Gofry bez mleka nie tylko dla alergików. Wypróbuj prostą i szybką w przygotowaniu wersję gofrów

Gofry bez mleka mogą wyjść równie smaczne i chrupiące, jak te zrobione w oparciu o tradycyjny przepis. Kluczowe znaczenie ma odpowiednia konsystencja ciasta i czas pieczenia. Gofry bez mleka warto wpleść do jadłospisu osób, które unikają mleka lub są alergikami. Jak zrobić chrupiące gofry bez mleka?

Przepisy na gofry bez mleka — dla kogo? 

Gofry bez mleka: dla kogo sprawdzą się przepisy na nie? Mleko to produkt, który bardzo często króluje w kuchni i jest składnikiem wielu przepisów w słodkiej lub wytrawnej odsłonie. Nie każdy jednak lubi spożywać mleko lub musi ograniczać/eliminować jego obecność w diecie ze względów zdrowotnych. Mleko najczęściej występuje na liście składników w przepisach na przekąski typu naleśniki, placki czy gofry, ale okazuje się, że osoby, które nie spożywają tego produktu lub zwyczajnie nie mają go pod ręką, wcale nie muszą rezygnować ze smacznych przekąsek. Jeżeli nie spożywasz mleka, a jednocześnie nie możesz żyć bez smakowitych gofrów — nic straconego. Chrupiące gofry przygotujesz także bez mleka. Jak to zrobić? 

Ciasto na gofry bez mleka: na słodko lub wytrawnie

Ciasto na gofry bez mleka może mieć zarówno słodką, jak i wytrawną odsłonę. Najpopularniejszą przekąską są gofry bez mleka na słodko. Można je serwować z przeróżnymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno ulubione owoce, jak i dżemy, kremy czekoladowe, posypki, polewy, bita śmietana. Wielu zwolenników (zwłaszcza wśród dzieci) mają gofry w wersji full, czyli im więcej dodatków — tym lepiej. Smaczne i chrupiące gofry bez mleka nie muszą być serwowane tylko na poobiedni deser lub podwieczorek. Grono swoich wiernych zwolenników mają również gofry bez mleka w wersji wytrawnej. Można je np. podać z awokado i jajkiem sadzonym i dzięki temu spożyć smaczne i zdrowe śniadanie. Ciasto na gofry bez mleka w wersji wytrawnej różni się od ciasta na gofry bez mleka w wersji na słodko jedynie detalami. W wersji "na słono" należy pominąć cukier i dodać nieco więcej soli.  

Zobacz wideo Zdrowe gofry [HAPS KIDS]

Chrupiące gofry bez mleka. Składniki to podstawa

Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować chrupiące gofry bez mleka? Sprawdzony przepis na ciasto na gofry bez mleka wykonasz z wykorzystaniem następujących składników:

  • 3 szklanki mąki
  • 600 ml wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • opakowanie cukru waniliowego (można zastąpić zwykłym cukrem lub pominąć, jeżeli chcemy zrobić ciasto na gofry bez mleka w wersji wytrawnej)
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli 

Najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta na chrupiące gofry bez mleka, miały zbliżoną temperaturę. Jajka można odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały szansę lekko się ogrzać. 

Gofry
Gofry Fot. Polina Tankilevitch/Pexels

Przepis na gofry bez mleka. Chrupiące gofry krok po kroku

Przepis na gofry bez mleka jest niezwykle prosty i poradzą sobie z nim nawet mało doświadczeni kucharze. Ciasto na gofry bez mleka przygotujesz w zaledwie kilka minut. Będziesz potrzebować dwóch misek oraz miksera/blendera. 

  • Krok 1. Do dużej miski wsyp przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj cukier waniliowy lub biały (jeśli go używasz) 
  • Krok 2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z mąką, natomiast białka ubij w oddzielnej misce i odstaw na chwilę. 
  • Krok 3. Do miski ze składnikami na ciasto na gofry bez mleka dodaj olej, a następnie wlewaj wodę niewielkim strumieniem. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę.
  • Krok 4. Dodaj pianę ubitą z białek i całość bardzo delikatnie mieszaj, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  • Krok 6. Gofry bez mleka piecz przez kilka minut do zarumienienia. W celu odparowania wody możesz w trakcie pieczenia otworzyć na chwilę pokrywę gofrownicy. 

Z podanych wyżej proporcji ciasta na gofry bez mleka powinno wyjść ok. 15 sztuk gofrów.

Gofry dla niemowlaka bez mleka i bez jajek

Jeżeli masz w domu małego alergika, to może przydać Ci się przepis na gofry dla niemowlaka bez mleka i bez jajek. Przygotowanie przekąski nie zajmie dużo czasu, a możesz zaserwować ją na śniadanie lub podwieczorek. Jeżeli przygotowując ciasto na gofry bez mleka i jajek pominiesz cukier, uzyskasz formę wytrawną gofrów. Ze względu na to, że jest to przepis dla niemowlaków, nie dodawaj w tym przypadku dodatkowej soli. Jak przygotować tę smaczną przekąskę? Do zrobienia ciasta na gofry bez mleka i jajek (4 sztuki) będziesz potrzebować:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml napoju roślinnego (np. owsianego, migdałowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli 
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier, olej, sól, cynamon. Wlej napój roślinny i całość dokładnie zblenduj. W międzyczasie nagrzej gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wylej porcję ciasta. Gofry piecz do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. 

Zobacz też: Doskonały przepis na gofry, ale z pominięciem jednego składnika. Dzięki temu są puszyste i pyszne

Więcej o: