Gofry bez mleka: dla kogo sprawdzą się przepisy na nie? Mleko to produkt, który bardzo często króluje w kuchni i jest składnikiem wielu przepisów w słodkiej lub wytrawnej odsłonie. Nie każdy jednak lubi spożywać mleko lub musi ograniczać/eliminować jego obecność w diecie ze względów zdrowotnych. Mleko najczęściej występuje na liście składników w przepisach na przekąski typu naleśniki, placki czy gofry, ale okazuje się, że osoby, które nie spożywają tego produktu lub zwyczajnie nie mają go pod ręką, wcale nie muszą rezygnować ze smacznych przekąsek. Jeżeli nie spożywasz mleka, a jednocześnie nie możesz żyć bez smakowitych gofrów — nic straconego. Chrupiące gofry przygotujesz także bez mleka. Jak to zrobić?
Ciasto na gofry bez mleka może mieć zarówno słodką, jak i wytrawną odsłonę. Najpopularniejszą przekąską są gofry bez mleka na słodko. Można je serwować z przeróżnymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno ulubione owoce, jak i dżemy, kremy czekoladowe, posypki, polewy, bita śmietana. Wielu zwolenników (zwłaszcza wśród dzieci) mają gofry w wersji full, czyli im więcej dodatków — tym lepiej. Smaczne i chrupiące gofry bez mleka nie muszą być serwowane tylko na poobiedni deser lub podwieczorek. Grono swoich wiernych zwolenników mają również gofry bez mleka w wersji wytrawnej. Można je np. podać z awokado i jajkiem sadzonym i dzięki temu spożyć smaczne i zdrowe śniadanie. Ciasto na gofry bez mleka w wersji wytrawnej różni się od ciasta na gofry bez mleka w wersji na słodko jedynie detalami. W wersji "na słono" należy pominąć cukier i dodać nieco więcej soli.
Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować chrupiące gofry bez mleka? Sprawdzony przepis na ciasto na gofry bez mleka wykonasz z wykorzystaniem następujących składników:
Najlepiej, aby wszystkie składniki ciasta na chrupiące gofry bez mleka, miały zbliżoną temperaturę. Jajka można odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały szansę lekko się ogrzać.
Przepis na gofry bez mleka jest niezwykle prosty i poradzą sobie z nim nawet mało doświadczeni kucharze. Ciasto na gofry bez mleka przygotujesz w zaledwie kilka minut. Będziesz potrzebować dwóch misek oraz miksera/blendera.
Z podanych wyżej proporcji ciasta na gofry bez mleka powinno wyjść ok. 15 sztuk gofrów.
Jeżeli masz w domu małego alergika, to może przydać Ci się przepis na gofry dla niemowlaka bez mleka i bez jajek. Przygotowanie przekąski nie zajmie dużo czasu, a możesz zaserwować ją na śniadanie lub podwieczorek. Jeżeli przygotowując ciasto na gofry bez mleka i jajek pominiesz cukier, uzyskasz formę wytrawną gofrów. Ze względu na to, że jest to przepis dla niemowlaków, nie dodawaj w tym przypadku dodatkowej soli. Jak przygotować tę smaczną przekąskę? Do zrobienia ciasta na gofry bez mleka i jajek (4 sztuki) będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier, olej, sól, cynamon. Wlej napój roślinny i całość dokładnie zblenduj. W międzyczasie nagrzej gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wylej porcję ciasta. Gofry piecz do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące.
Zobacz też: Doskonały przepis na gofry, ale z pominięciem jednego składnika. Dzięki temu są puszyste i pyszne