Halloween zbliża się wielkimi krokami, a jeśli planujesz tego dnia spotkać się z rodziną lub znajomymi, warto przygotować przekąski i różnego rodzaju słodycze. Jakie ciasteczka na Halloween warto zrobić? Te zasmakują najmłodszym, jak i starszym gościom imprezy. Sprawdź nasze przepisy i zaskocz bliskie osoby kulinarną niespodzianką na Halloween.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele osób na Halloween organizuje imprezy lub wyczekuje w domu na małych gości, którzy przychodzą po słodycze. Jeśli również należysz do tego grona, warto w tym roku zrobić przekąski samemu. Jak przygotować ciasteczka na halloween? Te nadadzą się do podarowania dzieciom, a przepis jest banalnie prosty. Większość osób lubi czekoladę, więc właśnie ten smak będzie dominował w naszych przekąskach. Jakie składniki będą ci potrzebne?
Na początek wszystko wymieszaj w misce, zagnieć ciasto na kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 60 minut. Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkuj na grubość około 3-4 mm, a resztę zostaw w lodówce do momentu, aż przygotujesz jedną partię. Następnie czas na wykrawanie ciastek i wyłożenie ich na blaszce do pieczenia. Gdy cała blacha zostanie zapełniona, włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Ostygnięte przekąski, możesz ozdobić według własnych intencji twórczych, np. za pomocą kolorowych lukrów i słodkich koralików, które łatwo zakupić w marketach w dziale artykułów do pieczenia ciast. Wiesz już, jak zrobić proste ciastka na Halloween, jednak jeśli przyjmujesz większą ilość gości tego dnia, przygotuj również inne przekąski. To zajmie ci chwile, a zasmakuje każdemu.
Organizując imprezę na Halloween, na stole dla gości nie może zabraknąć popularnych paluchów wiedźmy. To już niemalże ikona jeśli chodzi o słodką przekąskę na Halloween, którą można w bardzo prosty sposób przygotować samemu w domu. Potrzebujesz następujących składników:
Wszystkie składniki oprócz migdałów należy połączyć ze sobą w misce. Następnie wystarczy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Kolejny krok to utworzenie z ciasta palców, na których czubku należy umieścić migdał. Blachę z paluchami włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 10 minut. Przerażające ciasteczka halloweenowe gotowe.