Jaki obiad na niedzielę? Odpuść schabowego i zrób jedno z tych obłędnych dań. Będą prośby o dokładkę

Obiad na niedzielę tradycyjnie kojarzy się z rosołem i kotletami schabowymi. I choć wielu z na hołduje tradycji, to coraz częściej zdarza się, że szukamy nowych smaków do naszej kuchni. O jakie potrawy warto poszerzyć obiadowe menu? Poznaj cztery świetne pomysły na niedzielny obiad. Gwarantujemy, że te dania skradną serca twoich domowników.

Co zrobić w niedzielę na obiad? Znakomite lubelskie pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Jeżeli wciąż szukasz inspiracji, co zrobić w niedzielę na obiad, to może skusisz się na lubelski specjał - pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem? Oto przepis:

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • szklanka gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki soli
  • Składniki na farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 400 g twarogu
  • garść listków posiekanej mięty (opcjonalnie)

Pierogi lubelskie na obiad - przygotowanie:

  1. Zacznijmy od farszu: kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg dokładnie rozgnieć (w zależności od konsystencji sera możesz użyć tłuczka do ziemniaków, praski lub maszynki do mielenia mięsa). Twaróg i kaszę gryczaną umieść w jednej misce. Jeżeli używasz mięty, drobno posiekaj jej liście i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Bardzo dokładnie wymieszaj farsz.
  1. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi: jeżeli do zrobienia ciasta używasz robota kuchennego, to wszystkie składniki umieść w misie i wyrabiaj za pomocą haka. Jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie, pamiętaj o tym, aby wodę dodawać stopniowo i porządnie ugniatać. Gdy ciasto będzie gotowe, pokrój je na trzy części. Jedną rozwałkuj na stolnicy, a pozostałe przykryj ściereczką bawełnianą. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi, nakładaj farsz i uformuj w kształt pieroga. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem najlepiej smakują podsmażone z cebulką lub kleksem z kwaśnej śmietany. 

Obiad na niedzielę - na schab w nowej odsłonie

Niektórzy uważają, że obiad na niedzielę bez schabu się nie liczy - ten przepis jest specjalnie dla nich. Proponujemy - zamiast kotleta schabowego - nietypowy, a niesamowicie smaczny schab duszony z dodatkiem bobu. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 800 g schabu pokrojonego w plastry 
  • 200 g ugotowanego bobu 
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 1 cebula 
  • 500 ml wody 
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki tymianku 
  • pół pęczka posiekanego koperku 
  • pół szklanki śmietanki 30% 
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Schab z bobem na obiad - przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i umieść do w szerokim garnku. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlej wodę, dodaj sos sojowy i przyprawy, a następnie zagotuj.
  2. Do garnka włóż schab pokrojony w plastry (ok. 1 cm). Gotuj do momentu, aż schab stanie się miękki i kruchy (ok. 1,5 godziny). W międzyczasie kilka razy obróć schab na drugą stronę, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
  3. Pod koniec gotowania dodaj do mięsa śmietankę, koperek oraz bób i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu.
  4. Jeżeli sos jest za rzadki, możesz go zagęścić mąką.
  5. Schab podawaj np. z kaszą gryczaną i surówką.

Szybki obiad na niedzielę. Dobra domowa pizza na cieście francuskim

Jeżeli chcesz zrobić szybki obiad na niedzielę, możesz posiłkować się gotowymi półproduktami, które znacznie ułatwią ci pracę oraz pozwolą na spróbowanie nowych propozycji. Jedną z takich właśnie propozycji jest pizza. W miejsce ciasta drożdżowego możesz wykorzystać jednak ciasto francuskie. Jak zrobić taką pizzę?

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 1 szklanka passaty pomidorowej z ziołami
  • 250 g sera mozzarella
  • ulubione dodatki np. pieczarki, cebula, oliwki, szynka, salami, czosnek, pomidory, papryka itd.

Domowa pizza na obiad - przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut (do lekkiego zrumienienia).
  • W czasie, gdy ciasto będzie się piekło, pokrój na kawałki wybrane składniki na pizzę.
  • Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj je passatą pomidorową i rozłóż przygotowane wcześniej składniki. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut.
  • Wyjmij pizzę i ułóż na niej pokrojoną w plastry mozzarellę. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż ser się nieco roztopi i zarumieni.
  • Pizzę podawaj np. z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Co w niedzielę na obiad? Makaron w roli głównej, ale po nowemu

Co w niedzielę na obiad? Jeśli twoja rodzina uwielbia dania makaronowe, możesz zaserwować jej bardzo smaczny i banalnie prosty do zrobienia makaron ze szpinakiem i łososiem. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • plaster wędzonego łososia o wadze ok. 200 g 
  • 200 g makaronu np. tagliatelle
  • 100 g szpinaku świeżego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Makaron z łososiem i szpinakiem na obiad - przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek w łupince (przed wrzuceniem na patelnię lekko go rozgnieć np. rączką od noża). Podsmażaj przez chwilę, a następnie wyjmij czosnek z patelni i wrzuć na nią szpinak.
  2. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj, a następnie wrzuć z powrotem na patelnię.
  3. Gdy szpinak lekko zwiędnie, dodaj śmietankę i zagotuj.
  4. Plaster łososia pokrój na mniejsze kawałki i również wrzuć na patelnię. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu (powinien być al dente).
  5. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i wrzuć na patelnię. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
  6. Wyłóż makaron na talerze i skrop odrobiną soku z cytryny.
Copyright © Agora SA