Jesień to czas, kiedy pogoda za oknem zaczyna robić się coraz bardziej szara, a temperatury mocno spadają. Wówczas sięgamy po przepisy na napoje, które pomogą nam się rozgrzać i uniknąć cieknącego nosa. Niektóre z nich niosą za sobą jeszcze jeden pozytyw - przepiękny zapach tworzący niesamowity nastrój. Aromatyczne herbaty, gorące kakao czy czekolada to arystokracja napojów zimowych. Moja babcia zna jednak jeszcze jeden przepis, który jest jesienno-zimową perełką.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesienny czas nieodłącznie kojarzy się z dynią. Wykorzystujemy ją nie tylko do zup czy sosów, ale również do kaw. Niemal każdy już zna popularne od jakiegoś czasu pumpkin spice latte, czyli rozgrzewającą kawę z dyniową nutą. Ten babciny napój może jednak zając jej miejsce na podium. Chodzi mianowicie o mleko korzenne lub piernikowe, które jest idealną zapowiedzią dla zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Ten babciny przepis jest nie tylko przepyszny, ale również niezwykle prosty do wykonania. Przygotowanie go w domu nie powinno zająć więcej niż kilka minut, a poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. By go wykonać, będziemy potrzebować zaledwie kilku składników, które znajdziemy w niemal każdym sklepie i co najważniejsze - nie wydamy na nie fortuny. Napój zachwyci swoim korzennym aromatem i delikatnie słodkim smakiem. Sprawdzi się idealnie do ciasta czy ciasteczek w chłodne wieczory. Napój ten sprawdzi się idealnie do rozgrzania po spacerze na mrozie. W końcu nie od dziś wiadomo, że nasze babcie są najlepsze jeśli chodzi o przygotowywanie najróżniejszych pyszności.
Do przygotowania korzennego mleka będziemy potrzebować kilku składników:
Po zgromadzeniu wszystkich składników można przejść do przygotowywania. Na szczęście przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy nalać mleko do garnka i dodać wszystkie przyprawy. Gotujemy naszą mieszankę przez około pięć minut, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Następnie całość trzeba dokładnie wymieszać - w tym celu najlepiej sprawdzi się pomoc trzepaczki. Następnie gotowy napój przelewamy do szklanki bądź kubka. Całość możemy ozdobić cynamonem lub bitą śmietaną.