Karkówka po cygańsku to hit internetu - dlaczego warto spróbować?
Jesienno-zimowa aura sprawia, że stawiamy na potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale też są sycące i dodadzą nam więcej energii. Miękki i soczysty karczek po cygańsku z pieczarkami to prawdziwy jesienny hit internetu. Nie masz pomysłu na obiad? Szykuj się na zakupy!
Karczek po cygańsku - lista składników
Co kupić, aby karkówka po cygańsku z piekarnika była pozytywnym zaskoczeniem dla biesiadników? Poniżej prezentujemy pełną listę produktów. Przed wyprawą do sklepu warto sprawdzić, co już jest w lodówce. Karkówka po cygańsku to hit internetu, wpisujący się w filozofię zero waste zgodnie, z którą nie należy marnować jedzenia.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Karkówka po cygańsku z piekarnika - składniki podstawowe
- karkówka wieprzowa - 1 kg,
- pieczarki - 250 g,
- czosnek - 3 ząbki,
- pieprz ziołowy - 1 duża szczypta,
- mąka pszenna - 2 łyżki stołowe,
- cebula - 2 duże sztuki,
- papryka czerwona - 1 sztuka,
- przyprawa do karkówki - pół małej łyżeczki,
- suszony lubczyk - 1 łyżka stołowa,
- oliwa - 4 łyżki stołowe,
- papryka słodka - 1 mała szczypta,
- papryka żółta - 1 sztuka,
Karczek po cygańsku z pieczarkami - składniki na sos
- woda - 1 szklanka,
- przecier pomidorowy - ¾ szklanki
- ketchup - 3 łyżki stołowe,
- musztarda miodowa 1 łyżka stołowa,
- czosnek - 3 ząbki,
- sok z cytryny - 1 mała łyżeczka,
- szczypta soli i pieprzu
Karkówka po cygańsku - przepis krok po kroku
Ilość podanych wyżej produktów pozwala przygotować porcję dla czterech osób. Przepis na karkówkę po cygańsku nie należy do trudnych. Czas przygotowania to zaledwie pół godziny, ale do tego czasu należy dodać czas pieczenia. Masz ochotę na pyszną karkówka po cygańsku? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:
- Na początku karkówkę należy pokroić w cienkie plastry, które następnie należy rozbić tłuczkiem, zamarynować w przyprawach i odstawić na kilka godzin. Po zamarynowaniu mięso warto zawinąć w folię, zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki. Skład marynaty: czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawa do karkówki, suszony lubczyk, słodka papryka, pieprz i oliwa.
- W kolejnym kroku mięso trzeba posypać mąką.
- Następnie na gorącym oleju smażymy mięso z obydwu stron na średnim ogniu.
- Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Papryki, pieczarki i cebulę siekamy w piórka.
- Na patelni po mięsie smażymy warzywa przez trzy minuty.
- Na mięsie w naczyniu żaroodpornym układamy warzywa.
Przepis na sos:
- W misce mieszamy wodę z przecierem pomidorowym, ketchupem, musztardą, czosnkiem i sokiem z cytryną oraz solą i pierzem. Dodatkowo można dodać trochę lubczyku.
- Gotowy sos dodajemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem i następnie jeszcze 40 minut już bez przykrycia. Gotową karkówkę można podawać z ziemniakami lub chlebem.
Zobacz też: Pomysły na szybką kolację z jajkami. 3 przepisy, które zaskoczą niejednego kulinarnego sceptyka