Łatwa zupa meksykańska - najlepiej smakuje na drugi dzień. Jakie składniki do niej dodać?

Zupa meksykańska jest najlepszym dowodem na to, że gotowanie nie musi być nudne. Masz dosyć tradycyjnych smaków? Sprawdź, jak prawdziwa meksykańska zupa doda kolorów domowemu menu.

Zupa meksykańska - przepis na każdą porę roku 

Aromatyczny smak w słonecznych kolorach sprawdzi się zarówno w okresie jesienno-zimowym jak i podczas gorącego lata i w akompaniamencie pierwszych promieniach wiosny. Zupa meksykańska to pożywna propozycja, którą można serwować na okrągło. Szczególny dobór składników sprawia, że z powodzeniem może ona zastąpić dwa dania. Prawdziwa zupa meksykańska zawiera w sobie kawałki mięsa, co sprawia, że jest to prawdziwa oszczędność czasu i ulga dla portfela. 

Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis oraz lista składników 

Czas przygotowania to zaledwie pół godziny, poniżej prezentujemy listę produktów, która wystarczy na pożywny posiłek dla czteroosobowej rodziny. Zupa meksykańska z mięsem mielonym poleca się na obiad. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować i pamiętaj, że najlepiej smakuje na drugi dzień.  

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupka meksykańska - co kupić? 

Zawsze przed wyprawą do sklepu warto dokładnie prześledzić listę składników, być może część jest już w Twojej lodówce. Zgodnie z filozofią zero waste nie warto marnować jedzenia, kupujemy zbyt dużo produktów, które później zamiast na talerzu kończą w koszu.

Zupka meksykańska - lista produktów: 

  • mięso mielone - ok. 500 gramów (można zastąpić innym mięsem, np. wieprzowiną lub wołowiną pokrojoną w kostkę lub flaczkami)
  • kukurydza - 1 puszka, 
  • fasola czerwona - 1 puszka, 
  • pomidory - 1 puszka, 
  • koncentrat pomidorowy - 2 małe  łyżeczki,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • cebula - 2 sztuki
  • ziele angielskie - kilka ziaren, 
  • bazylia, sól, pieprz,
  • przyprawa do zup i potraw,
  • zielona pietruszka,
  • biała fasola  - 1 puszka
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej 
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • papryka słodka mielona - 1 opakowanie, 
  • domowa kostka rosołowa - 2 sztuki (tu znajdziesz przepis), 
  • zioła prowansalskie suszone - 1 szczypta, 
  • liść laurowy suszony - kilka sztuk, 

Prawdziwa zupa meksykańska krok po kroku

Oto przepis na to, jak zrobić prawdziwą zupę meksykańską krok po kroku: 

Zupa meksykańska - przepis:

  1. Na początek wszystkie puszki wraz z zalewą wlewamy do dużego garnka (dwie fasole, pomidory, kukurydzę bez płukania). Następnie należy dolać około 0,75 l wody i dodać pół opakowania papryki słodkiej, pieprz, sól oraz kostki rosołowe, oraz liść laurowy. Całość należy gotować na małym ogniu.
  2. Teraz czas na mięso mielone, które należy podsmażyć na małej patelni z dodatkiem przyprawy meksykańskiej (całe opakowanie), w kolejnym kroku dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy całość przez kilka minut. Teraz należy pokroić na drobno papryczkę chili i dodać na patelnię. W momencie gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy zioła prowansalskie, bazylię i przekładamy całość do gotujących się pozostałych warzyw.
  3. Na patelnię należy wlać szklankę wody, następnie dodać dwie łyżki stołowe koncentratu oraz posiekane ząbki czosnku, całość doprowadzić do wrzenia i następnie dodać do zupy. W ostatnim etapie zupę trzeba doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i serwować z chlebem lub ryżem, według życzenia. 

Zobacz też: Jakie jesienne przyprawy warto dodać do dań rybnych, z kurczakiem, na bazie wołowiny lub wieprzowiny? Porady szefa kuchni

Więcej o: