• Link został skopiowany

Obiad na piątek - ryba w różnych odsłonach. Super przepisy na dania z doradą, dorszem, łososiem i tuńczykiem

Obiad na piątek? Dania rybne królują w piątkowe popołudnia na wielu polskich stołach. Jedzenie ryb jest bardzo ważne w zdrowej i zbilansowanej diecie. Zaleca się, aby dania z ryb spożywane były co najmniej raz w tygodniu, ale warto włączać je do swojego menu częściej. Poznaj nasze przepisy na piątkowe obiady z rybą w roli głównej. Dowiedz się, jak przyrządzić pyszną doradę, łososia, dorsza, pstrąga, mintaja lub makaron z tuńczykiem dla całej rodziny.
Obiad na piątek - ryba w różnych odsłonach. Super przepisy na dania z doradą, dorszem, łososiem i tuńczykiem (zdjęcie ilustracyjne)
gbh007 / iStock

Ryby są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć je na stałe do naszego jadłospisu. Dania obiadowe z rybą w roli głównej zwykle nie wymagają dużego nakładu pracy, a są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jak zatem przygotować pyszny obiad na piątek z ryby? Przepisy znajdziesz niżej.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Ryba na piątek - pieczona dorada dla całej rodziny

Smaczna i zdrowa ryba na piątek - dorada pieczona. Dorada to gatunek zaliczany do chudych ryb, a jej mięso charakteryzuje się niezwykłą delikatnością. Dorada to ryba, którą można przygotować na bardzo różne sposoby. Poniżej przepis na pieczoną doradę.

Składniki:

  • 2 świeże dorady patroszone
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 2 plastry cytryny

Pieczona dorada - przygotowanie:

Doradę dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Smarujemy z dwóch stron olejem lub oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem (wierzch i środek ryby). Do środka wkładamy po plastrze cytryny i gałązce rozmarynu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rybę możemy umieścić w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 minut. Gotową rybę poddajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką.

Ryba - przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to danie, które często gości na naszych świątecznych stołach, ale czemu nie zrobić jej też na piątkowy obiad? Poniżej prosty przepis.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 0,5 kg słodkiej marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera (ok. 100 g)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • ok. 750 ml wody
  • koncentrat pomidorowy (ok. 100 g)
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 listki laurowe, 4 ziarna angielskie
  • natka pietruszki
  • jajko, mąka, bułka tarta, olej - do smażenia ryby

Ryba po grecku - przygotowanie:

Warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do szerokiego garnka. Cebulę i pora kroimy w półplasterki i lekko podsmażamy na patelni. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy warzywa, aż zrobią się miękkie (ok. 20 minut). W międzyczasie przygotowujemy rybę. Filety kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a potem smażymy na rozgrzanym oleju. Do garnka z warzywami dodajemy cebulę i pora, a następnie koncentrat pomidorowy. Bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z kawałkami ryby i natką pietruszki.

Obiad z ryby - pieczony łosoś

Pieczony łosoś to kolejna propozycja na zdrowy i smaczny obiad z ryby. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 600 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz
  • pół pęczka koperku
  • sok z 1/2 cytryny

Pieczony łosoś - przygotowanie:

Pokrój łososia na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie skrop sokiem z cytryny. Dodaj masło oraz posyp obficie pokrojonym koperkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami (można upiec je razem z łososiem) lub ryżem.

Obiad - ryby grillowane

Inny pomysł zaserwowania ryby na piątkowy obiad? Ryby z grilla - to kolejne danie, które nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy, a domownicy na pewno będą zadowoleni z efektu.

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi (może być również np. dorsz lub mintaj)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Ryba grillowana - przygotowanie:

Ryby dokładnie opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Nasmaruj olejem lub oliwą, skrop sokiem z cytryny oraz dodaj przyprawy. Owiń w folię aluminiową. Grilluj na patelni lub grillu elektrycznym po ok. 10 minut z każdej strony. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.

Co można zrobić z ryby na obiad? Makaron z tuńczykiem

Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ryby na obiad, to makaron z tuńczykiem.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 70 g czarnych oliwek
  • kilka ząbków czosnku 
  • 10 łyżek oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz
  • natka pietruszki

Makaron z tuńczykiem - przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej czosnek. Gdy czosnek się podsmaży, zdejmij z niego łupinkę, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem na patelnię. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na połówki i dodaj do czosnku. Podsmażaj przez kilka minut. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go na patelnię. Dodaj tuńczyka i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Makaron rozłóż na talerze, a każdym z nich ułóż pokrojone oliwki i natkę pietruszki.

Co w piątek na obiad zamiast ryby? Przygotuj smakowite kopytka z białym serem

Szukasz alternatywy dla ryby i zastanawiasz się, co w piątek na obiad zamiast ryby? Jeżeli masz w domu małe dzieci, to dobrym rozwiązaniem mogą być kopytka z serem. To danie, które na pewno polubią!

Składniki:

  • 0,8 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,3 kg twarogu półtłustego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kopytka z serem - przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć ciasto. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i z każdej z nich uformuj wałek. Pokrój na kilkucentymetrowe prostokąty. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawaj np. podprażoną na patelni tartą bułką.

Więcej o: