Gdy lód zbiera się w zamrażarce, zastosuj trik mojej mamy. Wystarczy przetrzeć, a problem zniknie

Narastanie lodu w zamrażalniku wiąże się nie tylko z utratą miejsca, ale też frustracją i możliwością zepsucia urządzenia. Zazwyczaj jednak odkładamy pozbycie się go, ponieważ kojarzy się to z mozolną pracą. Są jednak sposoby na szybkie pozbycie się lodu oraz na spowolnienie jego narastania.

Zamrażarki to świetne miejsce na długie przechowywanie żywności. Niestety czasem zaczyna się w nich zbierać lód, co może być niemałym problemem. Zabiera on bowiem cenne miejsce. Czy da się go skutecznie pozbyć bez konieczności skrobania? Okazuje się, że tak, a moja mama ma na to świetny trik.

Zobacz wideo Joanna Brodzik przygotowuje się już do Świąt. "Resztki mięsa trafiają już do zamrażarki, by był smak bigosu"

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak usunąć lód z zamrażalnika? To możliwe i całkiem proste

Choć osadzanie się lodu w zamrażalniku nie jest niczym niezwykłym, to jednak tworzy wiele problemów. Czasami powłoka jest tak duża, że zaczyna nawet blokować drzwi, co uniemożliwia ich zamknięcie. Wówczas jesteśmy tylko o krok od uszkodzenia uszczelki, a nawet całego urządzenia. Niedomknięte drzwiczki umożliwiają dostęp ciepła. Zmiany w temperaturze potrafią zaszkodzić zgromadzonym produktom spożywczym i samemu urządzeniu. Jak więc się przed tym uchronić?  Moja mama zna pewien trik, który pozwoli na pozbycie się tej frustracji bez konieczności machania skrobaczką. Co więcej, zajmie on nam co najwyżej kilka chwil. Na początku konieczne będzie opróżnienie zamrażalnika i zabezpieczenie podłogi przed potopem, który zaraz nastąpi. Najlepszym rozwiązaniem będzie rozłożenie ręcznika. Warto mieć jednak pod ręką ścierkę lub rolkę ręczników papierowych - na wszelki wypadek. Następnie gotujemy wodę w garnku, po czym umieszczamy go w pobliżu zamrażalnika. Unosząca się nad nim para niemal natychmiastowo roztopi nawet grubą warstwę lodu.

Trik, który spowolni narastanie lodu. Wystarczy wziąć szmatkę i przetrzeć

To jednak dopiero początek przy czyszczeniu zamrażalnika. Kiedy już pozbędziemy się lodu, konieczne będzie oczyszczenie urządzenia z ewentualnych resztek jedzenia, które wypadły z chowanych produktów. Następnie powinniśmy przygotować ciepłą wodę z dodatkiem płynu do naczyń i octu i dokładnie wyczyścić całą komorę. Ocet świetnie sprawdzi się do zdezynfekowania zamrażalnika, przy okazji usuwając wszelkie bakterie i drobnoustroje, które mogły się tam dostać. Pomoże także usunąć nieprzyjemny zapach charakterystyczny dla lodówek. Na koniec trik, który pozwoli nam zabezpieczyć się na przyszłość przed narastaniem ilości lodu w zamrażalniku. Wystarczy posmarować komorę zamrażalnika cieniutką warstwą oleju. W celu uchronienia się przed zbyt szybką koniecznością kolejnego sprzątania nie powinniśmy otwierać zamrażalnika bez potrzeby. Warto również upewnić się, że nie wkładamy do niej ciepłych dań, które jeszcze nie zdążyły wystygnąć. Jeśli się nie upewnimy, możemy narażać się na ponownie zarośnięcie lodową pokrywą i oprócz tego na trwałe uszkodzenie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.