Zupa meksykańska - przepis na każdą porę roku
Aromatyczny smak w słonecznych kolorach sprawdzi się zarówno w okresie jesienno-zimowym jak i podczas gorącego lata i w akompaniamencie pierwszych promieniach wiosny. Zupa meksykańska to pożywna propozycja, którą można serwować na okrągło. Szczególny dobór składników sprawia, że z powodzeniem może ona zastąpić dwa dania. Prawdziwa zupa meksykańska zawiera w sobie kawałki mięsa, co sprawia, że jest to prawdziwa oszczędność czasu i ulga dla portfela.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis oraz lista składników
Czas przygotowania to zaledwie pół godziny, poniżej prezentujemy listę produktów, która wystarczy na pożywny posiłek dla czteroosobowej rodziny. Zupa meksykańska z mięsem mielonym poleca się na obiad. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować i pamiętaj, że najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupka meksykańska - co kupić?
Zawsze przed wyprawą do sklepu warto dokładnie prześledzić listę składników, być może część jest już w Twojej lodówce. Zgodnie z filozofią zero waste nie warto marnować jedzenia, kupujemy zbyt dużo produktów, które później zamiast na talerzu kończą w koszu.
Zupka meksykańska - lista produktów:
- mięso mielone - ok. 500 gramów (można zastąpić innym mięsem, np. wieprzowiną lub wołowiną pokrojoną w kostkę lub flaczkami)
- kukurydza - 1 puszka,
- fasola czerwona - 1 puszka,
- pomidory - 1 puszka,
- koncentrat pomidorowy - 2 małe łyżeczki,
- czosnek - 4 ząbki,
- cebula - 2 sztuki
- ziele angielskie - kilka ziaren,
- bazylia, sól, pieprz,
- przyprawa do zup i potraw,
- zielona pietruszka,
- biała fasola - 1 puszka
- przyprawa do dań kuchni meksykańskiej
- papryczka chili - 1 sztuka
- papryka słodka mielona - 1 opakowanie,
- domowa kostka rosołowa - 2 sztuki (tu znajdziesz przepis),
- zioła prowansalskie suszone - 1 szczypta,
- liść laurowy suszony - kilka sztuk,
Prawdziwa zupa meksykańska krok po kroku
Oto przepis na to, jak zrobić prawdziwą zupę meksykańską krok po kroku:
Zupa meksykańska - przepis:
- Na początek wszystkie puszki wraz z zalewą wlewamy do dużego garnka (dwie fasole, pomidory, kukurydzę bez płukania). Następnie należy dolać około 0,75 l wody i dodać pół opakowania papryki słodkiej, pieprz, sól oraz kostki rosołowe, oraz liść laurowy. Całość należy gotować na małym ogniu.
- Teraz czas na mięso mielone, które należy podsmażyć na małej patelni z dodatkiem przyprawy meksykańskiej (całe opakowanie), w kolejnym kroku dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy całość przez kilka minut. Teraz należy pokroić na drobno papryczkę chili i dodać na patelnię. W momencie gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy zioła prowansalskie, bazylię i przekładamy całość do gotujących się pozostałych warzyw.
- Na patelnię należy wlać szklankę wody, następnie dodać dwie łyżki stołowe koncentratu oraz posiekane ząbki czosnku, całość doprowadzić do wrzenia i następnie dodać do zupy. W ostatnim etapie zupę trzeba doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i serwować z chlebem lub ryżem, według życzenia.
Zobacz też: Jakie jesienne przyprawy warto dodać do dań rybnych, z kurczakiem, na bazie wołowiny lub wieprzowiny? Porady szefa kuchni