Skorupki po jajkach nadal sprawiają problem. Wiele osób zapomina, do jakich odpadów powinny trafiać

Podczas przygotowywania potraw z jajek skorupki zwykle lądują w koszu na śmiecie. Pojawia się jednak pewien problem, wiele osób nie wie, do którego śmietnika należy je wyrzucić. Zanim pozbędziesz się skorupek, sprawdź, jak możesz je wykorzystać w domu.

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Warto mieć je w swojej kuchni, ponieważ można z nich przygotować wiele potraw, od śniadań i obiadów, aż po desery. Do gotowania potrzebujemy tylko środka, czyli białka i żółtka. Skorupki nie są jadalne i mogłoby się wydawać, że do niczego ich nie potrzebujemy. Wręcz przeciwnie - można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Jeśli jednak planujesz się ich pozbyć, to sprawdź wcześniej, do którego śmietnika należy je wyrzucić.

Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"

Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Gdzie wyrzucić skorupki jajek? Wiele osób nie wie, co z nimi zrobić

Skorupki jajek można wykorzystać zarówno w ogrodnictwie, jak i w kreatywnej zabawie dla dzieci. Jeśli jednak nie znajdziesz pomysłu na ich wykorzystanie, to z pewnością wylądują w koszu na śmieci. Wiele osób odruchowo wyrzuca je do kubła z odpadami zmieszanymi. To duży błąd, bowiem same skorupki zaliczają się do stałych odpadów kuchennych, dlatego powinny lądować w kontenerze na odpady biodegradowalne. Nieco inaczej wygląda sytuacja z całym jajkiem. Gdy zorientujesz się, że produkt ten jest już zepsuty i nadaje się tylko do wyrzucenia, to kosz z odpadami biodegradowalnymi nie jest odpowiednim miejscem. Jajko, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, powinno się wyrzucić do kosza na śmieci zmieszane. 

Jak wykorzystać skorupki jajek? W domu mają wiele zastosowań

Zanim wyrzucisz skorupki jajek, sprawdź, jak możesz je wykorzystać w domu. Z uwagi na to, że są bogate w różne składniki mineralne, będą stanowić doskonały nawóz. Warto wymieszać je z ziemią dla takich roślin jak lawenda, sansewieria, pomidory, ogórki czy bluszcz. Możesz też zalać skorupki wrzątkiem i po ostygnięciu podlać taką mieszanką rośliny. Dzięki temu odżywisz swoje kwiaty i będą się o wiele lepiej prezentować. Z uwagi na ostre krawędzie, skorupki jajek świetnie sprawdzą się do odstraszania ślimaków w ogrodzie. Można je również wykorzystać jako ekologiczny wybielacz. Wrzuć skorupki do lnianego worka, a następnie do pralki z białymi ubraniami. Po zakończonym praniu będą o wiele jaśniejsze. Skorupki warto też wykorzystać do kreatywnych zabaw z dzieckiem. Możesz je nawlec na nitkę i zrobić z nich węża lub pomalować flamastrami i stworzyć wesołe stworki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.