Obiad z ziemniakami to nie tylko klasyczny kotlet z purée, ale także pyszna zapiekanka. Przyrządzona w ulubiony sposób, może wywołać zachwyt. Co więcej, jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Dlatego też jeżeli nie masz doświadczenia w gotowaniu - nie martw się. Poradzisz sobie bez trudu z naszymi przepisami.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Obiad z ziemniakami - zapiekankę cebulową podano do stołu!
Oto przepis na szybki obiad z ziemniakami - zapiekanka z dodatkiem cebuli:
Składniki:
- 8-10 ziemniaków
- 2-3 cebule
- sól, pieprz, rozmaryn
- śmietana - 200 ml
- masło do smażenia i smarowania
- tarty ser do posypania
Wykonanie:
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij na maśle.
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry i gotuj przez kilka minut w osolonej wodzie.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je dobrze masłem.
- Później ułóż pierwszą warstwę ziemniaków. Przypraw je przyprawami.
- Dodaj odrobinę śmietany. Wyłóż cebulę.
- Powtarzaj czynność do wykończenia wszystkich składników. Końcową warstwę posyp startym serem.
- Naczynie przykryj folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż naczynie do piekarnika. Przystąp do pieczenia. Proces ten powinien potrwać mniej więcej 30-55 minut. Należy piec do miękkości ziemniaków.
Pomysł na obiad z ziemniakami - zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Szybki przepis
Pomysł na obiad z ziemniakami i kiełbasą to kolejny przepis na proste danie, które umili nam każde popołudnie. Możecie być pewni, że Wasze kulinarne poczynania będą docenione. Przejdźmy od razu do sposobu wykonania.
Szybki i tani obiad z ziemniakami i kiełbasą:
Składniki:
- 300 g kiełbasy
- 250 g startego sera żółtego + 100 g startego parmezanu
- 200 ml śmietany
- 5-10 ugotowanych ziemniaków
- 3-4 cebula
- 3-4 marchewki
- masło
- oliwa z oliwek
- posiekana natka z pietruszki
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
Sposób wykonania krok po kroku:
- Obierz cebulę. Posiekaj ją na drobno i usmaż na patelni na oliwie. Powinna się zeszklić.
- Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę na oliwie.
- Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach i podsmaż na maśle.
- Pokrój ugotowane ziemniaki w plasterki.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- W nasmarowanym masłem naczyniu ułóż warstwowo ziemniaki, marchew, cebulę i kiełbasę. Każdą warstwę przypraw.
- Wrzuć do śmietany posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
- Posyp zapiekankę serem i zalej śmietaną.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30-45 minut. Danie jest gotowe do podania.
Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?