Jak upiec pyszne kokosanki? Wbrew pozorom przepis jest mega szybki i prosty

Jak upiec kokosanki z białek lekkie jak piórko? Przygotujesz je w kwadrans. Spodziewasz się gości i nie wiesz, co im zaserwować? Postaw na prawdziwe kokosanki. Przyrządzisz je z białek i wiórków kokosowych.

Kokosanki z białek. Ten przepis zawróci Wam w głowie

Kokosanki na bazie białek to przepis idealny kiedy zależy nam na dobrym smaku i oszczędnościach. Na pewno zdarza się Wam mieć w swojej lodówce dodatkowe białka. Nierzadko zastanawiamy się, co możemy z nich zrobić. Odpowiedź jest prosta - pyszne ciasteczka, czyli kokosanki.

Kokosanka - przepis z białek i wiórków

Składniki:

  • 250 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • sól

Wykonanie:

  1. Wlej białka do miski.
  2. Odrobinę posól.
  3. Ubij na sztywną pianę.
  4. Następnie dodaj cukier puder.
  5. Zmiksuj. Dołóż wiórki kokosowe.
  6. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
  7. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  8. Uformuj kokosanki z ciasta.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez kwadrans. Wyciągnij, ostudź.
Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser

Przepis na kokosanki - przepis z masłem

Przepis na kokosanki z masłem to kolejna odsłona pysznych ciasteczek, które idealnie sprawdzą się jako słodki deser do kawy czy herbaty. Tym razem przepis jest wzbogacony o masło.

Kokosanki z białek - jak je zrobić?

Składniki:

  • 220 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 50 g masła

Wykonanie:

  1. Masło rozpuść w małym garnku.
  2. Gdy będzie rozpuszczone, dodaj wiórki kokosowe.
  3. Ściągnij z ognia. Dokładnie zmiksuj.
  4. Odstaw masę do przestudzenia.
  5. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj sól, aby uzyskać lepszy efekt.
  6. Dodawaj po łyżce białego cukru.
  7. Ubijaj.
  8. Delikatnie dodaj wiórki kokosowe z masłem.
  9. Kokosanki umieść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.

Czekoladowe kokosanki z całych jajek

Czekoladowe kokosanki z całych jajek to nietypowe ciastka. Jednakże ich smak oczaruje nawet największych sceptyków. Oto przepis:

Składniki:

  • 4 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania wiórków kokosowych
  • 2 czekolady
  • 2 łyżeczki śmietany 18-procentowej
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka wymieszaj z solą. Ubij na puszystą masę.
  3. Dodaj cukier waniliowy i cukier biały.
  4. Ubij. Dodawaj po żółtku. Wymieszaj.
  5. Połącz ze sobą proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
  6. Połącz z masą. Wymieszaj ręcznie.
  7. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  8. Przelej ciasto. Wyrównaj.
  9. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Piecz około 20 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź.
  11. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj ją ze śmietaną.
  12. Pozostaw masę do ostudzenia.
  13. Dołóż wiórki. Wymieszaj.
  14. Ciasto ostudź po upieczeniu i polej masą czekoladową z wiórkami kokosowymi.
  15. Pokrój ciasto na kwadraty.

Wszystkie przepisy możesz nieco zmodyfikować. Na przykład kokosanki można udekorować polewą czekoladową, cynamonem, lukrem lub cukrem pudrem.

Zobacz też: Przedstawiamy świąteczne przepisy na ciasta, które z pewnością sprostają Waszym oczekiwaniom

Więcej o:
Copyright © Agora SA