Faworki siostry Anastazji, które udadzą się każdemu. Oto przepis na domowy chrust w wersji ekspresowej

Przepis na faworki siostry Anastazji podbija internet. Łakocie z receptury kulinarnej ekspertki wyjdą idealnie usmażone i chrupiące. Gotowi na niebiańskie chrusty? Przepis jest mega prosty, prezentujemy go krok po kroku w artykule.

Faworki siostry Anastazji - przygotujesz je w kilkanaście minut

Faworki siostry Anastazji to prawdziwy hit. Nie ma chyba lepszego przepisu na tłusty czwartek. Niebiańskie chrusty powinny znaleźć się na tegorocznym karnawałowym stole. Bez nich nie ma świętowania. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na chrusty siostry Anastazji.

Chrusty siostry Anastazji - jak je wykonać? Oto przepis:

Składniki:

  • 6 sporej wielkości żółtek
  • około 400 g mąki pszennej
  • 10-12 łyżek gęstej śmietany
  • odrobina soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej - do smażenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • mielona wanilia

Pyszne faworki siostry Anastazji - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z żółtkami.
  2. Dodaj sól i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj śmietanę i spirytus.
  4. Przystąp do dokładnego wyrobienia ciasta.
  5. Po tej czynności wykonaj napowietrzanie. Należy tłuc ciasto wałkiem. Dzięki temu zabiegowi będziemy mogli cieszyć się znakomitą kruchością ciasta. Warto mieć na uwadze, że ten proces powinien trwać kilka minut.
  6. Następnie, odłóż ciasto, aby "odpoczęło".
  7. Podziel ciasto na kilka kawałków. Weź jeden. Resztę przykryj ściereczką, aby ciasto nie wyschło.
  8. Rozwałkuj pierwszą partię ciasta. Wytnij paski, na środku wykonaj mini cięcie wzdłuż paska. Wywiń końce.
  9. Rozgrzej olej.
  10. Przystąp do smażenia. Faworki muszą być złote.
  11. Następnie zajmij się w ten sam sposób pozostałymi kawałkami ciasta.
  12. Później oprósz faworki wanilią i cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki na piwie są coraz bardziej popularne

Faworki na piwie robią się coraz bardziej popularne. Co ważne łakocie z takiego przepisu wychodzą mega chrupiące i nie są bardzo tłuste. Jak zatem widać, chrust można wykonać na wiele sposobów. Poniżej dokładna instrukcja wykonania i potrzebne składniki.

Składniki:

  • 7 żółtek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki piwa
  • cukier puder
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzyj dobrze z cukrem na puszystą masę.
  2. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy z żółtek. Następnie wlej piwo.
  3. Połącz ze sobą wszystkie składniki (poza olejem i cukrem pudrem). Wyrób dokładnie.
  4. Teraz napowietrz ciasto. Tłucz je przez chwilę wałkiem.
  5. Rozwałkuj i wytnij paski. Każdy pasek natnij w środku i wywiń końcówkę.
  6. Weź garnek z grubym dnem.
  7. Rozgrzej olej.
  8. Przystąp do smażenia.
  9. Wykonuj to powoli.
  10. Weź łyżkę cedzakową.
  11. Usmażone faworki wyłóż na ręcznik papierowy. Chwilę odczekaj. Później przełóż je na czysty półmisek.
  12. Posyp cukrem pudrem.

Faworki z piwem charakteryzują się znakomitą chrupkością. Możecie być pewni, że będzie to znakomity przysmak. Ciasto rozpłynie się w ustach. Jeżeli chcecie zjeść coś smacznego w czasie karnawału, to zdecydowanie warto pokusić się o wykonanie tej receptury. Z pewnością nie pożałujecie.

Zobacz też: Pączki amerykańskie dla wielu są lepsze niż tradycyjne. Wypróbuj ten przepis i daj znać, co o tym sądzisz

Więcej o:
Copyright © Agora SA