Wegański obiad coraz częściej króluje na naszych stołach, choć nie zawsze wynika to z przyjętej filozofii życia. Czasem po prostu chcemy zmienić coś w swoim menu, urozmaicić je bądź spróbować nowych potraw, które nie bazują na produktach mięsnych. Jaki wegański obiad możesz zaserwować swoim domownikom? Koniecznie sprawdź nasze przepisy.
ASIFE / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Wegańskie obiady dla każdego. Przepyszne kotlety buraczane - przepis
Wegańskie obiady w dużej mierze bazują na zdrowych i smacznych warzywach. Co powiesz na pyszne kotlety buraczane? To danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale też przyciąga swoją intensywną barwą.
REKLAMA
Zobacz wideo Spaghetti z sosem sojowo-maślanym [HAPS VEGE]
Składniki:
1 upieczony burak
3-4 kawałki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
pół szklanki kaszy jaglanej
¼ szklanki oliwy
pół szklanki mąki
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź, a następnie schłodź w lodówce.
Upieczonego buraka obierz ze skórki, pokrój na drobniejsze kawałki i włóż do miski. Dodaj suszone pomidory, czosnek obrany z łupiny i oliwę. Całość zmiksuj.
Cebulę obierz i zeszklij na oleju. Przestudzoną dodaj do miski.
Do miski włóż także schłodzoną kaszę i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Do powstałej masy stopniowo dosypuj mąkę. Powinna powstać jednolita masa.
Z masy formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 20 minut z jednej, a potem z drugiej strony. Pieczone kotleciki możesz podawać w formie wege burgera.
Dania wegańskie na obiad? Wypróbuj przepis na pierogi z kapustą w wersji wege
Dania wegańskie na obiad mogą bazować na tradycyjnych potrawach polskiej kuchni. Przykład? Pierogi z kapustą.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej typ 500 (poznańska)
5 łyżek oleju
1 szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
0,8 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
2 cebule
przyprawy: pieprz, sól (opcjonalnie), 2 duże liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Włóż do garnka.
Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj do garnka. Zalej wodą nieco wyżej ponad powierzchnię kapusty.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotuj. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
Obierz cebulę, drobno ją posiekaj, a następnie przesmaż na oleju.
Gdy kapusta będzie już gotowa, odcedź ją dokładnie, a następnie przełóż na patelnię z cebulą.
Farsz dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez ok. 15 minut. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Przygotuj ciasto. Składniki na ciasto zagnieć rękoma lub przy użyciu robota kuchennego. Podziel na kilka części i każdą z nich po kolei rozwałkuj. Wykrawaj kółka np. za pomocą szklanki. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Szybkie wegańskie obiady. Warzywne leczo
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne i szybkie wegańskie obiady, to wypróbuj przepis na warzywne leczo.
Składniki:
2 małe cukinie
3 pomidory malinowe
100 g fasolki szparagowej
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w słupki.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Fasolkę pokrój na pół.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na patelni na oliwie. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną, a z pomidorów powstanie sos.
Pod koniec gotowania dodaj koperek i natkę pietruszki.
Wegański obiad. Makaron z buraczanym pesto
Kolejny pomysł na wegański obiad to makaron z buraczanym pesto. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
2 buraki (ugotowane lub upieczone)
100 g malin
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka oleju roślinnego
200 g makaronu np. świderki
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski, dodaj maliny i zblenduj na gładką masę.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i upraż ziarna słonecznika na suchej patelni.
Do pesto buraczanego dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Rozłóż na talerze i posyp prażonym słonecznikiem.
Szybki wegański obiad. Zupa krem z czerwonej soczewicy
Pomysł na szybki wegański obiad - zupa krem z czerwonej soczewicy. Jej delikatny smak zachwyci całą rodzinę.
Składniki:
pół szklanki czerwonej soczewicy
750 ml bulionu warzywnego
2 marchewki
4 duże pomidory
niewielki kawałek selera
1 por
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki
grzanki z chleba (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyj warzywa. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój na plastry. Marchewki i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także startą marchewkę i selera. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie wrzuć do garnka pokrojone pomidory.
Dodaj soczewicę, wlej bulion i dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia przez ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj bazylię i słodką paprykę.
Zmiksuj na zupę krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami z chleba.