Jak przygotować pastę curry samodzielnie? Teraz nie musisz jej już kupować. Możesz przyrządzić ją w domu. Będzie lepsza niż ze sklepu, a do tego zdrowsza. Mogłoby wydawać się, że zrobienie tego indyjskiego specjału jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka składników, dobry blender i gotowe! Przekonajcie się sami.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Pasta curry - jak przygotować ją w domu? Mamy mega przepis!
Jak zrobić domową pastę curry? Oto przepis:
Pasta curry - składniki:
- olej kokosowy lub roślinny - 3 łyżki
- kilka ząbków czosnku
- sól do smaku
- kolendra w ziarnach - 1 łyżeczka
- kmin rzymski w ziarnach - 1 łyżeczka
- pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
- kurkuma - 1 łyżeczka
- starta skórka cytrynowa
- 1 limonka
- 1 cebula
- kawałek startego imbiru (3-4 cm)
- trawa cytrynowa - 2 łodygi
- 4 papryczki chili (opcjonalnie)
Pasta curry - przepis krok po kroku:
- Upraż na patelni kolendrę, pieprz, kmin. Następnie zmiel je w młynku lub moździerzu.
- Później zblenduj wszystkie składniki na pastę curry (olej dodawaj stopniowo).
- Umieść pastę w słoiku i przenieść do lodówki.
Gotową pastę curry można przechowywać do dwóch tygodni.
Do czego użyć pasty curry? Oto nasze propozycje
Czy wiesz, do czego można użyć pasty curry? Danie z curry, ryżem i krewetkami zrobi wrażenie na ukochanej osobie. Aromatyczne przyprawy podkręcą nie tylko smak, ale i zmysły. Oto prosty przepis:
Składniki:
- 125 g krewetek
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 cukinia
- 2 łyżki pasty curry z powyższego przepisu
- szklanka mleka kokosowego
- pomidory z puszki
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 1 łyżka sosu rybnego
- kilka ząbków czosnku
- 200-300 g ryżu
Wykonanie:
- Krewetki oczyść, umyj, osusz i wymieszaj z sosem sojowym.
- Później zajmij się cukinią. Umyj ją i pokrój. Podsmaż na oleju i przełóż na talerz.
- Na patelni umieść pastę curry. Podsmaż. Dodaj mleko kokosowe.
- Zmiksuj pomidory, dołóż do curry i zagotuj.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Na końcu dodaj krewetki i ugotowany ryż. Wymieszaj i chwilę podduś.
Curry z dynią i ciecierzycą przypadnie do gustu nawet wybrednym osobom. Jak je zrobić? Oto przepis:
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 300 g dyni
- 1 cebula biała
- 2 łyżki pasty curry z powyższego przepisu
- sól, pieprz
- szklanka mleka kokosowego
- pół szklanki bulionu lub wody
- 2 garści szpinaku
- 200-300 g ryżu
- korzeń imbiru - ok. 1 cm
Wykonanie:
- Cebule obierz, pokrój.
- Dynie obierz, pokrój w kostkę.
- Na patelnię wlej dwie łyżki mleka kokosowego. Później dodaj starty imbir i curry. Dołóż pokrojony czosnek, dynie i cebulę.
- Dorzuć przyprawy do smaku.
- Dodaj ciecierzycę i resztę mleka kokosowego.
- Wlewaj stopniowo bulion.
- W końcowym etapie dodaj umyty, osuszony szpinak. Podduś chwilę.
- Tak przygotowane danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Zobacz też: Domowe pizzerinki dla zabieganych. Szybka kolacja na dwa dni jak znalazł