Zamiast herbaty z imbirem moja babcia robiła mi korzenne mleko. To prawdziwa gratka dla łakomczuchów

Pumpkin Spice Latte od jakiegoś czasu króluje w rankingu ulubionych napojów na chłodny sezon. Teraz jednak pojawiła się dla niego konkurencja. Ten babciny napój jest nie tylko pyszny i rozgrzewający, ale również prosty w wykonaniu. Korzenne mleko zachwyci nawet smakoszy.

Jesień to czas, kiedy pogoda za oknem zaczyna robić się coraz bardziej szara, a temperatury mocno spadają. Wówczas sięgamy po przepisy na napoje, które pomogą nam się rozgrzać i uniknąć cieknącego nosa. Niektóre z nich niosą za sobą jeszcze jeden pozytyw - przepiękny zapach tworzący niesamowity nastrój. Aromatyczne herbaty, gorące kakao czy czekolada to arystokracja napojów zimowych. Moja babcia zna jednak jeszcze jeden przepis, który jest jesienno-zimową perełką.

Zobacz wideo Jesteś odwodniony? Zrób sobie domowy izotonik!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesień to nie tylko herbata i gorąca czekolada. Babciny napój, który zdobędzie podniebienia

Jesienny czas nieodłącznie kojarzy się z dynią. Wykorzystujemy ją nie tylko do zup czy sosów, ale również do kaw. Niemal każdy już zna popularne od jakiegoś czasu pumpkin spice latte, czyli rozgrzewającą kawę z dyniową nutą. Ten babciny napój może jednak zając jej miejsce na podium. Chodzi mianowicie o mleko korzenne lub piernikowe, które jest idealną zapowiedzią dla zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Ten babciny przepis jest nie tylko przepyszny, ale również niezwykle prosty do wykonania. Przygotowanie go w domu nie powinno zająć więcej niż kilka minut, a poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. By go wykonać, będziemy potrzebować zaledwie kilku składników, które znajdziemy w niemal każdym sklepie i co najważniejsze - nie wydamy na nie fortuny. Napój zachwyci swoim korzennym aromatem i delikatnie słodkim smakiem. Sprawdzi się idealnie do ciasta czy ciasteczek w chłodne wieczory. Napój ten sprawdzi się idealnie do rozgrzania po spacerze na mrozie. W końcu nie od dziś wiadomo, że nasze babcie są najlepsze jeśli chodzi o przygotowywanie najróżniejszych pyszności. 

Przepis na korzenne mleko jest niezwykle prosty. Wystarczy zagotować i wymieszać

Do przygotowania korzennego mleka będziemy potrzebować kilku składników:

  • jedna szklanka mleka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • jedna łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • jedna łyżeczka otartej skórki z pomarańczy.

Po zgromadzeniu wszystkich składników można przejść do przygotowywania. Na szczęście przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy nalać mleko do garnka i dodać wszystkie przyprawy. Gotujemy naszą mieszankę przez około pięć minut, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Następnie całość trzeba dokładnie wymieszać - w tym celu najlepiej sprawdzi się pomoc trzepaczki. Następnie gotowy napój przelewamy do szklanki bądź kubka. Całość możemy ozdobić cynamonem lub bitą śmietaną.  

Więcej o: