Schab po warszawsku - o wiele lepszy niż tradycyjny schabowy. Rozsmakuj się w potrawach stolicy

Schab po warszawsku łączy w sobie kruchość mięsa oraz niezwykłe aromaty, a to wszystko w ciekawej formie. Szukasz tradycyjnego obiadu na szczególną okazję? Sprawdź, jak przygotować schab po warszawsku w galarecie.

Schab w galarecie po warszawsku gotowany - wielowarstwowa uczta

Propozycja dla miłośników dawnej kuchni, schab w galarecie po warszawsku warto zaprosić do stołu, gdy planujemy prawdziwą rodzinną ucztę. To danie kryje w sobie aromatyczne nadzienie oraz delikatną galaretkę. Kropką nad i jest oryginalna dekoracja, która sprawi, że to danie stanie się prawdziwą ucztą także dla oczu. 

Schab po warszawsku w galarecie - lista składników 

Ta smaczna propozycja wymaga konkretnych przygotowań, ale efekt końcowy jest tego wart. Poniżej prezentujemy listę składników, wystarczy zrobić print screena i można ruszać na zakupy.  

  • Świeży schab - 1 kg, 
  • bulion lub wywar z warzyw - 0,5 l, 
  • żelatyna - 4 małe łyżeczki, 
  • oliwa z oliwek, 
  • tarty chrzan - 5 małych łyżeczek, 
  • majonez - 3 małe łyżeczki, 
  • pietruszka - 1 pęczek,
  • mieszanka ziół prowansalskich, 
  • słodka papryka, 
  • majeranek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schab w galarecie po warszawsku - przygotowanie 

Jak przygotować ''kieszonki'' ze schabu z nadzieniem i galaretką? Przepis na schab w galarecie po warszawsku gotowany znajdziesz poniżej. Wystarczy trochę wolnego czasu oraz wcześniejsze przygotowanie mięsa. Więcej na ten temat zdradzamy w opisie kolejnych etapów:

  • Na początku należy dokładnie natrzeć schab solą z dodatkiem przypraw i oliwy. 
  • Mięso w marynacie odstawiamy na noc do lodówki. 
  • Po upływie tego czasu schab wkładamy do rękawa do pieczenia i następnie wkładamy do piekarnika na 60 minut. Mięso należy piec w temperaturze 180 stopni C.
  • Po wystudzeniu schab należy pokroić na centymetrowe plastry, następnie w każdym plastrze nacinamy kieszeń. 
  • Teraz w gorącym wywarze należy rozpuścić żelatynę i odstawić aż stężeje.  
  • W kolejnym kroku jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i mieszamy z chrzanem i majonezem, dodajemy też pietruszkę, sól oraz pieprz.  

Schab po warszawsku w galarecie - dekoracja 

Na ostatnim etapie każdą z kieszonek nadziewamy pastą z jajek i chrzanu, wykładamy na talerz porcję i zalewamy galaretą. Dekoracja schabu po warszawsku w galarecie z gałązki pietruszki zwieńczy dzieło, można też dodać trochę dżemu z żurawiny, który idealnie pasuje do mięsa. 

Wskazówka - jak wybrać świeże mięso?  

Świeży kawałek schabu powinien być sprężysty bez zapachu. Świeżość mięsa można sprawdzić przez woreczek, naciskając jego powierzchnię palcem, mięso powinno wrócić na swoje miejsce. W przeciwnym razie może się okazać, że leży w sklepowej lodówce już od pewnego czasu. Ładny różowy kolor w przekroju to kolejna wskazówka. Z mięs nie powinna wypływać ani krew, ani woda. 

Zobacz też: Najlepsze dania obiadowe - ranking, który wywołuje gęsią skórkę. Sprawdź, co często gości na naszych talerzach

Więcej o:
Copyright © Agora SA