Ryby są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć je na stałe do naszego jadłospisu. Dania obiadowe z rybą w roli głównej zwykle nie wymagają dużego nakładu pracy, a są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jak zatem przygotować pyszny obiad na piątek z ryby? Przepisy znajdziesz niżej.
Smaczna i zdrowa ryba na piątek - dorada pieczona. Dorada to gatunek zaliczany do chudych ryb, a jej mięso charakteryzuje się niezwykłą delikatnością. Dorada to ryba, którą można przygotować na bardzo różne sposoby. Poniżej przepis na pieczoną doradę.
Składniki:
Pieczona dorada - przygotowanie:
Doradę dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Smarujemy z dwóch stron olejem lub oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem (wierzch i środek ryby). Do środka wkładamy po plastrze cytryny i gałązce rozmarynu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rybę możemy umieścić w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 minut. Gotową rybę poddajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką.
Ryba po grecku to danie, które często gości na naszych świątecznych stołach, ale czemu nie zrobić jej też na piątkowy obiad? Poniżej prosty przepis.
Składniki:
Ryba po grecku - przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do szerokiego garnka. Cebulę i pora kroimy w półplasterki i lekko podsmażamy na patelni. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy warzywa, aż zrobią się miękkie (ok. 20 minut). W międzyczasie przygotowujemy rybę. Filety kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a potem smażymy na rozgrzanym oleju. Do garnka z warzywami dodajemy cebulę i pora, a następnie koncentrat pomidorowy. Bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z kawałkami ryby i natką pietruszki.
Pieczony łosoś to kolejna propozycja na zdrowy i smaczny obiad z ryby. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Pieczony łosoś - przygotowanie:
Pokrój łososia na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie skrop sokiem z cytryny. Dodaj masło oraz posyp obficie pokrojonym koperkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami (można upiec je razem z łososiem) lub ryżem.
Inny pomysł zaserwowania ryby na piątkowy obiad? Ryby z grilla - to kolejne danie, które nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy, a domownicy na pewno będą zadowoleni z efektu.
Składniki:
Ryba grillowana - przygotowanie:
Ryby dokładnie opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Nasmaruj olejem lub oliwą, skrop sokiem z cytryny oraz dodaj przyprawy. Owiń w folię aluminiową. Grilluj na patelni lub grillu elektrycznym po ok. 10 minut z każdej strony. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.
Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ryby na obiad, to makaron z tuńczykiem.
Składniki:
Makaron z tuńczykiem - przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej czosnek. Gdy czosnek się podsmaży, zdejmij z niego łupinkę, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem na patelnię. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na połówki i dodaj do czosnku. Podsmażaj przez kilka minut. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go na patelnię. Dodaj tuńczyka i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Makaron rozłóż na talerze, a każdym z nich ułóż pokrojone oliwki i natkę pietruszki.
Szukasz alternatywy dla ryby i zastanawiasz się, co w piątek na obiad zamiast ryby? Jeżeli masz w domu małe dzieci, to dobrym rozwiązaniem mogą być kopytka z serem. To danie, które na pewno polubią!
Składniki:
Kopytka z serem - przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć ciasto. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i z każdej z nich uformuj wałek. Pokrój na kilkucentymetrowe prostokąty. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawaj np. podprażoną na patelni tartą bułką.