzany przed włożeniem przetworów, należy wydłużyć czas o 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki urządzenia. Pozostaw słoiki w środku na około 30 minut, a następnie wyłóż je na ścierce rozłożonej na blacie aż do całkowitego ostudzenia.