Propozycja dla miłośników dawnej kuchni, schab w galarecie po warszawsku warto zaprosić do stołu, gdy planujemy prawdziwą rodzinną ucztę. To danie kryje w sobie aromatyczne nadzienie oraz delikatną galaretkę. Kropką nad i jest oryginalna dekoracja, która sprawi, że to danie stanie się prawdziwą ucztą także dla oczu.
Ta smaczna propozycja wymaga konkretnych przygotowań, ale efekt końcowy jest tego wart. Poniżej prezentujemy listę składników, wystarczy zrobić print screena i można ruszać na zakupy.
Jak przygotować ''kieszonki'' ze schabu z nadzieniem i galaretką? Przepis na schab w galarecie po warszawsku gotowany znajdziesz poniżej. Wystarczy trochę wolnego czasu oraz wcześniejsze przygotowanie mięsa. Więcej na ten temat zdradzamy w opisie kolejnych etapów:
Na ostatnim etapie każdą z kieszonek nadziewamy pastą z jajek i chrzanu, wykładamy na talerz porcję i zalewamy galaretą. Dekoracja schabu po warszawsku w galarecie z gałązki pietruszki zwieńczy dzieło, można też dodać trochę dżemu z żurawiny, który idealnie pasuje do mięsa.
Wskazówka - jak wybrać świeże mięso?
Świeży kawałek schabu powinien być sprężysty bez zapachu. Świeżość mięsa można sprawdzić przez woreczek, naciskając jego powierzchnię palcem, mięso powinno wrócić na swoje miejsce. W przeciwnym razie może się okazać, że leży w sklepowej lodówce już od pewnego czasu. Ładny różowy kolor w przekroju to kolejna wskazówka. Z mięs nie powinna wypływać ani krew, ani woda.