• Link został skopiowany

Domowa pasta curry to prawdziwy majstersztyk. Odmieni smak każdej potrawy. Robi się ją w mgnieniu oka

Nie każdy wie, że słowo "curry" wywodzi się od tamilskiego "kari", co możemy przetłumaczyć jako "sos" lub "potrawę z sosem". Pastę curry możemy wykorzystać jako dodatek do zup, sosów lub serwować bezpośrednio na kanapki, z ryżem, kurczakiem, czy też warzywami.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jak przygotować pastę curry samodzielnie? Teraz nie musisz jej już kupować. Możesz przyrządzić ją w domu. Będzie lepsza niż ze sklepu, a do tego zdrowsza. Mogłoby wydawać się, że zrobienie tego indyjskiego specjału jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka składników, dobry blender i gotowe! Przekonajcie się sami.

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Pasta curry - jak przygotować ją w domu? Mamy mega przepis!

Jak zrobić domową pastę curry? Oto przepis:

Pasta curry - składniki:

  • olej kokosowy lub roślinny - 3 łyżki
  • kilka ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • kolendra w ziarnach - 1 łyżeczka
  • kmin rzymski w ziarnach - 1 łyżeczka
  • pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • starta skórka cytrynowa
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • kawałek startego imbiru (3-4 cm)
  • trawa cytrynowa - 2 łodygi
  • 4 papryczki chili (opcjonalnie)

Pasta curry - przepis krok po kroku:

  1. Upraż na patelni kolendrę, pieprz, kmin. Następnie zmiel je w młynku lub moździerzu.
  2. Później zblenduj wszystkie składniki na pastę curry (olej dodawaj stopniowo).
  3. Umieść pastę w słoiku i przenieść do lodówki.

Gotową pastę curry można przechowywać do dwóch tygodni. 

Do czego użyć pasty curry? Oto nasze propozycje

Czy wiesz, do czego można użyć pasty curry? Danie z curry, ryżem i krewetkami zrobi wrażenie na ukochanej osobie. Aromatyczne przyprawy podkręcą nie tylko smak, ale i zmysły. Oto prosty przepis: 

Składniki:

  • 125 g krewetek
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki pasty curry z powyższego przepisu
  • szklanka mleka kokosowego
  • pomidory z puszki
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • kilka ząbków czosnku
  • 200-300 g ryżu

Wykonanie:

  1. Krewetki oczyść, umyj, osusz i wymieszaj z sosem sojowym.
  2. Później zajmij się cukinią. Umyj ją i pokrój. Podsmaż na oleju i przełóż na talerz.
  3. Na patelni umieść pastę curry. Podsmaż. Dodaj mleko kokosowe.
  4. Zmiksuj pomidory, dołóż do curry i zagotuj.
  5. Dodaj pozostałe składniki.
  6. Na końcu dodaj krewetki i ugotowany ryż. Wymieszaj i chwilę podduś.

Curry z dynią i ciecierzycą przypadnie do gustu nawet wybrednym osobom. Jak je zrobić? Oto przepis:

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 300 g dyni
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki pasty curry z powyższego przepisu
  • sól, pieprz
  • szklanka mleka kokosowego
  • pół szklanki bulionu lub wody
  • 2 garści szpinaku
  • 200-300 g ryżu
  • korzeń imbiru - ok. 1 cm

Wykonanie:

  1. Cebule obierz, pokrój.
  2. Dynie obierz, pokrój w kostkę.
  3. Na patelnię wlej dwie łyżki mleka kokosowego. Później dodaj starty imbir i curry. Dołóż pokrojony czosnek, dynie i cebulę.
  4. Dorzuć przyprawy do smaku.
  5. Dodaj ciecierzycę i resztę mleka kokosowego.
  6. Wlewaj stopniowo bulion.
  7. W końcowym etapie dodaj umyty, osuszony szpinak. Podduś chwilę. 
  8. Tak przygotowane danie podawaj z ugotowanym ryżem.

Zobacz też: Domowe pizzerinki dla zabieganych. Szybka kolacja na dwa dni jak znalazł

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: