Tak pozbędziesz się zapachu ryby z mieszkania. Wystarczy położyć na patelnię jedną rzecz

Ryba to jedno z pyszniejszych dań wigilijnych. Jej dużym minusem jest jednak brzydki zapach, jaki pojawia się w mieszkaniu podczas smażenia. Jeśli nie chcesz zniechęcić nim swoich gości, możesz wypróbować kilka domowych sposobów. Dzięki nim brzydka woń będzie niewyczuwalna.

Przed Wigilią w wielu polskich domach będzie przygotowywana ryba. To jedna z tradycyjnych dwunastu potraw i wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy karpia, śledzia czy łososia, ryba niestety pozostawia po sobie nieprzyjemny zapach. Jest on szczególnie wyczuwalny podczas smażenia i może unosić się w pomieszczeniu jeszcze przez długi czas. Pozbycie się go nie jest takie proste, jednak istnieje kilka domowych sposobów, dzięki którym będzie to znacznie łatwiejsze.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Co zrobić, żeby ryba nie śmierdziała? Pamiętaj o tych przyprawach przed smażeniem

Za zapach ryby odpowiada pokrywający ją śluz. Warto kupować świeże mięso, ponieważ woń będzie o wiele delikatniejsza. Co zrobić, aby zapach ten nie unosił się w mieszkaniu w trakcie smażenia? Samo otwarcie okien może nie wystarczyć. Należy o tym pomyśleć jeszcze przed przyrządzaniem. Surową rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Przed smażeniem warto moczyć ją przez około półtorej godziny w mleku. Po takiej kąpieli rybę ponownie myjemy i osuszamy. Następnie warto ją skropić sokiem z cytryny i wetrzeć w nią ulubione zioła. Najlepiej sprawdzi się majeranek i bazylia. Po dodaniu przypraw można odstawić rybę do lodówki znów na półtorej godziny. Tak przygotowane mięso nie będzie intensywnie pachnieć podczas smażenia. Dodatkowo można obłożyć rybę plastrami cebuli, które wchłoną woń.

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Nie zapomnij o tych domowych sposobach

W trakcie smażenia ryby również można zadbać o to, by brzydki zapach nie unosił się w powietrzu. Warto w tym samym czasie gotować w garnku przyprawy, które sprawią, że ulotni się przyjemna zapach. Świetnie nada się mieszanka gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków. Nie tylko przykryją zapach ryby, ale też sprawią, że w domu zapanuje prawdziwie świąteczny klimat. Przyprawy należy wsypać do szklanki z wodą, następnie dodać kilka łyżek octu i tak przygotowaną mieszankę gotujemy na małym ogniu bez pokrywki. Możesz też położyć na patelni obok ryby przekrojone na pół jabłko lub obranego i umytego ziemniaka. Zarówno owoc, jak i warzywo, pochłoną zapach ryby.

Więcej o:
Copyright © Agora SA