To śniadanie zwala z nóg. Tę jajecznicę przygotowuje się na głębokim tłuszczu. Chrupie jak czipsy

Jeśli nie masz już pomysłu na pożywne i smaczne śniadania, które można przygotować w kilka minut z małej ilości składników, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Chrupiąca jajecznica z głębokiego oleju nasyci cię na długie godziny, a jej smak zapamiętasz na długo.

Jajecznica należy już do tradycyjnych dań śniadaniowych i pojawia się niemal codziennie w wielu polskich domach. Zwykle jest to po prostu puszysta masa z roztrzepanych jajek, podawana czasem z warzywami lub mięsem. Jest prosta w wykonaniu i przede wszystkim smaczna. Jeśli jednak znudziła ci się już klasyczna wersja jajecznicy, możesz spróbować przyrządzić ją w indonezyjskim stylu - czyli usmażyć w głębokim oleju.

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Alternatywna wersja jajecznicy. Pyszny i chrupiący pomysł na śniadanie

Telur gulung to tradycyjna przekąska serwowana w Indonezji. Można ją zakupić w przydrożnych budkach z jedzeniem i potraktować jako chrupiący przysmak, który umila czas podczas zwiedzania ulic miast. Są to szaszłyki ze smażonego jajka. Roztrzepane jaja wlewa się do butelki, a następnie wylewa do wrzącego oleju na kształt długiego paska. Następnie zawija się go wokół patyka i serwuje z ulubionym sosem. Sztuka owijania usmażonego jajka na patyk jest dosyć skomplikowana, dlatego w domu możesz usmażyć całość na płasko i podać na talerzu. Będzie to pożywne i chrupiące śniadanie, które zastąpi tradycyjną jajecznicę. Do przygotowania takiego dania będziesz potrzebować:

  • dwóch jajek,
  • soli,
  • pieprzu czarnego lub białego,
  • oleju,
  • kwaśnej śmietany,
  • szczypiorku.

Jak zrobić chrupiącą jajecznicę? To prostsze niż myślisz

Na początek należy wbić jajka do słoika, dodać sól oraz pieprz, zakręcić naczynie i mocno nim potrząsnąć. Następnie rozgrzej olej na patelni w taki sposób, by pokrył całą jej powierzchnię trochę grubszą warstwą. Gdy tłuszcz będzie już gorący, weź do ręki skimmer, czyli cedzak na rączce, i przelej przez niego jajka ze słoika na patelnię. Utworzy się z nich nieregularny placek, który zacznie się rumienić pod wpływem temperatury. Smaż masę przez około dwie minuty, aż spód stanie się złotobrązowy, a następnie odwróć na drugą stronę. Przekładaj jajecznicę bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się gorącym olejem. Zdejmij jajeczny placek z patelni i połóż na talerz. Udekoruj go kleksem z kwaśnej śmietany i posyp szczypiorkiem dla smaku. Tak przygotowanego śniadania nie zapomnisz przez długi czas, a gdy nabierzesz wprawy, możesz serwować go na kilka sposobów - z ulubionymi warzywami, serem lub wędliną. Możesz również zrobić z niego wrapa do smacznej tortilli.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.