Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Okazuje się, że możesz zrobić to jeszcze przed zakupem. To bardzo prosty sposób i powinien wiedzieć o nim każdy, kto choć raz na jakiś czas przyrządza najzwyklejszą jajecznicę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niestety nie każdy z nas ma możliwość kupowania świeżych jajek prosto z wiejskiego kurnika, więc korzystamy często z tych dostępnych w marketach. Doświadczenia w życiu nauczyły nas, aby czytać etykiety i sprawdzać dokładnie skład wielu produktów. Niekiedy okazuje się, że z pozoru wysokiej jakości wyrób, to jednak żywność niskiego sortu. Zwracamy także uwagę na termin ważności, również w przypadku jajek, jednak czy zawsze zaglądamy do środka wytłoczki? Lepiej to zrobić, ponieważ jedno spojrzenie, może uratować wasze zdrowie i dania. Co powinno sprawić, że w głowie zapali się lampka ostrzegawcza? Na pewno plamy i odbarwienia na skorupce, jednak nie zawsze muszą one oznaczać nieświeżość. Czasami może być to wywołane wolnym obracaniem się jajek w jajowodach kur, lecz lepiej zachować ostrożność. Na co jeszcze zwracać uwagę podczas zakupów jaj w marketach i nie tylko?
Oprócz plam na skorupce zaniepokoić powinna nas także cienka skorupa. Zdrowe jaja mają grubą i jednolitą skorupkę, dzięki której mikroorganizmy nie przedostaną się do środka, więc gdy widzisz, że niemalże wszystkie jaja w wytłoczce są cienkie, lepiej poszukaj innego produktu Zwróć uwagę również na pęknięcia - jeśli takowe zauważysz, lepiej pozbyć się jajka, ponieważ spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. Czasami jajka z zewnątrz wydają się być niemalże idealne i decydujemy się na zakup, leczy gdy je rozbijemy, okazuje się, że coś jest nie tak. Gdy białko po rozbiciu jest różowe, od razu je wyrzuć - za taką barwę odpowiadają pałeczki bakterii zwanej ropą błękitną, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Warto także dodać, że jajka na ogół nie wydzielają woni, lecz gdy czujesz, że jest ona niemalże nie do zniesienia, to znak, że ich termin przydatności już minął. Pamiętaj również, że jajko wraz z żółtkiem powinno być zawsze mocno ze sobą połączone, a jeśli któreś z kolei takie nie jest, być może produkt jest nieświeży.