Co można zrobić na sylwestra do jedzenia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie przed noworocznymi imprezami. Jeśli znudziły ci się tradycyjne potrawy i chcesz zaskoczyć czymś swoich gości, wypróbuj kilka interesujących przepisów. Znajomi zapamiętają te sałatki na długo i dzięki tobie wejdą w nowy rok z uśmiechem na ustach.
Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Korzystając z tak wyjątkowej okazji, jaką jest sylwester, warto przygotować coś nietypowego, czego nie podaje się raczej na co dzień. Takim daniem może być pyszna sałatka, ale nie w misce, a podana w wydrążonym ananasie. Jak to zrobić? Przedstawiamy przepis krok po kroku. Będziesz potrzebować:
Na początek należy dokładnie umyć mięso, osuszyć je ręcznikiem papierowym i doprawić. Następnie włóż je do rękawa do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 30 minut. W tym czasie możesz umyć ananasa i przeciąć go na pół. Za pomocą noża lub dużej łyżki należy ostrożnie wydrążyć owoc, a następnie pokroić miąższ w kostkę. Później umyj i pokrój selera, pokrusz orzechy, i przełóż całość do osobnej miski. Dodaj do tego majonez, jogurt, wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj niewielką ilość skórki. Wrzuć do środka pokrojone w kostkę mięso, dopraw czosnkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż sałatkę do wydrążonych połówek ananasa i podaj w ten sposób swoim gościom.
Na domową imprezę świetnie sprawdzą się szybkie sałatki. W ferworze przygotowań może się okazać, że nie mamy zbyt wiele czasu na krzątanie się po kuchni, dlatego ta sałatka będzie idealna na tzw. "ostatnią chwilę". Przyda ci się:
Na początek należy pokruszyć makaron w zupkach chińskich i zalać go wrzątkiem, a gdy napęcznieje, trzeba odstawić go do wystygnięcia. Następnie wrzucamy do miski drobno pokrojone papryki, pokrojony ogórek, odcedzoną kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami, dodajemy do tego łyżkę śmietany, majonez, a na koniec warto skropić całość sosem sojowym. To właśnie on sprawi, że sałatka będzie mieć wyjątkowy, azjatycki smak.