Przechowywanie żywności to temat bliski niemalże każdej osobie. Mało kto jednak wie, jak proces ten faktycznie powinien wyglądać. Może się różnić w zależności od produktu, lecz dziś zajmiemy się tym obecnym niemalże zawsze w polskich domach. Mowa o jajkach, które niestety, ale nie należą do tanich, więc warto wiedzieć, co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej i jakich błędów nie popełniać podczas przechowywania. Z tego triku korzystały jeszcze nasze babcie, lecz został zapomniany. Teraz z chęcią do niego wracamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przechowywanie jajek na ogół wydaje się być czynnością banalnie prostą. Mało kto jednak wie, jak robić to prawidłowo. Jeśli chcesz, aby jajka zachowały świeżość, najlepiej trzymać je w lodówce. Przyjęło się, że drzwi chłodziarki to idealne miejsce na takowy produkt. Nic bardziej mylnego - to często przyczyna psucia się jajek, ponieważ temperatura w tym miejscu nie jest stała. Właśnie dlatego najlepiej włożyć jaja w głąb lodówki, np. na środkową lub najniższą półkę.
Wiele osób zastanawia się także, czy taki produkt można mrozić. Ku zdziwieniu wielu - okazuje się, że tak. Należy jednak pamiętać o pewnej zasadzie.
Jak wiadomo od wielu lat, mrożenie to tani i wygodny sposób, na to, aby przedłużyć ważność i świeżość różnych produktów spożywczych. Trik ten - jak się okazuje - działa również na jajka. Te faktycznie można zamrozić i bez problemu potem zjeść, jednak tylko wtedy, gdy cały proces został wykonany prawidłowo.
Jeśli więc chcesz zamrozić surowe jajka, pamiętaj, że nie możesz robić tego w skorupach. Najlepiej jajka rozbić i przelać do stabilnego pojemnika - możesz użyć np. foremki do kostek lodu. Tak zamrożone mogą stać w zamrażalce nawet do dwóch miesięcy.
Jak jednak należy je rozmrozić? To również banalnie proste. Wystarczy, że formę z mrożonkami włożysz do lodówki, a po kilku godzinach całość będzie zdatna do użycia. Jeśli masz w planach wykonać, na przykład jajka sadzone, zamrożone białko wraz z żółtkiem możesz wrzucić bezpośrednio na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i gotowe.