18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Świąteczny grzaniec galicyjski. Łatwy przepis na aromatyczne grzane wino o cudownym smaku

Kiedy okres świąteczny zaczyna się rozkręcać, chętniej sięgamy po grzane wino: aromatyczne, słodkie, doskonale rozgrzewające w zimowe wieczory. Jak zrobić ten specjał na Boże Narodzenie? Nic prostszego! Sprawdzony przepis na grzańca znajdziecie poniżej. Dowiecie się też, czy grzaniec rzeczywiście pomaga w zwalczaniu przeziębienia, czy może jest to tylko mit.

Oczywiście, w okresie zimowym grzane wino można kupić na wszystkich świątecznych jarmarkach. Kiedy jednak nie mamy ochoty na wychodzenie na zewnątrz, warto jest znać przepis na grzaniec, dzięki któremu ten rozgrzewający trunek przygotujemy w domowym zaciszu. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić grzańca w szybki i prosty sposób, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Jakie wino do grzańca?

Głównym składnikiem grzańca jest wino. Prawie każdy przepis na grzaniec uwzględnia przede wszystkim półsłodkie lub półwytrawne czerwone wino, jednak ten rozgrzewający napój możemy przygotować również z czerwonego wina wytrawnego, a także z białego wina. Niezalecane jest natomiast wino musujące.

Domowy grzaniec - przepis dla każdego zmarzlucha!

Zatem, jak zrobić grzańca, który zasmakuje każdemu? Okazuje się, że jest to dziecinne proste! Wybrane wino musimy tylko podgrzać razem z ulubionymi dodatkami. Może to być np. miód, cynamon, owoce, goździki czy anyż. Jeśli nie jesteśmy pewni, jakie konkretnie dodatki wybrać, możemy doprawić wino gotową przyprawą do grzańca, którą znajdziemy w każdym sklepie.

Najpopularniejszą wersją grzańca jest oczywiście grzaniec galicyjski. Do przygotowania napoju będziemy potrzebować czerwonego wina oraz dodatków takich jak pomarańcze, miód, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa i imbir. Wino przelewamy do garnka, który następnie umieszczamy na małym ogniu.

Kiedy nasze grzane wino wolno się podgrzewa, dodajemy do niego wspomniane wcześniej składniki. Grzaniec galicyjski powinniśmy podgrzewać tak długo, aż osiągnie temperaturę około 80 stopni Celsjusza. Pamiętajmy jednak, że nie możemy dopuścić do tego, aby nasze grzane wino zaczęło się gotować!

W sklepach bez problemu dostaniemy wino bezalkoholowe, które też doskonale nada się do grzańca. Z podanego wyżej przepisu na grzane wino mogą zatem skorzystać osoby, które nie mogą lub nie chcą pić alkoholu.

Grzaniec na przeziębienie - czy pomoże?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy grzaniec faktycznie pomaga na przeziębienie. Tutaj należy zaznaczyć, że grzane wino nie ma właściwości, które mogłyby w jakikolwiek sposób wpłynąć na drobnoustroje chorobotwórcze. Jednak w przypadku przeziębienia rozgrzanie organizmu, w czym pomoże nam koc i grzane wino, może przynieść nieco ulgi i w pewien sposób poprawić nasze samopoczucie. Pamiętajmy jednak, aby grzanego wina zawierającego alkohol nie łączyć z lekami, które zażywamy na przeziębienie. W tej sytuacji lepiej jest skorzystać z bezalkoholowych wersji tego trunku.

Więcej o: