Boże Narodzenie to nie tylko pięknie ozdobiona choinka, liczne prezenty i miłe spotkania z rodziną. To również suto zastawiony stół, tradycyjnymi potrawami i przeróżnymi łakociami. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości, spróbuj przyrządzić królewski pudding, będący ulubionym deserem samej królowej Elżbiety II. Szef brytyjskiej kuchni zdradził, jak przygotować go krok po kroku.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na profilu rodziny brytyjskiej na portalu X najczęściej pojawiają się najnowsze wiadomości z życia potomków królowej Elżbiety II. Przed świętami Bożego Narodzenia został udostępniony jednak pewien dotychczas tajemniczy przepis. Chodzi o ulubiony pudding zmarłej monarchini, który co roku przyrządzano dla niej specjalnie na kolację wigilijną. Post opublikowano z okazji "Stir Up Sunday", czyli ostatniej niedzieli przed Adwentem, która wedlug brytyjskiej tradycji jest idealną okazją do świętowania i... jedzenia puddingów. Nadworny kucharz postanowił wytłumaczyć, jakich składników potrzebujemy i jak krok po kroku przyrządzić królewski deser. Choć wydaje się skomplikowany, tak naprawdę wystarczy nam odrobina cierpliwości i wolnego czasu. Jego smak z pewnością zachwyci każdego.
Na platformie X obserwatorzy poczynań rodziny królewskiej mogą obejrzeć nagranie, w którym kucharz przygotowuje słynny pudding królowej Elżbiety II. Na początek najważniejsze są składniki potrzebne do przyrządzenia deseru. Będziemy zatem potrzebować: 500 gram rodzynek, 250 gram bakalii, 250 gram łoju, tyle samo bułki tartej, 90 gram mąki oraz 180 gram cukru. Niezbędne będą również: dwa jajka, mieszanka ulubionych przypraw oraz jedno piwo, 40 mililitrów ciemnego rumu, a także 40 mililitrów brandy. Na początek mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki za pomocą dużej łyżki. Następnie dodajemy jajka i alkohol, a na koniec przyprawy. Jeszcze raz mieszamy. Teraz nadszedł czas na przygotowanie formy. Wybierzmy miseczkę o jednolitym kształcie i wysmarujmy ją oliwą. Wlejmy do niej powstałą mieszankę, a następnie zakryjmy całość folią. Do głębokiego garnka nalewamy wodę do około trzech czwartch naczynia i wkładamy tam pudding. Przykrywamy ponownie folią i gotujemy na niewielkim gazie przez około sześć godzin. Kiedy deser będzie gotowy, czekamy aż ostygnie i chowamy do do lodówki. Podajemy schłodony.