Szybki wegański obiad na każdą kieszeń. Cztery super pomysły na posiłek dla całej rodziny [PRZEPISY]

Wegański obiad coraz częściej króluje na naszych stołach, choć nie zawsze wynika to z przyjętej filozofii życia. Czasem po prostu chcemy zmienić coś w swoim menu, urozmaicić je bądź spróbować nowych potraw, które nie bazują na produktach mięsnych. Jaki wegański obiad możesz zaserwować swoim domownikom? Koniecznie sprawdź nasze przepisy.

Wegańskie obiady dla każdego. Przepyszne kotlety buraczane - przepis

Wegańskie obiady w dużej mierze bazują na zdrowych i smacznych warzywach. Co powiesz na pyszne kotlety buraczane? To danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale też przyciąga swoją intensywną barwą.

Zobacz wideo Spaghetti z sosem sojowo-maślanym [HAPS VEGE]

Składniki:

  • 1 upieczony burak
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • ¼ szklanki oliwy
  • pół szklanki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź, a następnie schłodź w lodówce.
  2. Upieczonego buraka obierz ze skórki, pokrój na drobniejsze kawałki i włóż do miski. Dodaj suszone pomidory, czosnek obrany z łupiny i oliwę. Całość zmiksuj.
  3. Cebulę obierz i zeszklij na oleju. Przestudzoną dodaj do miski.
  4. Do miski włóż także schłodzoną kaszę i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Do powstałej masy stopniowo dosypuj mąkę. Powinna powstać jednolita masa.
  6. Z masy formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 20 minut z jednej, a potem z drugiej strony. Pieczone kotleciki możesz podawać w formie wege burgera.

Dania wegańskie na obiad? Wypróbuj przepis na pierogi z kapustą w wersji wege

Dania wegańskie na obiad mogą bazować na tradycyjnych potrawach polskiej kuchni. Przykład? Pierogi z kapustą. 

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500 (poznańska)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 0,8 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • przyprawy: pieprz, sól (opcjonalnie), 2 duże liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Włóż do garnka.
  2. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj do garnka. Zalej wodą nieco wyżej ponad powierzchnię kapusty.
  3. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotuj. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  4. Obierz cebulę, drobno ją posiekaj, a następnie przesmaż na oleju.
  5. Gdy kapusta będzie już gotowa, odcedź ją dokładnie, a następnie przełóż na patelnię z cebulą.
  6. Farsz dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez ok. 15 minut. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
  7. Przygotuj ciasto. Składniki na ciasto zagnieć rękoma lub przy użyciu robota kuchennego. Podziel na kilka części i każdą z nich po kolei rozwałkuj. Wykrawaj kółka np. za pomocą szklanki. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.

Szybkie wegańskie obiady. Warzywne leczo

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne i szybkie wegańskie obiady, to wypróbuj przepis na warzywne leczo. 

Składniki:

  • 2 małe cukinie 
  • 3 pomidory malinowe 
  • 100 g fasolki szparagowej 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • przyprawy: sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w słupki.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Fasolkę pokrój na pół.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na patelni na oliwie. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną, a z pomidorów powstanie sos.
  5. Pod koniec gotowania dodaj koperek i natkę pietruszki. 

Wegański obiad. Makaron z buraczanym pesto

Kolejny pomysł na wegański obiad to makaron z buraczanym pesto. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 2 buraki (ugotowane lub upieczone)
  • 100 g malin
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 200 g makaronu np. świderki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski, dodaj maliny i zblenduj na gładką masę.
  2. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i upraż ziarna słonecznika na suchej patelni.
  3. Do pesto buraczanego dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Rozłóż na talerze i posyp prażonym słonecznikiem.

Szybki wegański obiad. Zupa krem z czerwonej soczewicy

Pomysł na szybki wegański obiad - zupa krem z czerwonej soczewicy. Jej delikatny smak zachwyci całą rodzinę.

Składniki:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 4 duże pomidory
  • niewielki kawałek selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki
  • grzanki z chleba (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój na plastry. Marchewki i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także startą marchewkę i selera. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie wrzuć do garnka pokrojone pomidory.
  3. Dodaj soczewicę, wlej bulion i dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia przez ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj bazylię i słodką paprykę.
  4. Zmiksuj na zupę krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami z chleba.
Więcej o:
Copyright © Agora SA