Ewa Wachowicz zdradza trik niespodziewanych gości. Zamiast sklepowej, wyciągnij szarlotkę ze słoika

Jabłka pod kruszonką, a może szarlotka? Nie ważne co wybierzemy, wiadomo, jakie owoce królują na jesiennych stołach. Co jednak kiedy przyszli do nas goście, a my nie mamy czasu na długie przygotowanie deseru? Ewa Wachowicz ma na to prosty przepis. Idealna alternatywa dla szarlotki.

Jesień za oknem wcale nie musi oznaczać nudy w kuchni. Tak naprawdę jest wręcz przeciwnie. Ta pora roku oferuje nam całą game sezonowych warzyw i owoców, które z pewnością zachwycą. Mamy możliwość przygotowania nie tylko dań wytrawnych, ale również ciast i deserów. Niekwestionowaną królową tej pory roku jest oczywiście szarlotka. Można przygotować ją jednak w bardziej niekonwencjonalnym wydaniu.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ewa Wachowicz - przepis na szarlotkę. Szybka i łatwa w przygotowaniu

Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się na swoim blogu recepturą na szarlotkę, jakiej jeszcze nie było. Z pewnością spodoba się osobom, które lubią zaskakiwać. Wachowicz proponuje bowiem alternatywę do tradycji, a mianowicie szarlotkę w słoiku. Jedną z największych zalet tego deseru, jest fakt, że można przygotować go bardzo szybko i z łatwo dostępnych składników. Będzie to jabłkowy przysmak z nutą cynamonu, który przepięknie się prezentuje. Sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty i z pewnością wystarczy gościom, którzy zjawili się u nas bez zapowiedzi. Czego będziemy potrzebować?

  • 2 duże jabłka
  • 5 kruchych ciastek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki nasion chia

Przepis na szarlotkę w słoiku. Tak przygotowany deser zachwyci wszystkich gości

Kiedy skompletujemy wszystkie składniki, możemy zabrać się za przygotowanie. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy cukier. Kiedy uzyskamy karmel, możemy dodać do niego nasze pokrojone owoce. Całość dokładnie ze sobą łączymy i doprawiamy cynamonem. Następnie wyciskamy sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość dusimy przez kilka minut, pamiętając, by co jakiś czas zamieszać. Następnie odkładamy do przestudzenia. Gdy nasze jabłka już wystygną, przekładamy je do słoiczków. Owoce posypujemy pokruszonymi ciastkami i polewamy jogurtem. Całość można jeszcze udekorować kakao i dodać do tego nasiona chia. Na koniec deser zakręcamy i umieszczamy w lodówce. Po schłodzeniu będzie można się rozkoszować pysznym, jabłkowym deserem. Warto pamiętać, że to owoce są nie tylko pyszne, ale również uważane są za skarbnice składników odżywczych. Jak podaje portal stylzycia.radiozet.pl:

Zawierają sporą ilość witaminy C, magnez, fosfor i wapń. Znajdziemy w nich także sporą ilość potasu, który wpływa pozytywnie na pracę serca. Jabłka to również źródło błonnika pokarmowego. Odpowiada on za lepsze trawienie i pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas
Więcej o:
Copyright © Agora SA