18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Grzaniec: przepis na wyjątkowy i aromatyczny napój. W czym tkwi sekret jego smaku?

Grzaniec - przepis na aromatyczny i smakowity grzaniec to receptura, którą warto znać. Jest to jeden z ulubionych napojów w okresie jesienno-zimowym, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza i potrzebujemy czegoś, co wprawi nas w dobry nastrój. Jak przygotować ten wyjątkowy trunek w domowym zaciszu? Poznaj nasze rady.

Grzaniec: przepisy, które warto znać

Grzaniec: dlaczego tak chętnie sięgamy po ten napój? Przepisy na ten wyjątkowy napój sprawdzą się w wielu sytuacjach. Aromatyczny grzaniec jest idealną propozycją na wieczór, gdy za oknem deszcz i plucha, a Ty miałaś/-eś ciężki dzień w pracy. Smakowitym grzańcem możesz poczęstować swoich gości podczas mikołajkowego lub świątecznego spotkania. Kubek grzańca z wybornymi przyprawami i dodatkami to świetna propozycja na urozmaicenie wspólnego wieczoru. Grzaniec sprawdzi się również w czasie przeziębienia. Rozgrzeje on organizm i dzięki niemu szybciej wrócisz do formy. 

Grzaniec bezalkoholowyGrzaniec bezalkoholowy Unsplash - Vitaly Mazur

Jak zrobić grzańca? Wybór odpowiednich składników

Jak zrobić grzańca? Przed przystąpieniem do przygotowania tego aromatycznego napoju, należy wybrać główny jego składnik, czyli wino. Do przygotowania smakowitego grzańca najczęściej używa się wina czerwonego. Nie ma znaczenia, czy będzie to wino wytrawne, słodkie czy półsłodkie. Warto wspomnieć, że istnieją również receptury na przygotowanie grzańca z wina białego. Ta wersja jest jednak zdecydowanie mniej popularna niż grzaniec z wina czerwonego, choć również ma swoich zwolenników. Oprócz produktu bazowego konieczne jest użycie odpowiednich dodatków. Sprawdzą się przede wszystkim aromatyczne przyprawy i słodkie cytrusy. To one w głównej mierze odpowiadają za wyjątkowy smak tego rozgrzewającego napoju. Do przygotowania grzańca używamy najczęściej pomarańczy, ale można dodać również mandarynki, cytryny, brzoskwinie oraz maliny. Dzięki nim nasz grzaniec uzyska cenne i korzystne dla zdrowia witaminy. 

Jakie przyprawy do grzańca? 

Oprócz owoców olbrzymią rolę w uzyskaniu wyjątkowego aromatu grzańca odgrywają przyprawy. Jakie przyprawy do grzańca sprawdzą się najlepiej? Grzaniec ma za zadanie rozgrzać nas w chłodne dni, dlatego w jego składzie powinny się znaleźć składniki o takich właśnie właściwościach. Do tego grona należą przede wszystkim przyprawy korzenne. Do przypraw, które są najczęściej dodawane do grzańca, zaliczamy:

  • goździki
  • cynamon
  • imbir
  • anyż
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon

Na półkach sklepowych możemy znaleźć także gotową mieszankę przypraw do grzańca. Jest to proste rozwiązanie, które sprawdzi się w sytuacji, gdy nie masz pod ręką wszystkich niezbędnych składników.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Jak zrobić grzańca z wina? Jedna ważna kwestia. 

Przygotowanie smacznego grzańca nie jest trudne. Jak zrobić grzańca z wina? Oprócz wymienionych wyżej składników będziesz potrzebować jedynie rondelka, w którym przygotujesz napój, łyżki do mieszania i naczyń do serwowania. Przyda się także sporo uważności. Obserwacja podgrzewanego na palniku napoju jest bardzo ważna, ponieważ nie można doprowadzić do jego wrzenia. Kluczem do sukcesu jest delikatne podgrzewanie grzańca na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż znad napoju zacznie unosić się para. Jest to znak, że nasz grzaniec jest gotowy do spożycia. 

Wino grzaniec: przepis na aromatyczny napój

Znając już kilka tajników i zasad, możemy przystąpić do przygotowania wyjątkowego i aromatycznego napoju, jakim jest grzane wino (grzaniec). Przepis, który został opisany poniżej to receptura na grzaniec galicyjski. Grzaniec galicyjski to klasyczna forma tego rozgrzewającego jesienno-zimowego trunku. W pierwszej kolejności należy rozpocząć od przygotowania składników. Do przygotowania grzańca galicyjskiego będziemy potrzebować: 

  • butelki czerwonego wina (wytrawne, słodkie lub półsłodkie)
  • 2 łyżek miodu (w przypadku wina wytrawnego, do grzańca można dodać więcej miodu, aby podkręcić słodki smak trunku)
  • pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 6 goździków
  • szczypty cynamonu
  • szczypty imbiru
  • szczypty gałki muszkatołowej.

Jak przygotować grzaniec galicyjski? Przepis krok po kroku

Grzaniec galicyjski: przepis krok po kroku jest prosty, ale wymaga skupienia i uważności.

  • Krok 1. Wino przelewamy do rondelka i umieszczamy na palniku. Podgrzewamy przez chwilę.
  • Krok 2. Do rondelka dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. 
  • Krok 3. Podgrzewamy napój do momentu, aż zacznie unosić się nad nim para — jest to znak, że nasz trunek jest gotowy do spożycia. 
  • Krok 4. Gorący grzaniec przelewamy do kubków (wraz z owocami i przyprawami) i od razu serwujemy. Do podania napoju najlepiej użyć specjalnych kubków ceramicznych do grzanego wina. Mają one grube ścianki, dzięki czemu napój zachowuje wysoką temperaturę przez długi czas.

Zobacz też: Domowy grzaniec w dwóch wersjach. Będzie lepszy niż ten z Krupówek, a wszystko dzięki uroczym gwiazdkom

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.